in ,

Visszaszóltak a lengyelek a gabona miatt dühöngő ukrán miniszterelnöknek

Denisz Smihal populizmust emlegetett, mutatjuk a lengyelek válaszát.

A Mandiner beszámolt róla, hogy Denisz Smihal ukrán miniszterelnök csütörtökön „barátságtalan és populista lépésnek” nevezte Lengyelország azon javaslatát, amely az ukrán gabonaexport tilalmának meghosszabbítására irányul.

 

 

Nem kellett sokat várni a lengyel válaszra.

Az ukrán gabona kérdése továbbra is problémát jelent a lengyel mezőgazdaság számára.

Az EU embargója csak szeptember 15-ig lesz hivatalosan érvényben” – emlékeztetett a Do Rzeczy. A lap tájékoztatott róla, hogy Mateusz Morawiecki miniszterelnök bejelentette, hogy ha annak meghosszabbítására nem kerülne sor, Lengyelország akkor sem nyitja meg piacát az ukrán területről származó gabona előtt.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő is reagált Denisz Smihal szavaira. Az egyik interjúban kijelentette, hogy az importtilalom nem jelenti azt, hogy nincs lehetőség tranzitszállításra. „Ha Ukrajna gabonát akar szállítani más országokba, akkor erre lehetősége lesz.

Az ukrán gabona azonban nem maradhat Lengyelországban.

Ezért nem igaz az az állítás, hogy egy ilyen tilalom hatással lenne a globális élelmiszerbiztonságra” – mondta a politikus.

Érdemes megemlíteni egyébként, hogy az ügyben Varsó távolról sincs egyedül, sőt: az ukrán gabona kapcsán Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Románia és Bulgária is összefogott az ukrán gabona ellen.

Zelenszkij foghatja a fejét: öt közép-európai ország formál koalíciót az ukránok ellen – Mandiner

Magyarország, Lengyelország, Bulgária, Románia és Szlovákia jelentette be együttműködését.

 

(Mandi)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

Orbán Viktor profin tud fejelni! Íme – Videó

Van még spanyol remény – Európa jövőjéről is döntenek, jobboldali fordulat jöhet Spanyolországban