in ,

Szaniszlónak (DK) távoznia kell ezek után! A két világháborút túlélte, a DK-s városvezetést nem a 18. kerület legrégibb óvodája

Félelmetes, hogyan használja a hatalmát eszközként Szaniszló Sándor polgármester, azért, hogy kénye-kedve szerint zárjon be egy óvodát – mondta lapunknak egy csalódott szülő.

Konopás Noémi és Nagy Gábor írása

Hiába akarták egyetértésben a szülők és a pedagógusok is, hogy tovább működjön Pestszentlőrinc-Pestszentimre legrégibb, 1904 óta működő óvodája, a Petőfi tagóvoda. Egészen mostanáig a DK-s városvezetés (élén Szaniszló Sándor polgármesterrel és Kékesi Szilviával, a BP18 Egyesített Óvoda vezetőjével) csak lebegtette a Petőfi bezárását, ezért úgy tűnt, van még remény.

Erre maga Szaniszló is ráerősített pár éve, amikor – ugyan még szocialista színekben, de – azzal kampányolt: megválasztása esetén nem lesznek óvodabezárások. Idén februárban Kékesi úgyszintén azt ígérte a szülői közösségnek, hogy döntésük előtt mindenképp egyeztetni fognak az esetleges átszervezésekről.

Válaszok helyett kérdőjelek

Ezzel szemben a szülők nemcsak, hogy hivatalos papírt nem kaptak az óvoda bezárásáról, ám jelenleg azt sem tudják, hogy a Petőfi helyett a kerület melyik másik óvodájába kell vinniük nyáron a gyermekeiket. A szülők próbálták elérni, hogy legalább idén nyáron járhassanak tovább a gyerekek, de a kerület első embere ezt a kérést is megtagadta.

Szaniszló és Kékesi aljas, senkiházi módszerrel játssza ki az óvodai dolgozókat, a szülőket és a jogot.

Nekik semmi sem szent, a gyermekeket sem nézik, hogy azok nyugodt körülmények között, a megszokott óvodájukba járhassanak tovább” – mondja a Mandiner.hu-t megkereső, neve elhallgatását kérő felháborodott szülő.

Mint fogalmaz, a kerület és az egyesített óvoda vezetése „aljas módon” a szülőkkel aláíratott egy papírt. Ebben kérik a gyerekük más kerületi óvodába helyezését. A dolgozók sem maradtak ki, nekik azt kell aláírniuk, hogy őket magukat helyezzék át másik intézménybe. „Először megtagadtam az aláírást, aztán azt az üzenetet kaptam Kékesi Szilviától, ha nem írom alá, nem biztos, hogy lesz hely a gyerekemnek szeptembertől abban az oviban, ahova mi szeretnénk majd járni. Az ő eszközük a zsarolás és a megfélemlítés” – teszi hozzá. Mint mondja, megijedt, és úgy érezte, „játszhatja a hőst”, ám annak ő és a gyermeke issza meg a levét, ha aztán hordhatja az otthonától legtávolabbi intézménybe a kicsit.

„Kénytelen voltam aláírni. Félelmetes, hogyan használja a hatalmát eszközként Szaniszló, azért, hogy kénye-kedve szerint zárjon be óvodát, hogy aztán ki tudja, mire használja majd az ingatlant. Ha ő kinéz magának egy ingatlant, azt meg is szerzi, az sem érdekli, ha gyerekeken, szülőkön, és óvodapedagógusokon kell keresztültaposnia” – emeli ki.

Mi fog történni az épülettel?

Fontos szál, hogy bár a Petőfi tagóvoda unikális intézmény, száztizennyolc éve működik ugyanabban az épületben, a történelmi jellegű épület műemlékvédelmet azonban nem kapott. Ezzel szemben az 1902-ben alapított, 1903-tól működő XVIII. kerületi Bókay Árpád Általános Iskola épülete igen, így utóbbi csupán „korlátozottan lehetne értékesíthető”, előbbire viszont nem lenne ilyen kitétel.

Méltatlan helyzet alakult ki

A kerület vezetése a jelek szerint nem bánt túl jól az óvodai dolgozókkal és a szülőkkel sem. A nyílt napon a szeptembertől óvodaköteles gyerekű szülők érdeklődtek volna az óvoda felől, ám nem az intézmény óvodapedagógusaival találták szembe magukat, hanem Kékesi Szilviával.

A nekünk nyilatkozó, névtelenséget kérő egyik szülő elmondta, a dolgozókat hazaküldte, ő fogadta a szülőket, akiket igyekezett lebeszélni arról, hogy a Petőfit válasszák.

Rossz az óvoda, az óvónők is alkalmatlanok, és még a szülők is elviszik innen a gyerekeiket” – sorolja.

