in ,

Nem stadion: a kormány történelmi léptékű forrást fordít vidékfejlesztésre

Év végéig további 527 milliárd forint értékben ír ki pályázatokat az Agrárminisztérium

 

Év végéig további 527 milliárd forint értékben ír ki pályázatokat az Agrárminisztérium; a kormány azért döntött a vidékfejlesztési program éves keretének növeléséről, hogy további lehetőséget teremtsen a versenyképességet és a hatékonyságot növelő beruházásokra, valamint könnyítse az átállást a környezetkímélő gazdálkodási formákra. Nagy István miniszter a Magyar Nemzetnek kiemelte: közel kétezer milliárd forint jut közvetlenül a beruházások támogatására.

 

A lap keddi számában Nagy István hangsúlyozta, TÖBB MINT FÉLEZER MILLIÁRD FORINTOT CSOPORTOSÍTOTT ÁT A KORMÁNY A MEGÚJULÓ VIDÉK, MEGÚJULÓ AGRÁRIUM PROGRAM IDEI PÁLYÁZATI KERETÉRE. Az agrárminiszter kiemelte: a vidékfejlesztési program éves fejlesztési keretének módosításával év végéig az eredetileg tervezetthez képest további 527 milliárd forint áll rendelkezésre. Így újabb fejlesztési, beruházási pályázatok kiírására van lehetőség.

Ezekkel a felhívásokkal és a pluszforrással az Agrárminisztérium a termelők hatékonyságnövelő, versenyképességet erősítő beruházásaihoz nyújt támogatást, valamint tovább ösztönzi az átállást a környezetkímélő gazdálkodási formákra. Nagy István a részletekről a lapnak elmondta: még ebben a hónapban megjelenik az agrár-környezetgazdálkodási kifizetés és az ökológiai gazdálkodásra áttérést, az ökológiai gazdálkodás fenntartását támogató felhívás. Ezeknél a gazdálkodók önkéntesen pályázhatnak a normatív, vissza nem térítendő területalapú támogatásokra. A kiírások célja a környezet állapotának megőrzése és javítása, a terhelés csökkentése, a biodiverzitás fenntartása és a klímaváltozás elleni küzdelem céljainak elérése.

 

“Fontosnak tartjuk, hogy minél több gazdálkodó élhessen a támogatási lehetőséggel, és jelentősen növekedjen a fenntartható gazdálkodásba bevont területek aránya” – emelte ki a miniszter. MINDKÉT FELHÍVÁSNÁL JÖVŐ JANUÁR 1-JÉTŐL INDUL A HÁROMÉVES KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁSI IDŐSZAK. AZ AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI TÁMOGATÁSRA ÉS AZ ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS TÁMOGATÁSÁRA IS 360, MÍG AZ ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS TÁMOGATÁSÁRA 40 MILLIÁRD FORINTOS KERETÖSSZEG JUT.

Szeptember végén a takarmány-előállító üzemek korszerűsítésére is új kiírás jelenik meg. Az ötvenmilliárdos keretösszegű felhívás támogatja mind a haszonállat-takarmánygyártást, mind a kedvtelésből tartott állatok számára az eledelgyártást. A takarmány előállításhoz kapcsolódó új eszközök, gépek beszerzésére és az új technológiák kialakítása is támogatható lesz a pályázaton.
Októberben várható a tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló beruházások támogatására kiírt ötmilliárd forintos keretösszegű felhívás. A támogatás a gyümölcsültetvényeken nagy kárt okozó tavaszi fagyok elleni védekezést szolgáló eszközök, berendezések, technológiák beszerzéséhez nyújt támogatást.

“Kiemelt célunk támogatni a mezőgazdasági termelőket abban, hogy több lábon állhassanak. Ezért várhatóan még az ősz végén meghirdetünk egy ötvenmilliárd forintos keretösszegű diverzifikációs pályázatot is. A pályázók új szálláshelyek létrehozására vagy a már meglévők fejlesztésére fordíthatják az elnyert támogatást” – sorolta az agrárminiszter.

 

SZINTÉN A TERMELŐK JÖVEDELEMBIZTONSÁGÁNAK ÉRDEKÉBEN VÁRHATÓ AZ ŐSZ MÁSODIK FELÉBEN A KRÍZISBIZTOSÍTÁSI RENDSZER MŰKÖDÉSÉT SEGÍTŐ ÖTMILLIÁRD FORINTOS FELHÍVÁS. A krízisbiztosítás egyebek mellett szintén az időjárás kedvezőtlen következményeinek csökkentését szolgálja. A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták megőrzése kapcsán az állattartók is számíthatnak egy 17 milliárd forint keretű felhívásra. Az agrárminiszter felidézte: nemcsak újabb pályázatok meghirdetését, de a korábban már sikeresnek bizonyult felhívások meghosszabbítását is lehetővé teszi a vidékfejlesztésre átcsoportosított, közel hatszázmilliárdos keret.

 

Nagy István úgy fogalmazott, MAGYARORSZÁG KORMÁNYA A KÖZÖS AGRÁRPOLITIKA VIDÉKFEJLESZTÉSI PILLÉRÉN KERESZTÜL TÖRTÉNELMI LÉPTÉKŰ FORRÁST, 4265 MILLIÁRD FORINTOT FORDÍTHAT A MAGYAR VIDÉK, A MAGYAR MEZŐGAZDASÁG ÉS ÉLELMISZERIPAR FEJLESZTÉSÉRE 2027-IG. Ebből az átmeneti évekre, vagyis 2021-re és 2022-re 1529 milliárd forintot. Az új programozási időszak 2023-tól indul. A tárgyalások a közös agrárpolitika részletszabályairól a júniusi megállapodást követően szeptembertől folytatódnak. A korábbi évek 17,5 százaléka helyett nyolcvanszázalékos nemzeti társfinanszírozást nyújt a kormány az uniós vidékfejlesztési források mellé. A döntés a 2014-2020 közötti vidékfejlesztési források megháromszorozását jelenti, amelyből valamennyi vidéki térség részesülhet – hangsúlyozta Nagy István a Magyar Nemzetnek.

 

(origo.hu)

 

Add tovább!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Ejha: sztriptízbárt is üzemeltetett az offshore botrányba keveredett DK-s politikus

Pilhál György zseniálisan becsicskította Ágh Attila kommunista politológust