in ,

Hoppá! Borvendég Zsuzsanna: a taxisblokádban a CIA is közreműködhetett

Az 1990-es taxisblokád szervezésébe a CIA is belenyúlhatott

Az 1990-es taxisblokád szervezésébe a CIA is belenyúlhatott – minderről Borvendég Zsuzsanna történész beszélt a Vasárnap.hu-nak adott interjújában. A Magyarságkutató Intézet munkatársa kifejtette azt is, miként mentette át hatalmát az MSZMP-t kiszolgáló állambiztonsági hálózat a rendszerváltást követően, illetve milyen módszerekkel avatkoztak bele a magyar politikába külföldi titkosszolgálatok. Az ismert kutató rámutatott arra is, hogy milyen párhuzam figyelhető meg a taxisblokád és napjaink “színes forradalmai” között.

Borvendég Zsuzsanna szerint a kádári állambiztonsági hálózat 1989-ben már tudatosan készült arra, hogy átmentse a hatalmát a demokratikus átalakulást követően. Azt a célt tűzték ki, hogy még megfuttassák azokat az embereket, akik valamilyen módon az állambiztonsági hálózathoz tartoznak, itt azonban nem feltétlenül az ügynökökre kell gondolnunk, sok olyan kollaboráns is volt, akik a törvény értelmében nem minősültek ügynöknek.

 

Ezek lehettek titkos munkatársak, titkos megbízottak, hivatalos kapcsolatok, megnyertek, stb. Nekik nem is volt beszervezési kartonjuk, de munkájukkal mégis folyamatosan segítették az állambiztonság működését.

 fogalmazott a történész, aki szerint a pártállami nómenklatúra már a 80-as években készült arra, hogy esetleg változások történhetnek a térségben. A pártelit egy része és a különböző védett pozíciókban lévő emberek közül sokan már a hetvenes évektől kapcsolatban álltak nyugati pénzügyi központokkal, multinacionális cégekkel, amelyek a nyugati tanulmányokat és ösztöndíjakat is gyakorta állták és finanszírozták ezeket az embereket.

Egy részük aktív politikus lett, akik a 80-as évek végén a különböző magyar pártokban folytatták a politizálásukat. Nagy többségük az SZDSZ-ben tömörült. Természetesen más pártokba is beszivárogtak, így például az MDF-be is, ahol a későbbiekben igyekeztek szétrobbantani a pártot. De a médiában és az üzleti életben még nagyobb jelentőségük volt.

Hozzátette: a külföldi tőke segítsége nélkül a pártelit nem tudta volna ilyen eredményesen átmenteni hatalmát az épülő demokrácia vezető rétegjeibe, ezek a nyugati körök rengeteg pénzt loptak ki az országból, amikor pedig a gazdasági válság már akkora volt, hogy az adott keretek között nem lehetett több profitot realizálni, jött a privatizáció. Ezeknek a tőkéseknek kapcsán úgy fogalmazott:

Megvoltak a lehetőségeik arra, hogy saját érdekeik szerinti mederbe tereljék az eseményeket, ráadásul részben abból a pénzből privatizáltak, amit előtte innen kiloptak.

A lap kérdésére Borvendég megerősítette, hogy az MDF választási győzelme némileg lelassíthatta ezeknek a terveknek a végrehajtását, azonban ezek az erők minden eshetőségre fel voltak készülve, így erre is, majd az MSZP-SZDSZ koalíció ’94-es győzelmét követően őrült iramban gyorsult fel az osztogatás, az állami vagyon átjátszása. A Vasárnap.hu-nak úgy fogalmazott: a Szabad Demokraták Szövetségében találták meg azt a politikai partnert, amely a magyarországi vagyonátjátszásban segédkezett. Borvendég Zsuzsanna rámutatott: ez az együttműködés nyilvánult meg az 1990-es taxisblokád során, mikor az SZDSZ vezetőivel közvetlen kapcsolatban álló provokátorok vegyültek a tüntetők közé, és ebbe már a külföldi titkosszolgálatok is bekapcsolódhattak. Mint mondta, itt elsősorban a nyugati ügynökségekre gondol, elsősorban az amerikai hírszerzésre, mert geopolitikai és gazdasági értelemben nekik állt leginkább érdekükben a nemzeti érdekképviselet gyengítése.

Úgy gondolom, hogy a CIA fedőszervezetei jelen lehettek a taxisblokád idején és szították a hangulatot, manipulálták az embereket.

– fogalmazott Borvendég, hozzátéve, hogy párhuzam figyelhető meg a taxisblokád és napjaink “színes forradalmai” között:

Ezek mögött, a látszólag szabadság- és egyenlőségi küzdelmek mögött nem áll valódi elnyomás, ez nem más, mint tudatosan gerjesztett hangulatkeltés, melynek célja, hogy a nemzeti szuverenitást meggyengítsék, és az országokat a globális tőke számára kiszolgáltathassák. Ebben az elmúlt harminc évben nincs változás.

– zárta az interjút a történész.

 

(pestisracok.hu)

 

 

Add tovább!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Bencsik András: a bolsevik horda Gyurcsány vezetésével megismételni készül a történelmet

A libernyákok ettől sivalkodnak fognak: újabb hitelminősítő értékelte pozitívan a magyar államadósság-kezelést