in , ,

Most a Mandineren riogatnak, hogy mindjárt kiszárad a Balaton – Eközben nemsokára a csúcson, 120 cm-en „tetőzik” a tó

Megy a hülyítés, lejáratás

Először is, tisztázzuk: a Balaton tízezer éves. Még itt sem voltunk, amikor a Balaton már igen. Akkoriban senki sem okoskodott még a Balatonról, hogy mindjárt kiszárad, meg jajj így, jajj úgy, végünk van, a Balaton rossz, a Balaton büdös, koszos, iszapos, algás, szaros, drágaalángos, mert akkor még nem is voltunk itt, mi magyarok.

Szóval minden tudóst egyebet, okoskát felszólítunk: hátrább az agarakkal!

Húsz éve ugyanezen hülye tudósok (elnézést a normálisaktól) beszélnek hülyeségeket, hogy húsz év múlva kiszárad a Balaton. Aztán eltelik húsz év és újra kijelentik, hogy húsz év múlva most már tényleg rögtön mindjárt kiszárad a Balaton. Bullshit.

 

A Balaton tízezer éves.

Geológiailag a földtörténeti középkorban, a mezozoikumban lerakódott üledékes kőzeteken jött létre, amelyek kapcsolatban vannak az Alpok anyagát adó formációkkal. A Balaton medencéje a Dunántúli-középhegység délkeleti előterében húzódó, északkelet–délnyugati irányú süllyedéksorozat része. A tó medre térben és időben szakaszos süllyedés eredményeként kialakult poligenetikus medence.

A Tihanyi-félsziget földtani térképe, Lóczy Lajos geográfus „A Balaton tudományos tanulmányozásának eredményei” című művéből (1896)
A pleisztocén első felében a Bakonyból kifutó vízfolyások a Dráva-süllyedék, majd később a Felső-Kapos–Kalocsai-süllyedék felé tartva a Balatoni-medence keleti felében meridionális völgyeket és hátakat hoztak létre, míg a medence nyugati fele a belső-somogyi hordalékkúp része volt. A pleisztocén korszakban a Balatonnak hosszú időn keresztül sokkal magasabb vízállása volt, mint ma. A hullámok alámosták a partot, kimosták a rétegekből a Congeria-kagyló héját, mely a hullámzás koptató hatása révén felvette a sajátos „kecskeköröm” formát, ezeket a megkövesedett kagyló maradványokat ismerjük manapság a legendákban is szereplő balatoni kecskeköröm néven.[33] A középpleisztocén végén alakult ki a balatoni elősüllyedék, majd a riss/würm interglaciális során a második süllyedési szakaszban zökkent le a Balatoni-medence. Ez a medence a Bakonyból érkező vizek és a somogyi vízfolyások északi szakaszainak erózióbázisa volt. Összefüggő tófelület azonban ekkor még nem jött létre, az egyes részmedencéket a somogyi meridionális hátak folytatásának tekinthető földnyelvek választották el egymástól. A harmadik süllyedési szakasz a würm elejére tehető, illetve ekkor csatlakozott az eredetileg a Kisalföld felé futó Zala is[34] a kialakult medencébe. A plusz vízhozam, a periglaciális időszak lecsökkent párolgási intenzitása, valamint a földnyelvek pusztulása eredményeként létrejött az egységes víztükör.

 

 

No, erről a 10 ezer éves Balatonról állítják egyes kretének, hogy mindjárt kiszárad.

A Balaton nem szárad ki, feltehetően még egy jó ideig nem. 

Mutatjuk a mostani vízállást:

 

 

No, most szépen nyugodjon le minden Balaton ellen hergelő, okoskodó „tudós” és szépen fejezzék be ezt a „mindjártkiszáradunk” című kattintásvadász riogatást. Oké?

 

 

Köszi!

 

 

mindenszo.hu

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Egy ország nézte, ahogy kiveri, most meg ő akarja osztani az észt – Megáll az ész

„Ha Nagy Ervin bármilyen állami produkcióban ott lehet, az a mi sarunk” – posztolta Trombitás Kristóf