in , , ,

Történelmi magyar-szlovák találkozó – A történetfilozófia is befért a politika és a gazdaság mellé a magyar-szlovák miniszterelnöki találkozón

A szokásos mosolydiplomácián túlmutatóan baráti hangulatú találkozóról tanúskodott Orbán Viktor és Igor Matovič szlovák miniszterelnök komoly csúszással kezdődő közös sajtótájékoztatója.

A szokásos mosolydiplomácián túlmutatóan baráti hangulatú találkozóról tanúskodott Orbán Viktor és Igor Matovič szlovák miniszterelnök komoly csúszással kezdődő közös sajtótájékoztatója. Szlovák kormányfőtől sem Budapesten, sem máshol nem hallottunk még ilyen baráti és a magyarok felé megértő nyilatkozatot. Ebben a nyitottságán túl az is közrejátszhatott, hogy amint Orbán Viktortól megtudtuk, a találkozó jelentős részét történetfilozófiai beszélgetés tette ki (talán ez okozta a sajtótájékoztató csúszását). A magyar miniszterelnök ebből is ízelítőt adott, amikor felvázolta annak hátterét, miért gondolkodnak úgy a magyarok a nyelvükről, kultúrájukról, megmaradásukról, ahogy.

A sajtótájékoztató kezdetén a magyar miniszterelnök megköszönte Igor Matovičnak, hogy előkelő helyen vagyunk a külföldi látogatásai listáján, továbbá hogy magyar nyelvre is lefordították a kormányprogramot, és köszönetet mondott a felvidéki magyaroknak küldött üzeneteiért és gesztusaiért. Elismerően szólt a járvány alatt kialakított együttműködésről is, külön megköszönve, hogy Szlovákia lehetővé tette a határ mentén élők számára az ingázást.

 

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy büszkék vagyunk a magyarországi szlovákok közösségére, amely gazdagítja Magyarországot. Felhívta a figyelmet, hogy 2010 óta négyszeresére növekedett a költségvetési támogatásuk, és éppen a parlament előtt van az a törvényjavaslat, amely a tulajdonukba adja az iskoláik épületeit.

A szlovákok és a magyarok az életükkel jelölték ki az utat a politika számára

– jelentette ki Orbán Viktor, aki beszélt a két ország közti élénk életről, és emlékeztetett, hogy Szlovákia Magyarország harmadik legfontosabb külkereskedelmi partnere. A 10 milliárd eurós kereskedelmi volumen további bővítése a célja az Eximbanknál a szlovák beruházások számára nyitott, 600 millió eurós, akár tovább növelhető hitelkeretnek. A kormányfő a közeljövő fontos eseményei közt sorolta fel a komáromi híd átadását, valamint, hogy 2022-ig hat új határátkelő épül, amiből három Ipoly-híd lesz.

Így összesen 40 átkelő lesz, ami már majdnem civilizált. Átlagosan 16 kilométerenként lesznek átkelők. Európában ez 3 kilométer

– vázolta az arányokat a miniszterelnök, aki arról is szólt, hogy két ponton összekötik a két ország villanyhálózatát, és bővítik a közös gázvezetékek kapacitását.

A két ország polgárai kölcsönös tiszteletet akarnak, közlekedni, kereskedni, vállalkozni akarnak. Csak ezt kell követnünk

– mondta, és kifejezte, hogy olyan jóindulatot, barátságot remél a továbbiakban is, amilyet Matovič eddig is mutatott.

NEMCSAK SZOMSZÉD, HANEM BARÁT IS

A szlovák miniszterelnök azzal kezdte, hogy Magyarország nemcsak szomszéd, hanem közeli barát is. Ismét elmondta, hogy felvállalja az egykori közös állam, a közös királyaink örökségét. Természetesnek nevezte, hogy Magyarország érdeklődik a szlovákiai magyarok sorsáért, és kijelentette, hogy minden tekintetben teljesen egyenrangú állampolgárokat akar Szlovákiában, hogy minden anya a saját anyanyelvén taníttathassa a gyerekét bármilyen félelem nélkül.

A magyarok óriási gazdagítói Szlovákiának. Két nyelvet beszélnek, de a szlovák révén még csehül is elboldogulnak, ami plusz képesség, hogy a V4 négy nyelvéből hármat ismernek

– mondta Matovič, aminek szerinte akár gazdasági, üzleti előnyei lehetnek a jövőben.

Magyarország számolhat a V4-es támogatásunkkal, mert ez helyes projekt

– szögezte le, és világossá tette, hogy együttműködés lesz az esedékes kohéziós tárgyalásoknál is.

 

A gazdasági, kereskedelmi, emberi, baráti kapcsolatokat is fejleszteni akarja a szlovák kormányfő, aki szerint nagyon hasznosak az egymás kölcsönös megismertetését célzó rendezvények is, és reményét fejezte ki, hogy ezek szaporodni fognak a jövőben.

