in ,

Mégis mit képzelnek ezek? A Politico szerzője szerint Ukrajnának még az 50 milliárd eurós segély is semmi

Az ország életben tartása napról napra drágább.

 

Alig száradt meg a tinta az uniós megállapodáson, a Politico máris kevesli az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurót. A portál szerint az unió most fog szembesülni azzal, hogy „még sokkal többet” kell majd fizetnie Ukrajnának, mivel az ország pénzügyi szükségletei napról napra nőnek.

Az EU korábban úgy gondolta, hogy számíthat az Egyesült Államokra

abban, hogy Washington szintén jelentős mértékben hozzájárul majd Ukrajna életben tartásához, de Joe Biden elnök képtelen keresztülvinni a kongresszuson a Zelenszkijéknek szánt legutóbbi 60 milliárd dolláros katonai segélycsomagot. A Politico szerint emiatt egyre nagyobb a félelem uniós körökben, hogy Brüsszelnek kell majd viselnie Ukrajna költségeinek nagy részét.

Míg az EU 50 milliárd eurót különített el a 2027-ig tartó időszakra, a Nemzetközi Valutaalap szerint

egyedül Ukrajna költségvetési hiánya ebben az évben több mint 40 milliárd dollár lesz.

„Mindenki belátja, hogy 50 milliárd euró nem elég” – mondta Johan Van Overtveldt belga EP-képviselő, az Európai Parlament költségvetési bizottságának elnöke. „Európa felismerte, hogy fokoznia kell az erőfeszítéseit.” Ez alatt azt érti a tisztviselő, hogy máshonnan kell pénzt szereznie az uniónak – írta a portál.

A Világbank becslései szerint

Ukrajna hosszú távú szükségletei 411 milliárd dollárra rúgnak.

Eközben az unió vezetői egyre inkább azon gondolkodnak, hogy „alternatív finanszírozási módokat” kell keresniük Ukrajna számára.

„Kijevnek egy bizonyos ponton meg kell tanulnia a saját lábán állni” – mondta Matteo Patrone, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), Ukrajnával foglalkozó vezető tisztségviselője. „Ukrajnának a jövőben önfenntartóbbá kell válnia, mivel költségvetésének felét nem finanszírozhatja továbbra is külső finanszírozásból” – fejtette ki.

Kijev jelenleg nyugati hitelekre és támogatásokra támaszkodik, és

ezekből fizeti az alapvető szociális kiadásokat is,

például a közalkalmazottak, valamint az egészségügyi és oktatási dolgozók fizetését.

Brüsszel és Washington volt Ukrajna legnagyobb pénzügyi támogatója: a háború kezdete óta 2023 végéig összesen 27,5 milliárd eurót, illetve 22,9 milliárd eurót adtak ki.

A nemzetközi pénzügyi szervezetek arra figyelmeztettek, hogy az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás leállítása katasztrófát jelentene az ország számára. Odile Renaud-Basso, az EBRD vezetője szerint valós a kockázata annak, hogy a Kijevnek nyújtott külföldi támogatás csökkenése az infláció felszökését eredményezheti.

Gavin Gray, az IMF ukrajnai missziójának vezetője többször is figyelmeztette a nyugati szövetségeseket, ha leállítják Ukrajna támogatását, az pénzügyi zűrzavart fog okozni.

A Politico végső megállapítása szerint az Európai Unióban, „látva az egyre magasabb számlákat, felerősödhetnek azok a hangok, amelyek a háború mielőbbi lezárását sürgetik, azokkal szemben, akik szerint „Oroszországot bármi áron, de le kell győzni”.

 

(Mandi)

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Orbán Viktor most elmagyarázza a baloldali szavazóknak is, hogy mit ért el a kormány januárban – Videó

Ez az ember egy szégyen – Cionista bérenc, a lubovicsi szekta foglya – három évvel a Széder-est előtt ilyen szavakkal illette Orbán Viktort Gyöngyösi Márton