in ,

1920 június 4: CONSUMMATUM EST – Bevégeztetett. Bevégeztetett?

Nem mondhatunk le róla

Amit erő vagy hatalom elvesz, azt idő és szerencse visszaadhatják. De amiről a nemzet önként lemondott, annak visszaszerzése kétséges. – Deák Ferenc

 

 

Mi e témában vitatkozunk. Sokakkal a jobboldalon is vitázunk. A Nemzeti összetartozás napja jó, hogy van, de ambivalens érzéseink is vannak: még nem ünnepnap ugyan, mert egy ilyen nap nem lehet ünnep, de jó lenne, ha a jövő generációja nem is kezelné annak. Az emlékezés napja ez, és a bele nem törődés napja. Még a jobboldalon is sokan úgy vannak vele, hogy ebbe bizony bele kell törődni, visszafordíthatatlan. Nem értünk egyet! Itt van a szomszédban egy háború, ami egyben akár lehetőség is lehet számunkra: talán ezt itt és most nem érdemes részletezni, mindenki pontosan tudja, miről van szó: Kárpátaljáról.

Szentesi Zöldi László nemzeti elkötelezettsége megkérdőjelezhetetlen, de Trianon témában pár éve volt egy olyan írása, amit mi nem tudunk elfogadni, sőt, egyenesen visszautasítjuk.

2018-ban Szentesi így írt: Trianon elmúlt, engedjük el.

Egy-egy történelmi esemény, amilyen Trianon is, csakis helyi értékén, a korszakba illesztve vizsgálható. Nem az számít, kilencvennyolc éve mi történt a magyar társadalommal, mit éreztek akkor az emberek, mint mondtak, mit nem, ez legyen a történészek kutatási területe. Csakis az számít, hogy Trianonnal mi, mai magyarok mire megyünk. Van-e stratégiánk a jövőre nézve, mit mondunk, konkrétan mit teszünk az országrablás ellen ennyi idő elteltével?

 

A revizionizmus puszta vágyon kívül nem realitás. A félrenézés, amelyet a magyarországi baloldal művel, szintúgy nem, mert a határon túli magyar közösségek felmorzsolódásához vezet.

 

Ha mindezek szükségességét megértjük, akkor gondolkodó emberek és magyarok vagyunk. Ha nem, akkor leragadtunk a síri hangulatú trianoni megemlékezéseknél, amelyeket a lelket marcangolják, politikai szempontból pedig az önsorsrontás tipikus példái.

 

 

 

Sajnáljuk, hogy 2018-ban Szentesi leírta ezeket a gondolatokat, nem kellett volna. Önsorsrontásról ír. Tényleg? És amit Deák mondott, az mi?

Amit erő vagy hatalom elvesz, azt idő és szerencse visszaadhatják. De amiről a nemzet önként lemondott, annak visszaszerzése kétséges. – Deák Ferenc

Nem az az önsorsrontás, ha lemondunk arról, ami a mienk?

Deák Ferenc gondolatait javaslom továbbra is Szentesi Zöldi Lászlónak, mert sosem tudjuk mit hoz a történelem, talán egy háborút a szomszédban…ami később lehetőség is lehet.

 

 

mindenszo.hu

 

Add tovább!

A svéd kormány is csicskul: ismét kormányválság van kibontakozóban Svédországban

Már 430 ezren látták ezt a videót: adjátok vissza a hegyeimet! Videó