in , ,

Brutális mennyiségű pénz jön Magyarországra! Mintegy 60 milliárd eurós uniós keretünk lesz – A visegrádiak közül Magyarország jár a legjobban

Bár végleges adatok még nincsenek, de brüsszeli elemzők szerint Magyarországnak mintegy 60 milliárd euró áll majd rendelkezésre

Bár végleges adatok még nincsenek, de brüsszeli elemzők szerint Magyarországnak mintegy 60 milliárd euró áll majd rendelkezésre a következő hét évben uniós forrásokból. Úgy tűnik, hogy az Orbán Viktor vezette magyar küldöttség sikeresen dolgozott, mert lakosságarányosan Magyarország jut a legtöbb pénzhez a visegrádi csoport országai közül.

Magyarország számtalan jogcímen kap támogatást az Európai Uniótól a következő években, de valójában két forrás az, ami számít: a helyreállítási alap – amelyet most hoztak létre – és a régóta működő kohéziós alapok. A brüsszeli székhelyű Bruegel gazdasági elemző intézet szerint 36,5 milliárd eurót kapunk a hét éves költségvetés keretében és 15,12 milliárd eurót a helyreállítási alapból, amelyet a következő két évben “el kell költeni”. Ez az utóbbi 15 milliárd két részre oszlik: 6 milliárd euró, amely vissza nem térítendő támogatás, míg 9 milliárd euró hitel. A jelek szerint ennek a 9 milliárdnak a lehívása nem kötelező; ha egy tagország nem akarja felvenni, akkor nem kell megtennie.  Ami a mi számunkra igazán érdekes, az a felzárkózásra szolgáló 36,5 milliárd euró, amely tartalmazza a kohéziós alapokat, az agrártámogatásokat és a vidékfejlesztést. De ide tartoznak még olyan tételek, mint a digitális átállást segítő 2,5 milliárd euró. Ehhez a forrásokhoz még hozzátartozik a nemzeti önrész, amely becslések szerint akár 17-18 milliárd euró is lehet. Ha ezt a sok számot összeadjuk, akkor egy 60 milliárd euró nagyságrendű csomagról beszélhetünk. Vagyis Magyarországnak 2027-ig ekkora összeg áll a rendelkezésére.

 

De ez a 60 milliárd csak becslés, és nem hivatalos adat. Sem a magyar kormány, sem az Európai Bizottság nem tett közzé még végleges adatokat. Szóval mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy várja meg Orbán Viktor miniszterelnök bejelentését, és azt fogadja el majd végleges adatnak, amit ő mond.

1. MAGYARORSZÁG, 2. SZLOVÁKIA, 3. LENGYELORSZÁG, 4. CSEHORSZÁG

Ha már a magyar kormánynál tartunk, akkor a jelek szerint úgy tűnik, hogy a visegrádi csoport országai közül mi kötöttük a legjobb alkut. A Portfolio gazdasági portál számításai szerint GDP-arányosan mi kapjuk a legtöbb pénzt. Persze a cseh vagy lengyel barátaink tudnának olyan mutatót kiemelni, amiben ők a legjobbak. Így például Magyarország a 2018-as GDP-vel számolva 34,7 százalék támogatást kap, míg Csehország “csupán” 17,2 százalékot. Szlovákia is jól szerepelt, ők mintegy 32 százalékot kapnak.

MEGVALÓSÍTHATJUK NÉHÁNY RÉGI TERVÜNKET

Ahhoz, hogy valóban felhasználhassuk ezt a pénzt, és ne csak elméletileg rendelkezzünk vele, szilárd, jó és megvalósítható tervet kell kidolgozni. A helyreállítási alap 15 milliárdjára például már októberig be kell mutatnunk a terveket. Itt az a lényeg, hogy ez hatalmas pénz ne folyjon szét a kezünk között. Hatékonyan és nyereségesen kell befektetni, úgy, hogy később megtérüljön. Ez így leírva nagyon egyszerűnek tűnik, de a valóságban nagyon nehéz ennyi pénzt “jól elkölteni”. Ki kell találni olyan fejlesztéseket, amelyek hasznosak az ország számára. Akár saját, régóta tologatott beruházások megvalósításáról lehet szó, de régiós partnereinkkel is megvalósíthatunk közös projekteket, erről azonban a kormányzat és a gazdasági szakemberek dönthetnek majd.

 

(Varga István, pestisracok.hu)

 

 

Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Nyílt levél az ajtóknak szaladó Kunhalmi Ágnesnek – Légyszi’ menj nyaralni inkább!

Óriási siker a Nemzeti Konzultáció! Már 1 millió 192 ezren töltötték ki a konzultációs íveket