in , ,

Szijjártó még mindig nagyon jó! – Magyarország „hátbaszúrásnak” tekinti az ukrán oktatási törvényt

Magyarország mindeddig hangosan kiállt Ukrajna integrációja mellett, de az oktatási törvény után erre nem szolgál rá Kijev.

Magyarország mindeddig hangosan kiállt Ukrajna integrációja mellett, de az oktatási törvény után erre nem szolgál rá Kijev.

Magyarország nem tudja támogatni Ukrajna integrációs törekvéseit, ezért vétózta meg a NATO-Ukrajna Bizottság decemberi ülésének összehívását – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A tárcavezető kiemelte: egészen szeptember elejéig Magyarország a leghangosabb és legaktívabb támogatója volt Ukrajna integrációs törekvéseinek, de „hátbaszúrásnak” tekinti az oktatási törvény elfogadását. „Ma is szívesen lennénk” az ország törekvéseinek támogatói, de csak azon országokat tudja támogatni Magyarország, amelyek döntéseikkel, viselkedésükkel rászolgálnak erre – mutatott rá.

Szijjártó Péter emlékeztetett: amikor az ukrán parlament elfogadta az oktatási törvényt, Magyarország jelezte, hogy a magyar diplomácia minden eszközt felhasznál, hogy az ukrán törvényhozásnak vissza kelljen vonnia a jogszabályt, amely „brutálisan megcsonkítja” az országban élő kisebbségek jogait. A törvény komoly visszalépés a kisebbségi jogok területén, és „ezt nem hagyhatjuk szó nélkül” – tette hozzá.

Fotó: MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A külügyminiszter kijelentette: Magyarország továbbra is készen áll a konzultációra, de nem tudja elfogadni, hogy a törvénnyel jelentősen visszavettek a kisebbségek jogaiból.

A tét nagy: az ukrán parlament napirendjén szerepel a nyelvtörvény és az állampolgársági törvény tervezete, amelyek fenyegetik a kárpátaljai magyar közösséget”

– mutatott rá. Hozzáfűzte: ha most nem lépnek fel kellő erővel az oktatási törvénnyel szemben, az bátorítás lehet, hogy Ukrajna nyugodtan elfogadhatja a másik két jogszabályt.

Szijjártó Péter közölte: mindaddig lesznek a mostanihoz hasonló diplomáciai lépések, amíg a kárpátaljai magyarok nem jelzik, hogy számukra megfelelően rendeződött a helyzet.

Kérdésre elmondta: nincs mód a magyar döntés megkerülésére, mert egyhangú szavazás szükséges a NATO-Ukrajna Bizottság összehívásához. „Aki a nemzetközi politikai életben mozog”, annak a motivációi között a nemzeti érdekek az első helyen állnak, más országok is a saját érdekeiket képviselik, ezért Magyarországnak sem szabad szerénynek, visszahúzódónak lennie – vélekedett a külügyminiszter.

(MTI)

 

(Tóth Dalma, 888.hu)

Ez is egy címeres gazember – Botka bezáratott egy iskolát, majd átadta a Soros-féle MigSzolnak

Magyarország megvétózta a NATO-Ukrajna Bizottság ülését