in , , ,

Deutsch Tamás szerint Orbán Viktor nem kér bocsánatot, és a Fidesz a Néppárt büszke tagja

A Fidesz európai parlamenti képviselője nem hiszi, hogy Orbán Viktor bocsánatot kérne Manfred Weber néppárti csúcsjelölt politikai felhívásának eleget téve

A Fidesz európai parlamenti képviselője nem hiszi, hogy Orbán Viktor bocsánatot kérne Manfred Weber néppárti csúcsjelölt politikai felhívásának eleget téve. A fideszes politikus szerint egyáltalán nem lehet még tudni, hogy hogyan alakul majd a Fidesz és a Néppárt kapcsolata március 20-án, de a Fidesz a Néppárt büszke tagjának vallja magát.

 

A tények közismertek. Tizenhárom tagpártja az EPP-nek felvetette azt a kérdést, hogy az erre létrehozott választmány tárgyalja meg a Fidesz tagságáról szóló kérdést”

– reagált az ATV Egyenes beszéd című műsorában Deutsch Tamás arra a felvetésre, hogy a Néppárt csúcsjelöltje szerint Orbánnak bocsánatot kellene kérnie a Néppárt tagjaitól.

A Fidesz EP-képviselője hozzátette:

Viszont 79 tagja van a Néppártnak.”

Mint mondta, a különböző néppárti politikusok között hosszú idő óta fontos kérdésekben zajlik vita. Deutsch szerint számukra ez a kezdeményezés azt jelenti, hogy kiváló alkalom nyílik, hogy a felvetett kérdésekben álláspontot foglaljanak. Megjegyezte, hogy alapvető kérdés Európa első számú sorskérdéséhez való viszony, ez pedig az Európát célzó migránsáradat. Hozzátette: ebben a kérdésben szlovén, vagy más nyugat-európai néppárti tagpárt is osztja azt a nézetet, amit a Fidesz képvisel.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Elfogadja, hogy az európai bürokrácia különböző vezetői próbálják letagadni a migránsválság súlyát és jelentőségét, de az Európai Bizottság (EB) által készített felmérés alapján a 27 – ebbe nem számolják már bele az Egyesült Királyságot – EU-s ország 300 milliónál is több választópolgárának 75 százaléka szerint a migrációs válság a legfontosabb kérdés.

Weber a Bild című német lapban három feltételt szabott a Fidesznek, hogy továbbra is az EPP tagja maradjon, ezek egyike volt a bocsánatkérés. A magyar kormánypárt EP-képviselője azonban a műsorban úgy fogalmazott:

Csodálkoznék, ha ez megtörténne. Azért ez nem egy babazsúr, ahol kicsit meghúztad a copfomat, és ez fáj nekem. Ennél jóval komolyabb ember Manfred Weber.”

Az EPP frakcióvezetője azt is felvetette, hogy a magyar kormánynak azonnal le kellene állítania a plakátkampányt. Erre Deutsch azt mondta, hogy a poszterek egy tájékoztató akció részei.

Ezzel összefüggésben a Fidesz politikusa úgy vélte, hogy :

Ma jelen pillanatban nincs olyan EU-s ország, ahol a mérsékelt balközép vagy a mérsékelt jobboldal közé tartozó politikai erők közül többen tucatnyi kérdésben ne kritizálnák azt, amit Brüsszel csinál az Európai Unió jövőjével kapcsolatban.”

„A véleménynyilvánítás és a szólásszabadság értékét sokra tartó kontinensen, ha valakinek a brüsszeli bürokrácia bizonyos kérdéseivel kapcsolatban kritikus a véleménye, azt hadd mondja el” – tette hozzá.

Weber harmadik feltétele pedig az az interjú szerint, hogy Orbán Viktor biztosítsa a CEU maradását Budapesten.

Megmalmozzák Manfred Webert. Úgy ítéli meg, hogy a magyarországi és egyébként európai politikai riválisai által megfogalmazott politikai állítások felelnek meg az igazságnak. Higgyen a szemének”

– mondta Deutsch.

Az EP-képviselő ugyanakkor megerősítette, hogy a Néppárt tagjai akarnak maradni, melynek büszke tagjai.

Ha vannak az EPP-nek olyan tagjai, akik nem értenek egyet velünk, akkor az is világos, hogy vannak olyan tagok, akikkel mi nem értünk együtt”

– mondta Deutsch, aki arra számít, hogy a március 20-i ülésen higgadtan meg tudják beszélni a felmerülő kérdéseket.

(Vincze Viktor Attila, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

GFG: Nekünk is van három feltételünk Brüsszel felé

Német vég – CDU: nincs ellenünkre, hogy muszlim kancellárja legyen Németországnak