in ,

Agyhalál – Pártot alapított Szanyi Tibor! Na még egy baloldali párt

Pártot alapított Szanyi Tibor és a Szolidaritás

Népek Európája - Szociális Európát és Szociális Magyarországot címmel összbaloldali "Elég volt!" fesztivál a Transform! Hálózat magyar tagozata szervezésében. A rendezvény pódiumbeszélgetésein részt vesz többek között Tamás Gáspár Miklós, Hegyi Gyula, Szigeti Péter, Scheiring Gábor, Istvánffy András, Szöllősi Istvánné és Vajnai Attila. (A rendezvényen több párt is sátrat állít - MSZP, MMP2006, MSZDP, PM), a programokon részt vesz több szocialista politikus is. 13.45-kor sajtótájékoztatót tart Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja, országgyűlési képviselő Orbánék referenciái címmel (a Műcsarnok és a Homokóra között, az MSZP-sátor előtt) (Tóth Imre Miklós, az Éhségmenet szervezője egy új kezdeményezéssel lép a nyilvánosság elé.) (Részletes program: http://www.magyardiplo.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1255)
A volt MSZP-s politikus mozgalma, az IGEN és a Magyar Szolidaritás Mozgalom együttműködéséből új baloldali formáció született, amelyet várhatóan március végén jegyez majd be a bíróság – értesült a Mandiner.

Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom néven politikai pártot alapított Szanyi Tibor mozgalma, az Igen és a Magyar Szolidaritás Mozgalom. Lapunk ma délelőtt kapott meghívót egy pénteki sajtótájékoztatóra, amelyet a két mozgalom képviselői hirdettek meg. Megbízható forrásból úgy tudjuk, ekkor fogják bejelenteni közös pártjuk alapítását.

Információink szerint a politikai formációt még decemberben alapították a bejegyzési kérelem pedig februárban érkezett meg a bíróságra, amely várhatóan március végén fogja pártként bejegyezni az Igen Szolidaritást.

A párt leendő elnöke Huszti Andrea, a Magyar Szolidaritás Mozgalom szervezeti igazgatója lesz,

aki korábban a Bajnai Gordon-féle Együtt-PM egyik alapítója volt.

Az alapítók közt Szanyi Tibor mellett ott van Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke. Érdekes adalék, hogy Székely 2018-ban a DK-val kötött megállapodásnak köszönhetően a párt listájának hetedik helyéről szerzett parlamenti mandátumot, most pedig a Gyurcsánnyal finoman szólva nem túl szívélyes viszonyt ápoló Szanyival alapít közös pártot.

Az említetteken kívül a párt alapítói között szerepel még Kalmár Szilárd, aki 2009-ig volt az MSZP politikusa, 2010-2011 között a Zöld Baloldal ügyvezető elnöke ezt követően pedig a szélsőbaloldali A BAL –Balpárt alelnöke. Az alapítók személyét tekintve talán nem meglepetés, hogy az új párt radikális baloldali formáció lesz.

Úgy értesültünk, hogy

az Igen Szolidaritás alakuló kongresszusát május elején tartja majd,

ekkor fogadhatják el az alapszabályt is. A párt arra készül, hogy megméreti magát a 2022-es országgyűlési választáson. A Szanyi-féle mozgalom és a Szolidaritás közös pártalapítása egyébként nem meglepetés, hiszen a két szervezet még januárban együttműködési megállapodást kötött.

Szanyi Tibor, aki január elején lépett ki az MSZP-ből vagy – ahogy ő fogalmazott – szüntette meg húsz éve fennálló párttagságát: az előző ciklusban európai parlamenti-képviselő volt, de a tavalyi EP-választáson a párt listájának harmadik helyére szorult (Tóth Bertalan pártelnök és Ujhelyi István mögött), és nem szerzett újabb öt évre mandátumot.

A politikus ezt követően a nyilvánosság előtt többször is keményen bírálta pártja vezetését, majd bejelentette, hogy Balblokk néven új baloldali politikai mozgalmat alapít. A szervezet létrehozását végül szeptemberben jelentették be, de ekkor már az Igen mozgalom nevet viselte. Szanyi ekkor a nyilvánosság előtt még cáfolta, hogy új pártot készül alapítani, és azt hangoztatta, hogy a mozgalom jövőjét az MSZP keretein belül képzeli el.

Szanyi korábbi nyilatkozataival ellentétben a kilépése után vele készített interjúnkban már arról beszélt, hogy szeretné betölteni a baloldalon keletkezett űrt, és amennyiben van rá igény, nem zárkózik el az elől, hogy az Igen mozgalom egyéb balos szervezetekkel együttműködve pártot alapítson.

(Pálfy Dániel Ábel, mandiner.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Görögország azonnal 200 milliárd forintot kapott határvédelemre, mi 5 éve 0 forintot!

Pilhál György a NAT-ot támadó hülyékről