in ,

Csak egy baleset, hát persze – Autó hajtott a gyalogosok közé Londonban

Tizenegyen sérültek meg, egyikük állapota sem súlyos – Nincs szó terrortámadástól

A londoni mentőszolgálat és a rendőrség egyidejű tájékoztatása szerint a tizenegy sérült közül kilencen szorultak kórházi ellátásra, jórészt láb- és fejsérülésekkel. A sérültek egyike sincs életveszélyben.

Az incidens szombaton késő délután, London egyik leglátogatottabb turistacélpontjánál, a South Kensington kerületben lévő múzeumi negyedben történt, ahol egy fekete Toyota fordulás közben felhajtott a gyalogosokkal zsúfolt járdára. A kocsi két másik járművel is ütközött, és végül a járdát védő vasoszlopokon akadt fenn. A Toyota vezetőjét járókelők a földre teperték, majd átadták a környéket pillanatok alatt ellepő fegyveres rendőri egységeknek. A férfit őrizetbe vették és egy észak-londoni rendőrőrsre vitték.

A környéket az eset után azonnal fegyveres rendőri egységek lepték el, a környező utcákat lezárták. Lezárták és kiürítették a városrészt kiszolgáló South Kensington metróállomást és a múzeumot is. A kiürítés szervezetten zajlott, pánik nem tört ki a helyszínen tartózkodók között. A Scotland Yard szombat este bejelentette, hogy az incidens nem kötődik a terrorizmushoz, a vizsgálat közlekedési baleset ügyében folyik.
A Downing Street szóvivője közölte, hogy a történtekről tájékoztatták Theresa May miniszterelnököt, aki együttérzéséről biztosította a sérülteket.

A BBC riportere, Chloe Hayward épp akkor hagyta el a múzeumot, amikor a baleset történt. Elmondta, hogy egy autót látott keresztbe állva az úton, ami úgy nézett ki, mintha nekiment volna az egyik út menti oszlopnak. Hozzátette, egy vagy két embert látott a járdán feküdni, egy sérültet a mentők szállítottak el, de azt nem tudta megállapítani a riporter, hogy az illető állapota mennyire súlyos. Azt is közölte, a rendőrség perceken belül nagy erőkkel, helikopterrel vonult ki a helyszínre.

Egy másik szemtanú az Independentnek azt mondta: „A múzeum közelében sétáltunk, amikor durranásokra lettünk figyelmesek. „Először azt hittem, lövések dördültek. Aztán ahogy a baleset helyszínéhez értünk, láttam, ahogy egy férfit leszorítanak a földre.” Azt is megjegyezte, a helyszínen tartózkodók sérülései nem tűntek súlyosnak.

Egy Connor Honeyman nevű férfit is megszólaltatott a BBC, ő éppen sorban állt a múzeumnál a baleset időpontjában: „Egy hatalmas puffanást hallottam, aztán meg egy autó motorjának zaját. Az emberek rohanni és sikítozni kezdtek. Bemenekültünk a múzeumba, aztán a biztonsági őrök bezárták az ajtót, amíg a rendőrség a helyszínre ért” – mondta.

Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben. Ez a hivatalos meghatározás alapján súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre.

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket. Március vége óta öt terrorcselekmény történt Nagy-Britanniában, ezek közül háromnak az elkövetői gyalogosokat gázoltak el.

 

(magyarhirlap.hu)

(videó) Hihetetlen, mit művelt ez az óriásgép a leszállás után

És ezt így hogy???? Nem állít saját miniszterelnök-jelöltet az MSZP