in

Erről megint miért nem hallunk szinte sehol semmit???? – Ötezer hatvanöt év feletti ember kap számítógépet

Elkezdődött a kormány idősügyi infokommunikációs projektje

Csaknem félezer hátrányos helyzetű településre terjesztik ki az Idősügyi infokommunikációs programot, így novembertől országszerte ötezer 65 év feletti, többségében egyedül élő ember sajátíthatja el az infokommunikációs eszközök használatát – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

 

– Minden magyar ember nyertese lesz a digitalizációnak, ezért a legfiatalabbaktól a legidősebbekig mindenkire gondolnunk kell – mondta lapunknak Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára.

A kormány döntése értelmében elsősorban hátrányos helyzetű településekre terjesztik ki az idősügyi programot. Ennek részeként idén novembertől ötezer 65 év feletti, többségében egyedül élő szépkorú kap ingyenesen számítógépet és internetszolgáltatást, akiket természetesen a digitális eszközök használatára is megtanítanak. A számítógépek kiosztása hamarosan megkezdődik. A program 2018. augusztus végéig tart, és 1,2 milliárd forint hazai forrásból valósul meg.

Fotó: Havran Zoltán

Elsősorban a hátrányos helyzetű településekre terjesztik ki az ingyenes internetszolgáltatást

Magyarországon – az európai országokhoz hasonlóan – az egyik legjelentősebb társadalmi kihívás az elöregedés: a lakosság csaknem négy és fél százaléka, mintegy 430 ezer ember nyolcvan év feletti, és az előrejelzések szerint ez a szám 2050-ig a két és fél­szeresére nő.

Az ebben rejlő problémakör nemcsak a szociálisan és egészségügyileg rászorulókat, hanem az idős korosztály túlnyomó többségét érinti, akik félnek az egészségromlástól, a bűncselekményektől és a magánytól is. Az idősügyi program ezekre kínál komplex és hosszú távú megoldást – mondta Jeneiné Rubovszky Csilla.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium idősek alapszolgáltatásainak fejleszté­séért felelős miniszteri biztosa emlékeztetett: a modellprogram 2015. szeptember 1. és 2017. augusztus 31. között 45 idős részvételével zajlott.

Segítségükkel tesztelték többek között az úgynevezett vészjelző-állapotmérő karperecet is, amely két alkalommal életet is mentett, mert a stroke-ot olyan korai időpontban jelezte, hogy azt az idős ember kórházi körülmények között, maradandó károsodás nélkül vészelte át.

A víz- és ütésálló eszköz növeli az idősek biztonságérzetét, ugyanis kettős funkcióval van ellátva: egyrészt képes egy beltéri egységen keresztül egy egyszerű gombnyomással kommunikálni a hivatásos gondozójával vagy az őt gondozó családtagjával, másrészt napi 24 órában figyeli és egy hónapig tárolja az idős ember aktivitási adatait.

Vészhelyzetben önmagától üzenetet küld, illetve telefonhívást kezdeményez a gondozó részére.

Az Idősügyi infokommunikációs program az ország egész területét behálózza. 89 diszpécserközpont jött létre – köztük Nyíradonyban, Öreglakon, Szentesen, Tiszalökön, Kaposvárott, Kecskeméten, Debrecenben és Békésen –, ezekben összesen csaknem 1000 közfoglalkoztatott segíti az idősek mindennapi kommunikációját 8 és 16 óra között.

A mentorok informatikai képzésen, szociális érzékenyítőprogramban és egy bűnmegelőzési képzésen is részt vettek annak érdekében, hogy mindenben felkészülten tudják segíteni a programban részt vevő idős embereket.

(magyaridok.hu, Tar Hajnalka)

Külföldi kommentelők tették helyre Guy Verhofstadtot, aki szerint be kell tiltani a Nemzeti Konzultációt

Agyhalál kategória – Külhoniakat gyaláz a jobbikos tábor – hú de nemzetiek! Inkább trollok!