in , ,

Megjött a magyar válasz Présembernek – Gulyás Gergely: amerikai nyomásra sem változtat az álláspontján a kormány

A Miniszterelnökséget vezető miniszter reagált az amerikai nagykövetség támogatásával indult plakátkampányra.

– Az elmúlt napokban az utcákon mindenki szembesülhetett azzal, hogy már nem az ellenzék az, amely amerikai pénzből folytat kampányt, hanem közvetlenül az amerikai nagykövetség indított kampányt Magyarországon, ami szokatlan, szövetségesek között főként az, de a legnagyobb probléma az, hogy ez egy háborúpárti kampány – fogalmazott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a sajtótájékoztatóján. Szerinte az amerikaiak nem tettek le arról, hogy Magyarországot belepréseljék abba a háborúpárti álláspontba, amit sok szövetségesünk oszt, Magyarország viszont továbbra is meg van győződve arról, hogy kizárólag a béke a közös érdek.

– Nincs az a szövetségesi, diplomáciai, akár baráti nyomás, aminek Magyarország ne állna ellen

– tette hozzá.

 

 

A cél a miniszter szerint az, hogy mindenki számára világossá tegyék: a kormány nem fog változtatni az álláspontján, az amerikai nyomás hatására sem. A tárcavezető szót ejtett arról is, hogy Magyarország az Egyesült Államokkal szövetségesi és baráti viszonyban van, ezért szokatlan lépésnek tartják a plakátkampányt. Úgy gondolják: eddig nem volt az megszokott, hogy Magyarország Amerikában folytasson plakátkampányt, és ez az Egyesült Államok részéről sem az. Szerencsétlennek nevezte ezt egy olyan közegben megtenni, amikor a demokrata adminisztrációhoz nyíltan kötődő szervezetek jelentős pénzekkel szálltak be a magyar ellenzék kampányába a 2022-es választásokon, ami szerinte tovább erősíti a magyar belpolitikába való beavatkozás szándékát, és ezt a miniszter nem tartja helyesnek.

– Amerikában sokkal szigorúbb következményekkel járó törvények tiltják ezt a magatartást, mint nálunk. Itt az ideje felzárkóznunk

– jegyezte meg.

Gulyás Gergely kérdésre azzal folytatta: nem kaptak jelzést arról, hogy mit jelent be ma délután David Pressman a sajtótájékoztatóján, ha az érinti a magyar kormányt, akkor reagálni fognak.

 

 

 

Ahogy arról lapunk beszámolt, David Pressman amerikai nagykövet szerdára sajtótájékoztatót hívott össze, ahol akár szankciókat is bejelenthet, bár hivatalosan semmilyen témát sem jelölt meg az eseményt szervező nagykövetség. Emellett az orosz csapatok Ukrajnából történő kivonását sürgető óriásplakátok jelentek meg a napokban országszerte. A plakátokon párhuzamot vonnak a magyarországi 1956 és a jelenlegi ukrajnai helyzet között. A felirat közös: Ruszkik, haza! A plakáton lévő szöveg szerint béke akkor lehet Ukrajnában, ha az orosz megszálló hadsereg kivonul.

A plakátokon szereplő felirat szerint a kampány a Nyugati Pályán Facebook-oldal megbízásából készült, és azt az USA budapesti nagykövetsége támogatta. A több mint harmincezer követővel rendelkező oldal célja, hogy megszólítsa azokat, akiket érdekel Magyarország jelene és jövője”, 2020 februárjában hozták létre, és az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének támogatásával a Flow PR Kft. kommunikációs ügynökség üzemelteti.

Az amerikai pénzből indított kampány a magyar kormány azonnali tűzszünetre és békepártiságra épülő álláspontjának ellensúlyozására szolgál. Mint arról lapunk beszámolt, az Országgyűlés március végén fogadta el a Fidesz–KDNP által benyújtott, az orosz–ukrán háború első évfordulójáról szóló békepárti határozati javaslatot, amelyben a parlament egyebek mellett kifejezte elkötelezettségét a béke mellett, elítélte Oroszország katonai agresszióját, elismerte Ukrajna jogát az önvédelemhez. A határozat azt is tartalmazza, hogy a Brüsszelben elfogadott szankciók nem csillapították a háborút, sőt a szankciók eredményezte magas energiaárak megfizetésével Európa finanszírozza Oroszország háborúját. Rögzítették, hogy a fegyverszállítások és a szankciók helyett mielőbbi tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

Arról már a Portfolio számolt be, hogy Jennifer Jacobs, a Bloomberg fehér házi tudósítója több forrásra hivatkozva a Twitteren arról számolt be, hogy több magyar magánszemélyre szankciókat vethet ki az Egyesült Államok. A hírügynökség beszámolójában egy bankivezetőre is utaltak, mint lehetséges érintett.

 

 

(magyarnemzet.hu)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Deák Dániel: David Pressman nagykövet ma világossá tette, nem tetszik nekik a magyar békepárti álláspont+Mindenszo.hu kommentár

Bayer Zsolt csalódott Présember miatt – Többet várt volna