in

NEM STADION! – Pluszforrás a fogászatoknak – Nyivák indul!

Még az idén egyszeri, hárommillió forintos plusz támogatást kap minden közpénzből finanszírozott alapellátást biztosító fogorvosi szolgálat. Ez összesen 7,6 milliárd forint soron kívüli forrást jelent – értesült lapunk

Még az idén egyszeri, hárommillió forintos plusz támogatást kap minden közpénzből finanszírozott alapellátást biztosító fogorvosi szolgálat. Ez összesen 7,6 milliárd forint soron kívüli forrást jelent – értesült lapunk

A háziorvosoknak, a házi gyermekorvosoknak, valamint a védőnőknek biztosított forrásnövekedés mellett a kormány a közpénzből finanszírozott fogorvosi szolgálatok plusztámogatásával is deklarálni szeretné, hogy kiemelt célja az alapellátás megerősítése, amely nélkül elképzelhetetlen egy jól működő egészségügyi rendszer. Az összesen 7,6 milliárd forintból számításaink szerint valamivel több mint két és fél ezer fogorvos részesül extra finanszírozásban. Ezzel a döntéssel ugyanarra a szintre kerül a fogorvosi praxisok támogatása, mint a háziorvosoké, s mostantól együtt mozognak. Az elképzelés szerint az összeg fele gép- és műszerbeszerzésre fordítható.

A kormány jövőre már hetven százalékkal több pénzt biztosít az alapellátás támogatására, mint az akkori kormány 2009-ben. A 2015-ös tízmilliárd forintos többlettámogatás után 2016-ban 10+2+2 milliárd forint pluszforrást biztosított az egészségügyi alapellátás megerősítésére. Ennek részeként kétmilliárd forintot az alapellátásban dolgozó fogorvosok finanszírozására fordított a kormány. Emellett 2017-től a fogorvosok is indulhatnak a betöltetlen praxisokra kiírt pályázatokon.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az alapellátást biztosító praxisok egyszeri 3 milliós juttatásra számíthatnak

Mint arról lapunk is beszámolt, szep­t­­ember elején munkalassító demonstrációt tartott mintegy 750-1000, közpénzből gazdálkodó fogorvos, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a praxisok elégtelen finanszírozására. Jelenleg átlagosan nyolcszázezer forint egy praxis havi bevétele, ebből kell fedezni a fogorvosok saját fizetését és az asszisztenciáét, ezek járulékait, a rezsiköltségeket, valamint megvenni a betegellátáshoz szükséges anyagokat, fogyóeszközöket. A Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának számításai szerint a praxisok rentábilis működtetéséhez legalább havi 1,4-1,6 millió forint bevételre lenne szükség.

Nagy Ákos, az őszi demonstrációt szervező keszthelyi fogorvos most úgy nyilatkozott: fontos lépésnek tartják a hárommillió forintos plusztámogatást, és remélik, hogy ez csak az első lépcsője a finanszírozás rendezésének. Mint mondta, ha kellő szintre nő az alapellátásban dolgozó doktorok támogatása, van esély van arra, hogy a most üresen álló körzetekbe is találjanak fogorvost, illetve hogy például ne kelljen átlagosan három és fél évet várni egy államilag támogatott fogszabályozásra, mint az jelenleg sok helyütt tapasztalható.

 

(Haiman Éva, magyaridok.hu)

HOPPÁ! – Gaudi-Nagy Tamás: Erősen közelít a hazaáruláshoz, amit a Jobbik művel (PS-videó!)

Jurák Kata – Hazugságkoktél, ahogy Soros szereti