in

Ezt azoknak, akik szerint a vírus nem létezik – Párizs: kétszer annyi a halálozások száma, mint tavaly ilyenkor

Pusztít a vírus.

French President Emmanuel Macron wearing a protective mask with a blue-white-red colored ribbon gestures as he speaks with pupils during a visit at the Pierre Ronsard elementary school in Poissy, west of Paris, on May 5, 2020 on the 50th day of a strict lockdown in France, in place to attempt to stop the spread of the new coronavirus (COVID-19). - French President visits a primary school as the virus lockdown is set to ease with partial lifting of restrictions such as the opening of primaries school. (Photo by Ian LANGSDON / POOL / AFP)

A koronavírus-járvány egyik legfőbb franciaországi gócpontjának számító párizsi régióban március 1. és április 20. között 10 200-zal több haláleset történt, mint az előző év ugyanezen időszakában, amely 95 százalékos emelkedést jelez – derült ki a francia statisztikai hivatal e heti jelentéséből, amelyet a Le Monde című napilap tett közzé kedden.

A francia kórházak intenzív osztályain jelenleg fekvő betegek több mint negyven százalékát is a fővárosi régióban kezelik, 1550-en vannak lélegeztetőgépen Párizsban és környékén Covid-19 fertőzés miatt.

A statisztikai hivatal szerint az elhalálozások száma a fővárosban globálisan „katasztrofális” eredményt mutat a tavalyi évhez képest. Párizs és a környező hét megye, valamint három kelet-franciaországi megye tartozik ahhoz a tíz megyéhez, ahol több mint hetven százalékkal nőtt a járvány első hét hetében a halálesetek száma. A fővárosban 74 százalékos a növekedés, az északi elővárosokban, Saint-Saint-Denis megyében viszont 130 százalékos.

Ez utóbbi megye Franciaország legszegényebb és legsűrűbben lakott megyéje, és az ott élők korát tekintve az ország legfiatalabb vidéke. Az itt élő férfiak alig 15 százaléka idősebb 60 évnél, ellentétben az átlagos 37 százalékkal. Ez az előny azonban nem volt elég a koronavírus-járvánnyal szemben, amely pedig elsősorban az idősebb korosztály számára halálos betegség. A franciaországi polgármesterek egyébként már több mint egy hónappal ezelőtt felhívták a figyelmet a járvány miatt megemelkedett halálozások szociális gyökereire.

„Sok itteni lakosnak nincs háziorvosa, és a szociálisan bizonytalan életkörülmények pedig szinte lehetetlenné teszik a karantént” – mondta Stéphane Troussel polgármester a Le Monde-nak. Stéphane Peu, a megye nemzetgyűlési képviselője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a megyében számos ápolónő, pénztáros, biztonsági őr lakik, olyan munkakörben dolgozók, akik nem tudnak otthonról dolgozni.

A Le Monde ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a legszegényebb francia megyével, Saint-Saint-Denis-vel határos a leggazdagabb francia megye, Hauts-de-Seine, ahol szintén magas volt az elmúlt hetekben a halálozási ráta.

Valójában a Párizs körüli teljes régió érintett, mégpedig a lakosság sűrűsége miatt. Mindegy, hogy valaki Párizsban vagy a környező megyékben megy ki az utcára, lehetetlen nem találkozni másokkal, amikor az ember a járdán sétál – idézte a lap Sylvie Charriere-t, a megye másik képviselőjét.

A párizsi agglomeráció Európa legsűrűbben lakott elővárosi része a nemzeti és nemzetközi szinten is átjáróháznak számító régióban. Márpedig ezek a tények kedveznek a leginkább a vírus terjedésének. A Le Monde szerint az elhalálozások után a helyi döntéshozók a már érzékelhető szociális válságtól tartanak, amely viszont a szegényebb megyéket erőseben fogja sújtani, mint a szociálisan jobb helyzetben lévőket.

(888.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Itt egy törvényjavaslat! Ne dolgozhassanak analfabéták a parlamentben!

Amatőr! Karácsonyéknak még egy adatkérést sem sikerült eljuttatni az Operatív Törzsnek