Újságírói kérdésre válaszolva Orbán Viktor kifejtette, hogy a betelepítési kvóták elutasításában, a balkáni EU-nyitásban (főleg Szerbia felé), a nukleáris energiához való pozitív hozzáállásban és az Európai Újjáépítési Alapról alkotott véleményben is összhang van a V4 országai közt.

A magyarok szerint előbb dolgozni kell, aztán kell elkölteni a pénzt. Ha valaki hitelt akar felvenni, és ehhez fedezetet kockáztatni, azt a kört fussa egyedül!

– fogalmazott. Mint mondta, ez ellenkezik a magyar életösztönnel, de most válság van, úgyhogy el tudjuk fogadni, ha a tartalma ésszerű és igazságos lesz. Igazságtalan tartalomra ugyanis nem lehet ésszerű gazdaságvédelmi tervet építeni. Orbán kategorikusan elutasította, hogy a szegényebbeknek kevesebb jusson, mint a gazdagoknak:

A csomag még szenved ilyen jellegű hiányosságokban, de a V4 letett egy javaslatot, hogyan lehetne stabillá tenni a tervet.

TRIANON A MÚLT SZÁZADBAN MARAD

Szlovák újságírói kérdésre Igor Matovič megerősítette, hogy Trianon nem volt kulcstémája a találkozónak.

A múltat nem mi írtuk, de a jövő a kezünkben van. Megértjük a magyarok szívét, akik igazságtalannak érzik a történteket, de a jövőbe akarunk lépni. A szlovákok eddig úgy tettek, mintha Trianon nem is létezne, de ez azt eredményezi, hogy újra át kell élnünk a történelmet. Itt két ország van, amelyek úgy akarnak gondoskodni minden polgárukról, hogy nem tesznek köztük különbséget nemzetiségi vagy nyelvi alapon. Trianon volt, Trianont nem szüntetjük meg, de a múlt században marad

– jelentette ki. Orbán Viktor is reagált. Elmondta: valóban nem hozta fel Trianont a tárgyaláson, viszont

értékeltük a gesztusokat a szlovák miniszterelnöktől. Ezeket halljuk Budapesten is, ezek nemcsak ésszerűek, de egy barátság alapjainak is jók. Lehetetlen, hogy ugyanazt gondoljuk Trianonról, ezért nem érdemes sokat beszélni róla. A jövőről kell beszélni úgy, hogy Trianon ne legyen az együttműködés akadálya a szomszédainkkal.

A MAGYAR EGY SAJÁTSÁGOS TEREMTMÉNY, ÍGY FOGADJANAK EL MINKET!

A miniszterelnök ugyanakkor nem hallgatta el, hogy Trianon nem sérelem, hanem igazságtalanság, és szerintünk mindig az marad.

A magyar felfogás szerint társakat keresünk a jövő megnyeréséhez. Szlovákia ehhez természetes, baráti társunk

– tette egyértelművé. Ezután egy rendhagyó fejtegetést mondott el a magyarokról:

A magyar egy sajátságos teremtmény. Szlávok, germánok, latinok és arabok is mindig lesznek, mert sokan vannak. De a magyarok egyedi nyelvét nem is érti senki, a mi megmaradásunk a nyelvünkön és a hozzá kötődő kultúránkon múlik. A magyar népet nem a genetika konstruálja, hanem a nyelv és a kultúra. Ez egy megdönthetetlen nemzeti identitás, mi vagyunk az utolsó megmaradt keleti nép, a legnyugatibb keleti nép, és bejelentkeztünk a túlélésre. Fogadjanak el minket, ahogy vagyunk! Ezért kértem Igor Matovičot, hogy legyen jó miniszterelnöke a Szlovákiában élő magyaroknak. A jövő a szlovákok és a magyarok emberi minőségén múlik.

Matovič sem hagyhatta szó nélkül az elhangzottakat, és megígérte a világ minden magyarjának, hogy Szlovákia olyan talajt alkot a magyarok számára, hogy félelem nélkül használhassák nyelvüket és építhessék kultúrájukat.

És ez nem ellentétes Szlovákia érdekeivel. Ez a hazafiasság

– mondta, és arról is beszélt, hogy noha a magyaroknak első ízben nincs képviseletük a szlovák parlamentben, az ő pártjában nyolc olyan képviselő van, akinek legalább az egyik szülője magyar, így ők is foglalkozni fognak a magyarok ügyeivel.

 

(Vésey Kovács László, pestisracok.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Pilhál Tamás: két éve ment el Lovas István

Önnek ki jut eszébe ezekről: Lánchíd, bringasáv, Pesti út?