Megemlíti, hogy lettek volna olyan nyugdíjas korú óvónők, akik szívesen folytatták volna munkájukat, ám ők azt a választ kapták, hogy nem kérnek belőlük. „Más kerületekben vagy más városokban örömmel várják vissza a nyugdíjas dolgozókat, akár négy-öt órában, itt nem engedik, miközben ordító az óvodapedagógus-hiány.”

A Petőfi óvodát szerető szülőket rendkívüli módon megviselte a helyzet, a nekünk nyilatkozó érintettet nem is csak az bántja, hogy kibabráltak vele és a gyermekével, hanem maga a tehetetlenség érzése is elviselhetetlen. Mindezt még tetézi, hogy közben Szaniszló úgy tesz, mintha nem lenne itt semmi látnivaló, mintha mindössze néhány szülő akadékoskodna. Megteheti, hiszen arról van papírja, hogy a szülők és az óvodapedagógusok is kérik az áthelyezésüket az intézményből – az már más kérdés, hogy erre a papírra milyen módszerekkel tehetett szert.

A szülő szerint ráadásul nem ez lesz az egyetlen bezárás, az, hogy – a kerületi vezető korábbi ígéretei ellenére – lakat kerül az intézményre, csak az első lépcsőfoka a jövő folyamatainak.

DK-s centralizáció, baráti körök

Tesszük hozzá, voltak annak előjelei, hogy a Petőfit bezárják. 2020-ban, épp a pandémia idején, a különleges jogrend örve alatt nyomták át a tizennyolcadik kerület óvodahálózatának teljes átszervezését. Párbeszédet ekkor sem kezdeményeztek, azonban létrejött egy vízfejként funkcionáló igazgatóság, a már említett BP18 Egyesített Óvoda, ez alá vonták be az összes kerületi óvodát. Nem elhanyagolandó szál a Petőfi tagóvoda történetében,

hogy Kékesi állítólag Szaniszló élettársának, a Csodavilág Óvoda tulajdonosának barátnője.

Az intézmény alapítója a Csodálatos Gyermekvilág – Pedagógusok a XVIII. Kerület Gyermekeiért Alapítvány, amely mögött nem csak a kerület első emberének élettársa, de a BP18 Egyesített Tagóvoda is ott áll.

Mandiner.hu-nak korábban is nyilatkozó szülők, pedagógusok elmondták, fű alatt, módszeresen építették le a Petőfi tagóvodát. „Altatgatnak minket, aljasul viselkedik az önkormányzat” – fogalmazott egyikük. Egy másik szülőnek viszont az indokokat is elmondták, igaz pár héttel később. Az egyik, hogy kevés a gyerek a kerületben; a másik, hogy nincs elég óvónő, aki ott szeretne dolgozni; a harmadik pedig, hogy a 2021–2022-es tanévben nem akarta senki a gyerekét beíratni. Csakhogy – mint jelezte –, „ez mind ordas nagy hazugság”, többen is be akarták íratni gyermekeiket, ám az intézmény ebben az évben nem került fel az elérhető óvodák listájára.

Egyes szülők szerint ez azért volt így, mert az óvodabezárás Kékesi érdeke, akinek az lehet a célja, hogy az alapítványi Csodavilág Óvodába terelgesse a gyerekeket. A szülői visszajelzések tehát azt mutatták, hogy a Petőfi tagóvoda jól működött, lett volna rá igény, hogy továbbra is fogadja a kisgyermekeket. Most mégis le kell, hogy húzza a rolót.

Megkerestük Szaniszlót is, egyelőre nem jött válasz

Kérdéseinkkel megkerestük Szaniszló Sándor polgármestert, szerettük volna megtudni, hogy mi az oka annak, hogy ígérete ellenére mégis lakat kerül a Petőfi óvodára. Érdeklődtünk azzal kapcsolatban is, miért nem tájékoztatták a szülőket sem a zárásról, sem arról, hova vigyék gyermeküket a nyáron. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy miért nem tartanak igényt a dolgozni akaró nyugdíjaskorú óvodapedagógusok munkájára a nagy pedagógus-munkaerőhiány közepette.

Azt a kérdést is feltettük, mi a céljuk az óvodának 1904 óta otthont adó épülettel,

és miért nem vették fel a műemlékvédelemmel rendelkezők listájára. Amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

 

(mandiner.hu)

 

 

Add tovább!

 

 

Zsigmond Barna Pál: a Niedermüller-jelenség egyetlen magyarázata, hogy mivel ők progresszív világpolgárok, gyűlölnek mindent, ami magyar

Foci – Németh Balázs üzent: most jelentkezzenek a károgók, akik azt mondták éveken át, hogy kár megépíteni az új, 67 ezres Puskás Arénát