in ,

Kár érte, kiváló ügynök volt – Meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus – reagált a Kreml is

Vlagyimir Putyin orosz elnököt is tájékoztatták az ellenzéki politikus haláláról.

Meghalt a börtönben Alekszej Navalnij ellenzéki politikus – közölte pénteken a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat.

 

Navalnij séta után rosszul lett. A kiérkező orvosok állapították meg a halálát

– áll a történések kapcsán kiadott közleményben.

 

 

A szervezet szerint az őrizetes február 16-án lett rosszul a 3. számú büntetőtelepen, a Jamal–Nyenyec Autonóm Körzetben – írja az MTI. A Sky News brit hírügynökség beszámolója szerint a séta után Navalnij szinte azonnal elvesztette az eszméletét.

Az intézmény egészségügyi dolgozói azonnal a helyszínre érkeztek, és sürgősségi mentőcsoportot hívtak. Az orvosok ugyan megpróbálták újraéleszteni az ellenzéki politikust, de nem jártak sikerrel.

Navalnij védőügyvédje a haláleset kapcsán azt mondta, egyelőre elzárkózik a kommentároktól.

A család döntése értelmében én egyáltalán nem kommentálok semmit. Most rendezzük a dolgokat. Alekszej ügyvédje szerdán volt vele. Akkor minden rendben volt

– mondta a Novaja Gazeta orosz újságnak Leonyid Szolovjov, Navalnij ügyvédje.

 

 

 

A Kreml eközben bejelentette, hogy a börtönszolgálatok vizsgálják Navalnij halálának körülményeit, és jelenleg nincs információjuk a halál okáról.

Az orvosoknak ki kell deríteniük Navalnij halálának okait.

Ezt mondta Dmitrij Peszkov szóvivő az ellenzéki politikus halálával kapcsolatban – írja a BBC brit hírügynökség. Peszkov kiemelte: Vlagyimir Putyin orosz elnököt már tájékoztatták Alekszej Navalnij haláláról.

Navalnij Vlagyimir Putyin orosz elnök politikájának bírálójaként vált ismertté. Nyugati laboratóriumok szerint 2020 augusztusában egy szibériai útja során megmérgezték. Külföldi gyógykezelése után, 2021 januárjában visszatért Moszkvába, ahol letartóztatták, majd egy korábbi, felfüggesztett, csalás miatti szabadságvesztésének letöltésére ítélték, miután a hatóságok szerint megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait. Ezt követően újabb eljárások indultak ellene, egyebek között terrorizmus címén.

2021 júniusában bíróság tiltotta be Navalnij regionális irodáinak és korrupcióellenes alapítványának működését.

 

Navalnij ellen a moszkvai városi bíróság tavaly augusztus 4-én a következő vádakat mondta ki bizonyítottnak: szélsőséges csoport létrehozása, szélsőséges tevékenység finanszírozása, szélsőségességre való felbujtás, az állampolgárok jogait sértő nonprofit szervezet létrehozása, kiskorúak veszélyes cselekményekbe való bevonása és a nácizmus rehabilitálása, bár az utóbbi három vádpont miatti büntetés letöltése alól az elítélt felmentést kapott elévülés miatt. Az orosz ellenzékinek a büntetést a rá 2021-ben csalás és a bíróság megsértése miatt kiszabott kilencéves szabadságvesztéssel együtt kellett letöltenie.

Navalnij halála nem sokkal a március 17-én esedékes orosz elnökválasztás előtt történt, melyen Putyin az ötödik mandátumára pályázik.

 

 

(magyarnemzet.hu)

 

 
 

Kérjük a segítségedet!

Példátlan politikai ítélet a magyar bíróságon – Wittinghoff videója miatt a mindenszo.hu-nak több, mint 4 millió forintot kell fizetnie sérelemdíjként! Az ítélet jogerős!

Portálunk szerkesztői bérből és fizetésből élnek, azok pedig nem akkora összegek, hogy több, mint 4 millió forintot ki tudjunk fizetni. Nem tudunk, nincs ennyi pénzünk, sem megtakarításunk, azonban lakásunk van, amit Wittinghoff és a politikai ítélet miatt elárvereznek a fejünk felöl: kvázi a bíróság kitesz minket az utcára.

 

 

 

Csak pár napunk van összegyűjteni valami csoda folytán ezt a 4 millió forintot, megadjuk a számlaszámunkat, ahova várjuk az esetleges támogatásokat, hátha mégis maradt még valami remény….

Számlaszám:

Erste bank

11600006-00000000-43559002

 

A Paláverben is téma volt szerkesztőségünk kálváriája – A közismert Szilágyi Ákossal beszélgettek – Videó

A mindenszo.hu Csapatának rendkívüli közleménye – Kérjük a segítségedet!