in ,

LEBUKTAK a libsik! – Haraszti Miklós SZDSZ-alapító szerint a „civileknek” a kormány ellenségeként kell ténykedniük

A parlamenti választások helyett egyéb eszközökkel kell nyomást gyakorolni az illiberális kormányokra Európában

Haraszti Miklós SZDSZ-alapító szerint a „civileknek” a kormány ellenségeként kell ténykedniük

A parlamenti választások helyett egyéb eszközökkel kell nyomást gyakorolni az illiberális kormányokra Európában – ennek részleteit is taglalja a Soros-szervezetek által összeállított friss tanulmány, amelyről a Magyar Hírlap számolt be. A volt SZDSZ-es Haraszti Miklós által a tanulmányhoz írt előszó szerint a „civileknek” kvázi ellenségként kell tekinteniük a számukra elfogadhatatlan, demokratikusan megválasztott kabinetekre.

A beteg demokráciákkal szembeni ellenállás Európában címmel készített esettanulmányt több, úgynevezett civil szervezet, köztük a Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ – írja a Magyar Hírlap összegzése. Az előszót az SZDSZ egyik alapítója, Haraszti Miklós írta. Ő korábban már többször szólított fel a demokratikus választások bojkottjára, most pedig külön kitér Gulyás Mártonra, illetve a Közös Ország Mozgalomra. Ez pedig kifejezetten erősíti azt a feltételezést, amely szerint a Sándor-palotát festékkel dobáló aktivista a belvárosi értelmiség, s így különösen a Haraszti-féle irányvonal szószólója – írja a cikk.

A bukott SZDSZ politikusa az előszóban arról értekezik, hogy a civil aktivizmus áll a legközelebb ahhoz az ősenergiához, amely kitölti a demokratikus társadalmak szabadságát, s ha kell meg is újítja azt. Haraszti azt állítja, az Orbán-kormány a független aktivizmust a nemzettől idegen, sőt, egyenesen ellenséges tevékenységnek tekinti, „cselekedjünk hát ennek megfelelően” – szólítja harcba a Soros-féle álcivileket az SZDSZ-alapító.

A jelenlegi kabinet azonban ezt a fajta civil tevékenységet szinte bűncselekménnyé nyilvánítja, így nincs lehetőségük arra, hogy ellenőrzést gyakoroljanak a kormány felett. A Magyar Hírlap cikke megjegyzi, hazánkban mintegy 60 ezer civil szervezet tevékenykedik egyre nagyobb támogatással, miközben a külföldről finanszírozott szervezetek regisztrációs felületén mindössze nyolcvanan szerepelnek.

Az előszóban Haraszti úgy véli, e kormányzati hozzáállás miatt új eszközökre van szükség, mivel a hagyományos módszerek már nem képesek korrigálni a versenyhelyzet szisztematikus torzítását, már nem tudják újra működésbe hozni a fékek és egyensúlyok megbénított rendszerét.

A Magyar Hírlap cikke idézi, maga a tanulmány egyfajta útmutatóként elmondja, milyen cselekvési programok szükségesek az illiberális államvezetéssel szemben. A kormányra kifejtett nyomásgyakorlástól kezdve, a médiafigyelem megszerzésén át, az erős pereskedési lehetőségek kialakításáig. Azt is kifejezetten fontosnak nevezik, hogy meg kell találni azok kormánytöbbséghez tartozó képviselőket is, akik nyitottak lehetnek. Őket proaktív módon kell megkeresni és ezt rögzíteni kell – írja a Magyar Hírlap által idézett tanulmány.

A teljes cikket ITT olvashatja el.

Forrás: Magyar Hírlap/hirado.hu. Vezető képünkön Haraszti Miklós; fotó: ATV.hu 

(forrás: pestisracok.hu)

Illegális bevándorlás – Űrhajóval még nem jöttek

Káosz Romániában: állandósult politikai válságok, katasztrofális kormányzás, mélyponton a lej