in

Ez nem jó, nagyon nem jó: lezárták a határátkelőket a koszovói szerbek

Koszovói szerbek százai barikádokat emeltek szombaton egy észak-koszovói úton, és ezzel akadályozták a forgalmat két fontos határátkelőnél Szerbiával

Koszovói szerbek százai barikádokat emeltek szombaton egy észak-koszovói úton, és ezzel akadályozták a forgalmat két fontos határátkelőnél Szerbiával − közölte a rendőrség. Teherautók, mentőautók és mezőgazdasági gépek állták el a forgalmat az elmúlt napok feszültségének közepette, amelyet robbanások, lövöldözések és egy rendőrjárőr elleni támadás jellemez. A támadásban egy koszovói albán rendőr megsebesült.

A helyi média szerint a koszovói szerb kisebbség tüntetőit felháborítja egy volt szerb nemzetiségű rendőr letartóztatása, akit a koszovói rendőrök elleni támadásokban való részvétellel gyanúsítanak.

Észak-Koszovó több szerb többségű városában megszólaltak a vészjelző szirénák a szombati tüntetés kezdetére. A tüntetők az AFP-nek elmondták, hogy meg akarták akadályozni a letartóztatott volt rendőr átszállítását a terület fővárosába, Pristinába.

Xhelal Svecla koszovói belügyminiszter elmondta, hogy a letartóztatott volt rendőr egyike annak a két gyanúsítottnak, akiket az elmúlt két napban a rendőrjárőrök elleni támadások után fogtak el.

Szerbia kérni fogja a NATO békefenntartóit, engedjék meg neki, hogy szerb katonákat és rendőröket telepítsen Koszovóba, bár úgy véli, nincs esélye a kérés jóváhagyására

− közölte Alekszandar Vucsics elnök szombaton. Az államfő belgrádi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kérést levélben fogja benyújtani a NATO parancsnoksága alatt Koszovóban működő nemzetközi békefenntartó haderő, a Kfor parancsnokának.

 

A legutóbbi feszültségek azt követően törtek ki, hogy a koszovói hatóságok úgy döntöttek, hogy december 18-án helyhatósági választásokat tartanak a szerb többségű településeken. A főbb szerb politikai pártok bejelentették, hogy bojkottálni fogják az eseményt. Robbanások és lövések hallatszottak csütörtökön, amikor a választási tisztviselők két észak-koszovói településre látogattak el, hogy felkészüljenek a szavazásra, de sérültekről nem érkezett jelentés.

A támadás, amelyben a rendőr csütörtökön megsérült, azután történt, hogy koszovói albán rendőröket vezényeltek Észak-Koszovóba. A kormány szerint erről a bevetésről a közintézményekben, köztük a rendőrségen dolgozó szerbek kollektív lemondása után döntöttek. A szerb rendvédelmi tisztviselők és köztisztviselők lemondtak, tiltakozásul a koszovói hatóságok azon döntése ellen, hogy a Belgrádban kiadott rendszámtáblákat pristinaiakra cserélik.

A szerb tüntetők szeptemberben akadályozták a forgalmat a Koszovó és Szerbia közötti két fő határátkelőhelyen, hogy kifejezzék a rendszámtáblák miatti felháborodásukat.

 

(magyarnemzet.hu)

  

 

[pj-news-ticker]

 

 

Figyelem!

Veszélyben a munkánk, veszélyben a mindenszo.hu!

Mint arról már beszámoltunk, teljesen jogtalanul, és oktalanul a Facebook korlátozta a negyvenezres Facebook oldalunkat. Az elérésünk teljesen lecsökkent, szinte a nullára.

Alternatív módokon is próbálunk hozzátok eljutni, ezért arra kérünk téged is, segítsd a munkánkat, ha teheted, kövess minket a többi közösségi médiában is, mindegyiken szintén naprakész információkhoz, hírekhez juthatsz:

 

TELEGRAM csatornánk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Telegram – Alkalmazások a Google Playen

TWITTER oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Twitter Clearance, 54% OFF | www.ingeniovirtual.com

 

REDDIT oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
ArtStation - Reddit Logo Study

 

VK oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Fájl:VK.com-logo.svg – Wikipédia

Kövess minket az alternatív Facebook oldalunkon is, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Download Facebook (FB) Logo in SVG Vector or PNG File Format - Logo.wine

 

 


LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

 


 

 

Támogasd munkánkat egy lájkkal! Köszönjük!

 


 

 

 

 

 

Teljes dilettantizmus: ez Kamu Geri főpolgármestersége

És még ezek tartják Magyarországot korruptnak? Vizsgálati fogságba helyezték az EP korrupcióval gyanúsított alelnökét és társait