in , ,

Itt megnézhető a teljes Orbán-Matovic találkozó! Videó

Orbán Viktor: Együtt szeretnénk sikeresek lenni Szlovákiával

Szlovákia és Magyarország szoros partnerségi viszont alakított ki, amit bizonyít, hogy hazánk harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Szlovákia – jelentette ki a miniszterelnök az Igor Matovic, szlovák kormányfővel folytatott tárgyalását követően. Orbán Viktor hangsúlyozta: a következő néhány hónapban történelmi jelentőségű, geostratégiai események fognak zajlani a két ország között, tovább erősítve a jó szomszédi viszonyt.

 

Orbán Viktor miniszterelnök köszönetet mondott a szlovák kormányfő felvidéki magyarok felé tett gesztusait.

 

Sok magyart a szlovákok hoztak haza a világ minden pontjairól.

Köszönetet mondott a határon át történő ingézést és azt is, hogy eltörölték a határokon a korlátozásokat.

Magyarország büszke az itt élő szlovák közösségekre, élő közösségeik vannak, melyke gazdagítják hazánkat – mondta el Orbán Viktor.

A kormányfő szerint a szlovákok és a magyarok kijelölték az irányt a kormányaik számára. Fantasztikusan élénk kapcsolatrendszer alakult ki Szlovákia és Magyarország között.

Szlovákia Magyarország harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere. A két ország közötti forgalom tavaly meghaladta a 10 milliárd eurót

– számolt be a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt kérte szlovák kollégájától, hogy küldjön minél több szlovák befektetőt Magyarországra, ennek érdekében nyitottak egy 600 millió eurós hitelkeretet az Eximbanknál.

Itt Magyarországon történelmi jelentőségűnek tartjuk azt a néhány dolgot, ami a következő hónapokban fog megtörténni – mondta

  • A Komáromi Híd átadása, egy új-Duna hídról van szó
  • 2022-ig épül hat új átkelő, ebből 3 híd lesz az Ipolyon
  • Geostratégiai jelentőségű, hogy az év végére két ponton is összekötik a két ország villamosenergia-hálózatát
  • Szintén Geostratégiai jelentőségű, hogy akorábban megépített szlovák-magyar gázvezeték volumenének háromszoros bővítése is megtörténik

Mindezek révén közösen járulhatnak hozzá a stabilitáshoz a térségben. Együtt akarunk sikeresek lenni Szlovákiával

– mondta Orbán Viktor.

A múltat nem mi írtuk, de a jövő a mi kezünkben van

Igor Matovic szlovák miniszterelnök azzal kezdte, nem csak szomszédként, hanem közeli barátokként is tekint a magyarokra és beszélt a két nép közös történelméről.

Két nappal Trianon elől a Szlovák Köztársaság kormányfőjeként úgy álltam ehhez, hogy a múltat nem mi írtuk, de a jövő a mi kezünkben van

– tette hozzá.

Természetesnek nevezte az, hogy Magyarország érdeklődik a Szlovákiában élő magyarok iránt. Leszögezte, kormánya célja, hogy a felvidéki magarok teljes mértékben egyenértékűnek érezzék magukat.

További célja, hogy

minden anya a gyermekét a saját anyanyelvén taníthassa.

Nagyon örülnék, ha a felvidéki magyarság úgy érezné Szlovákia számára egy hozadék

– mondta el Igor Matovic.

Szerinte a felvidéki magyarok óriási potenciált hordoznak magukban, hogy gazdasági nagykövetei legyenek Szlovákiának és közös kapcsolatokat hozzanak létre a V4 országok között.

 

Egy erősödő nép vagyunk, aki társakat keres a sikeres jövőhöz

Budapestre látogatott Igor Matovic szlovák miniszterelnök a két ország közötti együttműködés megerősítése céljából.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában Matovicot a Szlovákiában élő magyarok jó támogatójának, rendes embernek nevezte, akinek „van szíve”.

Arra a kérdésre, hogy köszönetet mond-e majd a szlovák kormányfőnek a Trianon 100. évfordulóján tett bocsánatkéréséért, Orbán Viktor azt válaszolta: „a bocsánatkérés a politikában egy nagyon nehéz dolog, és nem is tartunk erre igényt szerintem”, inkább korrekt viszonyra kell törekedni.

A magyar történelem sem hibátlan, de Trianon példátlan igazságtalanságát semmilyen bocsánatkérés nem fogja orvosolni – fejtette ki, úgy fogalmazva: nem arra törekszik, hogy a múltra vonatkozóan tegyenek egymásnak „sebnyalogatós” kijelentéseket; „nem a múltat kell megváltoztatni, azt nem tudjuk, ezért a múltra vonatkozó megjegyezések szép gesztusok, de nem jön belőlük semmi”.

A jövő az érdekes: „a 20. századot elvesztettük, de a 21. századot a magyarok meg fogják nyerni, egy emelkedő, erősödő és győztes ország vagyunk, és azok is leszünk a következő időszakban” – jelentette ki, hangsúlyozva: egy emelkedő Magyarországot egy emelkedő Közép-Európában képzel el. Ezért a szlovák kormányfő jövőre nézve tett megjegyzéseit tartja értékesnek, amelyek a közös magyar-szlovák sikerekről, összefogásról szólnak.

„Az a mi magyar ügyünk, hogy enyhít-e vagy nem a 100 évvel ezelőtti igazságtalanságon néhány mondat. Az enyémen speciel nem enyhít, nem mondom, hogy nem veszem észre az ilyen mondatokat, de ez nem érdekel. Az érdekel, hogy a szlovák és a magyar nép milyen pontokon működik együtt.” „Egy erősödő nép vagyunk, aki társakat keres a sikeres jövőhöz” – zárta szavait.

 

(hirtv.hu)

 

 

Oszd meg másokkal is!

Varga Judit végre kimondta: Az Európai Parlament semmit nem tett a vírus elleni küzdelemben

Ez látványos! Nézegessen hallgatásba burkolódzó Gy. Németh Erzsébetet – Videó