in

(videó, képek) Nagy lépés a honvédelemben! – Bemutatták a Magyar Honvédség két Airbus A-319-es repülőgépét

Nagyon fontos feladat, hogy Magyarország, a magyar emberek biztonságát meg tudjuk óvni a jövőben is, mindenféle látható és láthatatlan veszéllyel szemben

Nagyon fontos feladat, hogy Magyarország, a magyar emberek biztonságát meg tudjuk óvni a jövőben is, mindenféle látható és láthatatlan veszéllyel szemben. Ehhez a Magyar Honvédségnek megfelelő tudásra, felkészültségre, társdalami megbecsülésre, és modern eszközökre van szüksége – mondta Simicskó István honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison, ahol pénteken bemutatták a Magyar Honvédség két Airbus A-319-es repülőgépét.

A bemutatón elhangzott, hazánk biztonsága érdekében a légi szállítás képessége egy rendkívül értékes eszköz. Az ország és a Magyar Honvédség szempontjából is stratégiai fontosságú lépés a két hatalmas csapatszállító megérkezése.

Jelenleg 4 földrész 14 országában 1000 magyar katona teljesít missziós szolgálatot. A Magyar Honvédség feladata, hogy a külszolgálatra utazó katonák és azok eszközeinek szállítását, utánpótlását biztosítsa. Ezen túl pedig aktívan részt kell vennie a katasztrófa-elhárítási és humanitárius feladatokban, különös tekintettel arra, amikor a magyar állampolgárok szorulnak segítségre idegenben.

A Magyar Honvédség korábban AN 26-os relülőgépekkel teljesítette ezeket a feladatokat, azonban a 35-40 éves gépek felett eljárt az idő. Sem motorikusan, sem felszereltségüket tekintve nem felelnek meg a 21. századi követelményeknek. Üzemidejük 2020-ra lejár, nagyjavításuk nem gazdaságos.

Egy kis összehasonlítás:

AN 26                                       Airbus A-319

Utaslétszám:        39 fő                                          126 fő
Utazósebesség:    425km/h                                    829km/h
Utazó magasság: 5.700 méter                               1.300 méter
Hatótávolság:      2.200 km                                    6.950 km

Az Airbus A-319 többfunkciós, ugyanis a katonák szállítása mellett – moduláris belső kialakításának köszönhetően – képes az egészségügyi kimenekítés, egészségügyi szállítási feladatok ellátására is.

Arra a kérdésre, hogy mennyibe került a két Airbus A-319-es, Simicskó István azt válaszolta, hogy azok újonnan 70-80 millió euróba kerülnek. Kecskemétre 8-9 éves repülőgépek érkeztek, „ezek ára ennek kevesebb, mint a fele”. Vagyis a két gép ára megközelítőleg 20 milliárd forint.

A repülőgépek a Magyar Honvédség hadrendjébe kerültek, napi üzemeltetésüket a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis szállítórepülő század kiképzett állománya fogja végezni.

Magyarország Kormánya elkötelezett amellett, hogy hazánk és a magyar állampolgárok biztonságát garantálja, ezért fogadta el a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfeljesztési Programot, amellyel az elmúlt 25 év legnagyobb és legátfogóbb honvédelmi programját kívánják megvalósítani. A tervek szerint a modernizációs fejlesztés minden területet érint majd.

A program célja az egyéni harcászati felszerelés korszerűsítése, a katonák megbecsültségének növelése, az illetmények emelése, a kiszámítható életpálya megteremtése, valamint a valós erőt jelentő tartalék biztosítása.

Ebbe illeszkedik a most átadott két csapatszállító hadrendbe állítása is.
(kecskemetilapok.hu)

A mindenszo.hu közleménye a pécsi MSZP-s uszító véleménye kapcsán

Apáti Bence – Beszállt a kampányba az ellenzéki média