in ,

Macron csicskul – Francia exit poll: Macron koalíciója elveszíti a parlamenti többségét, Marine Le Penék viszont nagyot erősödtek

Lezárult a francia nemzetgyűlési választás, becslések szerint az elnöki összefogás várhatóan nem lesz képes koalíciós partner nélkül szavazni.

Lezárult a francia nemzetgyűlési választás, becslések szerint az Együtt! elnöki összefogás 224 képviselői mandátumot szerzett, ez azt jelenti, hogy eddigi képviselői helyeik akár harmadát elveszíthetik. Továbbá Macron koalíciója várhatóan nem lesz képes koalíciós partner nélkül szavazni a kormány törvényjavaslatairól.

Az urnazárás utáni becslések szerint a francia baloldalon a NUPES (Ökológiai és Szociális Új Népi Unió) 149 mandátumot szerzett, és a nemzetgyűlés fő ellenzéki erejévé vált – írja a Le Monde.

Le Penék nagyot erősödtek

Az áprilisi elnökválasztás második fordulójába Macron mellett bejutott Marine Le Pen Rassemblement National (Nemzeti Tömörülés) pártja az előzetes felmérésekben jelzettnél jelentősen több, az Ipsos szerint 89, az Ifop szerint 80-100 képviselővel minden korábbinál jobb eredménnyel végezhet.

Vagyis

Le Pen pártja történelmi eredményt ért el, akár meg is tízszerezheti eddigi képviselői számát.

Republikánusok

A jobboldalon a Les Républicains (Republikánusok) képviselőcsoport 22 mandátumot veszített, hiszen korábbi 100 mandátumuk helyett most csak 78 képviselői helyre számíthatnak. A republikánus párt akár támogató erő is lehet az elnöki oldal számára a törvényjavaslatok elfogadásában.

 

(mandiner.hu)

 

 

Add tovább!

Pikó is jó nagy sz*rban: Pikó frakciója kisebbségbe kerülhet Józsefvárosban

Fideszes jelölt nyert Dánszentmiklóson is