in

Rekordösszeget kapnak a termelők – Mert ugye „szét van lopva az ország”.

Brüsszel szemet vetett a gazdák pénzére, a migránsválságot finanszíroznák a támogatásokból

Gyors ütemben halad az agrártámogatások előlegeinek kifizetése, az október 16-a óta eltelt időszakban a tervezett összeg felét, mintegy százmilliárd forintot már átutalt a gazdák számlájára a kincstár. A 2020 utáni uniós agrárpénzekről ugyanakkor aggasztó hírek érkeztek, az Európai Bizottság a mezőgazdasági források egy részét a migránsválság kezelésére csoportosítaná át. A NAK szerint ez rossz irány, ezért mindent megtesznek azért, hogy a brüsszeli terv ne valósulhasson meg.

Három hét alatt összesen mintegy százmilliárd forint támogatási előleget utalt át a gazdálkodóknak a Magyar Államkincstár (MÁK). Kondra Lau­ra, a MÁK elnökhelyettese elmondta: a kincstár, a szaktárcák, az agrárkamara és a megyei kormányhivatalok összehangolt munkája eredményeként már az első napon, október 16-án jelentős összeg került a termelők bankszámlájára. Területalapú támogatásként 64 ezer ügyfélnek 22,8 milliárd forintot, zöldítés jogcímen pedig 20,3 milliárdot 89 ezer ügyfélnek fizettek ki. Az elnökhelyettes szerint október végéig 97 milliárd forint euró­pai uniós forrásból, 2,7 milliárd forint pedig nemzeti támogatások formájában jutott el a gazdálkodókhoz.

Az európai uniós jogszabályok alapján az előlegfizetési időszak november végéig tart, máig a 27 jogcím közül 15 esetében utaltak át támogatást az ügyfeleknek. A tervek szerint a november 30-ig kifizetett előleg rekordösszegű lesz, és meghaladja majd a kétszázmilliárd forintot. 2015-ben 122 milliárd, 2016-ban pedig 194 milliárd forint előleg jutott el a gazdálkodókhoz ebben az időszakban.

Fotó: Havran Zoltán

A november 30-ig kifizetett összeg várhatóan meghaladja majd a kétszázmilliárd forintot

Ugyanakkor ezt követően sem állnak le a kifizetések, a kincstár a részfizetések átutalásával folytatja a munkát. Az EU előírásai szerint az idei támogatásokat 2018. június 30-ig kell átutalni az arra jogosultaknak, a kincstár arra törekszik, hogy a végkifizetések a lehető legkorábban teljesüljenek, így a gazdálkodók az eddig megszokottnál előbb kaphatják meg a támogatások teljes összegét, ami országos szinten négyszázmilliárd forintot tesz ki.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a témában rendezett sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet: az idei kifizetések gördülékennyé válása érdekében a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) kezdeményezésére a kamara munkacsoportot hívott életre. A cél az volt, hogy megszűnjenek azok az adminisztratív technikai-jogi problémák, amelyek megakadályozzák vagy késleltetik a kifizetéseket. Az együttműködésnek köszönhetően ezeket az akadályokat sikerült elhárítani.

A NAK elnöke jelezte, a falugazdászok a kérelembeadás mellett immár adategyeztetésben és keresztellenőrzésekben is közreműködnek. Az adategyeztetésben érintett 12 ezer gazdálkodó közül hatezernek segítettek a kamarai szakemberek. Győrffy Balázs kitért a 2020 utáni közös agrárpolitikára is, az Európai Bizottság ugyanis várhatóan november 29-én teszi közzé az új irányról szóló terveit. A kiszivárgott informá­ciók szerint az európai gazdák kevesebb vidékfejlesztési forrással számolhatnak, mivel a migránsválság kezelésére erről a területről csoportosítana át pénzt a bizottság. A NAK elnöke szerint ez rossz irány, ezért a kamara az uniós termelőket összefogó szervezeten, a Copa-Cogecán keresztül igyekszik elérni, hogy ez a bizottsági elképzelés ne valósuljon meg.

Eredmények

Csaknem ötszáz borászat támogatásáról és harmincmilliárd forint odaítéléséről döntött a napokban a Miniszterelnökség. A tárca közleménye szerint eredmény született emellett a juh- és kecsketartó telepek, valamint az általános állattartó telepek korszerűsítésére meghirdetett pályázatról is. A juhtartó gazdaságok esetében több mint 360 kérelem nyert támogatást, miután az eredeti, csaknem négymilliárdos keretet 5,2 milliárd forintra emelte a Miniszterelnökség. Az általános állattartó telepek korszerűsítésére kiírt felhívás részeként 3,4 milliárd forint szintén vissza nem térítendő támogatásban részesült több mint száz gazdálkodó. A Vidékfejlesztési program kérelmeinek elbírálása folyamatos.

(magyaridok.hu)

Totális liberális agyhalál: Francia keresztényellenesség – Szijjártó Péter: a kormány segít a lebontandó kereszt Magyarországra szállításában

Dübörög a liberális hazugsággyár – Szájer József: „Az ellenzéki média elképesztő valótlanságokat adott a számba, amiket nem mondtam soha”