in

A baloldal ebben is pancser – A szocik 53%-ról 84%-ra növelték az államadósságot! Most a 70%-hoz közelire csökkent

Idén tovább csökkenhet az államadósság mértéke

Idén tovább csökkenhet az államadósság mértéke

 

A gazdasági kormányzat szerint elérhető a négy százalék feletti növekedés

 

Mérséklődő gazdasági sérülékenységről, a lakosság számára javuló feltételekről számolt be szerdai éves bizottsági meghallgatásain Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter szerint az eddigi adómódosítások eredményeként 3700 milliárd forint maradt a háztartásoknál, miközben az ország egyre közelebb kerül ahhoz, hogy teljesítse az eurózónához való csatlakozás feltételeit.

 

Év végére várhatóan 73 százalék alá mérséklődik a GDP-arányos államadósság, tartható a mérsékelt hiány, miközben az év egészében 4 százalék feletti mértékben nőhet az össztermék – mondta tegnap parlamenti bizottsági meghallgatásain Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Az első három negyedév adatai alapján jól látható, hogy a gazdaság idei növekedése igazolja a kormány és a nemzetközi intézmények várakozá­sait, így 4 százalék feletti bővülésre lehet számítani – mondta Varga.

A növekedéssel kapcsolatos optimizmusát azzal magyarázta, hogy a Központi Statisztikai Hivatal módszertani okok miatt utólagosan fölfelé szokta korrigálni a számokat, 2014-re vonatkozóan például a 3,5 százalékos becslésből az éves növekedési ráta 4,2 százalék lett. Ez megfelel a kedvezőbb piaci előrejelzéseknek is, de az óvatosabbak is elképzelhetőnek látják a 4 százalékos bővülést.

Fotó: MTI Fotó: Soós Lajos

Varga Mihály: Egyre közelebb érünk az euró bevezetéséhez

A gazdasági eredmények ismertetésekor Varga kiemelte: a reálbérek emelkedése 2013 eleje óta töretlen, idén január–szeptemberben a reálkeresetek 10,2 százalékkal nőttek éves viszonylatban, ez azzal jár, hogy nemcsak a bérek és a megtakarítások nőnek, de a fogyasztás is gyarapodik. A kiskereskedelmi forgalom bővülése 51 hónapja töretlen. A július–szeptemberi időszakban 4,451 millióan dolgoztak hazánkban, hatvanezerrel többen, mint egy éve, és ez a rendszerváltás óta a legmagasabb adat.

A tárca vezetője emlékeztetett: a kormány több változtatást bevezetett az adórendszerben, a családbarát módosítások eredményeként 3700 milliárd forint maradt a háztartásoknál. Az ország egészének tőkevonzó képességét nagymértékben segíti, hogy a kormány jelentősen, kilenc százalékra csökkentette a társasági adót, ez Európában jelenleg a legalacsonyabb szint. Emellett a járulékok is apadtak, jövőre a munkáltatói járulék szintje 2,5 százalékponttal 19,5 százalékra mérséklődik, miután a kormány bérnövekedéshez fűzött elvárásai teljesültek – mondta Varga.

Magyarország egyre közelebb van ahhoz, hogy teljesítse az euró bevezetésének minden feltételét, akárcsak 2002-ben, amikor átadta a kormányt a szocialistáknak – jelentette ki. Hozzátéve, hogy a hatéves bérmegállapodás és az adócsökkentések láthatóan nem befolyásolták az államháztartás helyzetét, a kiadások a terveknek megfelelően alakulnak, a 2,4 százalékos hiánycél biztonsággal teljesíthető, a GDP-arányos államadósság pedig csökkenő pályán marad.

 

(Rácz Gergő, magyaridok.hu)

 

 

A mindenszo.hu dalban üzen a hazai liberális médiának

BRÉKING! – Budapesten gyakorlatilag megszűnt a Jobbik! – 6%-on állnak