in ,

A svédeknél már 1000 euró havonta az áramszámla! Svéd válság: háromszorosára nőtt az áram ára

Több mint ezer euróba került kifűteni egy 130 négyzetméteres otthont decemberben.

Svédország szerdán bejelentette, hogy mintegy 6 milliárd koronát (590 millió eurót) különített el egy ideiglenes programra, amely a skandináv ország leginkább kiszolgálatatott háztartásait segíti a magas téli villanyszámlák kezelésében.

A havi 2000 kilowattórát meghaladó fogyasztású háztartások a december-február közötti három hónapra körülbelül havi 2000 korona (195,5 euró) értékű kártérítést kaphatnak. A kormány szerint ez mintegy 1,8 millió háztartást érint.

„Ez egy kivételes helyzetben tett kivételes intézkedés. Szokatlan ilyen támogatást nyújtani akkor, ha a piacokon ingadoznak az árak” – mondta Mikkel Damberg pénzügyminiszter.

Svédország egypárti, kisebbségi szociáldemokrata kormánya várhatóan többségi támogatást kap a tervhez a 349 fős parlamentben.

A svéd lakástulajdonosok már egy ideje különböző módokon próbálják csökkenteni a fogyasztást:

lekapcsolják a fűtést, szobákat zárnak be, alternatív hőforrásokat használnak, mint például a fatüzelés, és vastag gyapjúzoknit viselnek otthonaikban is.

„Ez egy őrjítő helyzet” – mondja Hannah Hall, aki eg öreg faházban él Kristinehamnben, egy kisvárosban Svédország közepén. „Tudtam, hogy drága tél lesz, de ez példátlan” – tette hozzá. Hallnak 10 400 koronát (1016 eurót) számláztak ki decemberi áramfogyasztásáért, ami körülbelül a háromszorosa az előző évi árnak, 130 négyzetméteres otthonának fűtéséért.

Svédország villamosenergia-árai csillagászati mértékben emelkedtek, mivel a hideg skandináv tél alacsony hőmérsékletei növelték a keresletet, és a gázárak is tovább emelkedtek Európában.

A svéd energiapiaci hatóság adatai szerint az ország déli felében, ahol a svédek túlnyomó többsége él,

egy átlagos lakás villamosenergia-költsége éves szinten 266%-kal nőtt decemberben,

míg egy átlagos házban, melynek elektromos fűtése van, átlagosan 361%-ot ugrott a költség ugyanebben az időszakban.

Decemberben a szomszédos Norvégia is közölte, hogy támogatásban részesülhetnek azok a háztartások, amelyek havonta legfeljebb 5000 kilowattóra áramot fogyasztanak. A lépés mintegy 5 milliárd koronába (500 millió euró) kerül az országnak.

„Arra összpontosítunk, hogy a lehető legtöbb embernek segítsünk” – mondta Trygve Slagsvold Vedum norvég pénzügyminiszter decemberben. „Reméljük, hogy ezek az intézkedések egy kis fellélegzést biztosítanak majd.”

 

(mandiner.hu)

 

 

Add tovább!

Bohár Dani Gréczy kinevezéséről: ha más nincs, legalább humorérzéke van a baloldalnak

Németh Balázs: akkor sorolom, mi a baj az élelmiszerárSTOP-pal! Figyelem, ez nem egy kitalált lista, az összes „érvet” haladó/hergelő portálokon olvastam.