in , , ,

A LIBE bizottság szerint Magyarország egy “fertőző kór”

Az Európai Parlamentben lázították az uniós képviselőket a Soros György által támogatott civil szervezetek képviselői kedden Brüsszelben.

Az Európai Parlamentben lázították az uniós képviselőket a Soros György által támogatott civil szervezetek képviselői kedden Brüsszelben. A meghallgatást hazánk migrációs politikájának fő támadói, a LIBE bizottság oszlopos tagjai, Sophie In’t Velt és Frank Engel vezették. A Helsinki Bizottság magyar, lengyel és horvát vezetői, valamint a Civil Társadalom Alapítványok képviselői mint fertőző betegégről beszéltek a magyar kormányzati politikáról. Azt hangoztatták, hogy az antidemokratikus, gyűlölködő és kirekesztő szemlélet – ahogy Frank Engel fogalmazott, “obránizmus” másolódik. Már nem csak Magyarországtól, hanem Lengyelországtól és Horvátországtól is meg kell védeni Európát, s ami szerintük vészjósló, a kórral már Ausztriát is próbálják megfertőzni. 

Magyarországról a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Pardavi Márta érkezett panaszra, aki a legsötétebb diktatúrákat idéző képekkel festette le a mai “állapotokat”: “Magyarországon nincs sajtószabadság, mert kormányzati kézben van média, amit a demokrácia képviselői és a civilek elleni hadjáratra használnak, tombol a rasszizmus, a kirekesztés, a civilek elnyomása, a társadalmat gyűlöletbeszéd és gyűlöletkeltés mérgezi, amit a magyar kormány törvényekbe iktat.”

Hasonlóan vélekedett saját hazájáról Pardavi lengyel kollégája, Malgorzata Szuleka, illetve Horvátországról Ivan  Novosel (Human Rights House), azzal az enyhítéssel, hogy meglátása szerint Horvátországban az előző kormány bontotta le a demokráciát, és az új kormány bűne az, hogy hat hónap alatt nem építette újjá.

A LIBE bizottság tagjai nem csak végighallgatták a saját hazájukat támadó civileket, hanem rájuk is kontráztak. A nemzeti politikát beteg demokráciaként aposztrofálták, aminek orvossága a liberalizmus. Sőt mi több, gyakorlatilag az ő meglátásuk szerint egy demokrácia csakis liberális lehet. A migráció és a kötelező betelepítés elleni kiállás, az illegális bevándorló tömegek okán vélt nemzetbiztonsági kockázat, a határvédelem, és a kvóta elutasítása ezeknek a beteg demokráciáknak a fertőző kórokozója. Hangsúlyozták, hogy mindezzel szemben csak egy széles körű európai összefogás, egy egységes fellépés lehet a megoldás. “Lehet, hogy az ő gyűlöletbeszédük a hangosabb, de mi vagyunk az erősebbek” – mondta Sohie in’t Velt, aki Orbán Viktor miniszterelnököt is megszólította a jelenlévő magyar újságírókon keresztül. Úgy fogalmazott, hogy a magyar sajtó mikrofonjai előtt is kijelenti és innen üzeni Orbánnak, hogy nem kérnek belőle s gyűlölködő politikájából Európában.

A Nyílt Társadalom Alapítványok képviselője pontokba szedve bizonygatta, mennyire intoleráns és kirekesztő, elnyomó a magyar orbáni politika, a sirámokból természetesen nem maradhatott ki Soros egyeteme, a CEU “ellehetetlenítése” sem. A hozzászólók között Michael Boni lengyel néppárti képviselő még tovább tudta fokozni, az addigra két órája tartó Magyarországra zúduló szitokáradatot. Azt mondta, ő már nem csak beteg demokráciát, hanem ébredő fasizmust lát, ami ellen minden eszközzel fel kell lépni.

Nyilván ezen eszközök egyike lehet az a 60 oldalas kiadvány, amit az EP meghallgatáson is osztogattak. A több nyelven megjelent füzet a magyar, a lengyel és a horvát demokráciára rendkívül veszélyes, gyűlöletes politikájával riogatja Európát. A kiadvány megjelenését mellesleg a Norvég Alap és a Svájci Alap támogatta.

Délután egy újabb meghallgatáson általában a demokrácia helyzete volt a téma, de természetesen az itt felszólalók is Magyarországgal és a magyar politika okozta fenyegetettségről beszéltek. Guy Verhofstadt belga liberális politikus hazánk hetedik cikkely szerinti szankcionálását sürgette. Úgy vélekedett, hogy az a fajta antidemokratikus politika, amit Magyarország képvisel, és ami “copy paste” módon terjed tovább, az unióban csak a jóból akarja kivenni a részét. Ez a politika megosztja Európát, ami mindennél veszélyesebb – vélekedett Verhofstadt.

PestiSrácok.hu (Brüsszel)

 

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Szijjártó: Lengyelország mindig számíthat Magyarország támogatására az ellenük zajló európai uniós eljárások során

A “nyomorgó” magyarok Húsvétra minden magyar szállodát befoglaltak: alig találni üres szállodát húsvétra