in ,

Jurák Kata jelenti – Botrány Újbudán: a DK-s polgármester miatt több ezer gyerek étkeztetése kerül veszélybe

Jogszerűtlenül, önkényesen készül szerződést bontani Újbuda polgármestere a kerületi közétkeztetésre szerződött céggel

Jogszerűtlenül, önkényesen készül szerződést bontani Újbuda polgármestere a kerületi közétkeztetésre szerződött céggel; a döntés komoly anyagi károkat okozhat az önkormányzatnak. A polgármestert láthatóan az sem érdekli, hogy ötezer kisiskolás étkeztetése is veszélybe kerül, mint ahogyan azt is figyelmen kívül hagyta, hogy új közbeszerzési eljárással, pályáztatás útján válasszák ki az új önkormányzati partnert. Bár a Demokratikus Koalíció politikusaként folyamatosan az átláthatóságról és az antikorrupcióról beszélt kampányában, az új céggel folytatott egyeztetésekről, tárgyalásokról még jegyzőkönyv sem készült. És ez még nem minden.

A balliberális polgármesterek körében úgy tűnik, trendivé vált az étkeztetési szerződések azonnali hatállyal történő megszüntetése; a józsefvárosi botrány után most Újbudán áll a bál, László Imrének köszönhetően. A Demokratikus Koalíció politikusa ugyanis valamiért úgy gondolta, hogy hiába teljesíti a szerződésben foglaltakat a közétkeztetésért felelős cég, mégsincs megelégedve a szolgáltatással. Pikáns, hogy a minőségi ellenőrzéseken rendszeresen 4,7-es, azaz kiváló minősítéseket kapott a László Imre által lefitymált társaság, de még ez sem volt eléggé meggyőző számára, és a szerződés azonnali felbontását követelte. Az önkormányzat tagjait is meglepte a döntés, a fideszes képviselők által feltett kérdésre a polgármester pedig azzal magyarázta döntését, hogy rendszeresen panaszkodnak az étkezés színvonalára, ezért pedig azonnal fel kell mondaniuk a szerződést. Még az sem igazán érdekelte, hogy ezzel a kerületi diákok étkeztetése finoman fogalmazva is igen körülményessé válhat: mintegy ötezer kisdiák az udvaron fogyaszthatná el az ebédjét szeptembertől, vagy járhatna másik intézménybe, ha meleg ételt szeretne enni.

 

László Imre egyébiránt vehemens levélben próbálta meg bizonyítani, mennyire felelős döntést hozott polgármesterként, ebben úgy fogalmazott: “elegünk van” – de hogy pontosan miből is, azt nem sikerült kifejtenie. Arról viszont részletesen beszámolt, hogy az előző fideszes vezetés 10 éves szerződést kötött a Klassz Menzával, pedig azok “botrányosan” főznek. Hozzátette: ha kell, harcolni fognak a minőségi étkeztetésért, akár személyesen is. Itt most tekintsünk el attól, hogy elképzeljük, vajon ezt miként is valósítaná meg – remélhetően nem konyhakéssel és húsvágó bárddal. A vehemens ételvédő levélben egyébként arról is ír, hogy mennyire felháborítónak tartja a beérkezett panaszokat. Azt nyilván véletlenül nem érzékelte, hogy ezek a panaszok 2019 novemberétől szaporodtak meg és nem az étel színvonalára vonatkoztak. Ezt az alpolgármester asszony képviselői kérdésre válaszolva részletezte is.

A PestiSrácok.hu által megismert dokumentumok és levelek alapján egyértelmű, hogy a szolgáltatással megbízott cég többször is tényekkel alátámasztva utasította vissza a polgármester általi vádakat, László Imre azonban hajthatatlannak bizonyult. Pedig ezzel a döntéssel jelentős anyagi kárt okozhat az önkormányzatnak, ami súlyos milliókkal terhelné meg Újbuda költségvetését. Talán nem meglepő, hogy mindezek után az is egyértelművé vált, hogy a polgármester a közbeszerzési törvény mellőzésével bízna meg egy új társaságot a közétkeztetéssel, ami viszont valóban súlyos jogsértésnek bizonyul. Fontos tudni, hogy ez az eljárási mód nem csupán pénzbírsággal sújtható, de akár büntetőeljárást is indíthatnak hűtlen kezelés gyanúja miatt.

 

Az ügy kísértetiesen hasonlít a VIII. kerületben történt botrányos szerződésfelbontásra, ami szintén egy közétkeztetéssel kapcsolatos döntésnek köszönhetően robbant ki alig néhány hónappal ezelőtt. Azóta a Közbeszerzési Döntőbizottság és a Kormányhivatal is vizsgálatot indított, amelynek eredményeként nem csupán százmilliós bírság várható, hanem büntetőfeljelentés is születhet az ügyben. Pikó Andrásék is úgy szüntették meg, majd kötötték meg az új szerződést közétkeztetési szolgáltatásra, hogy figyelmen kívül hagyták az erre vonatkozó jogszabályi követelményeket.

 

 

Újbudán sem cicóztak sokat a közbeszerzési eljárás lefolytatásával: inkább kiválasztották ők maguk a lehetséges nyertest, aki minden bizonnyal sokkal jobban megfelel majd számukra, mint az a cég, akit egyébként a korábbi fideszes vezetés pályáztatás útján, jogszerű közbeszerzési eljárással bízott meg a kerületi közétkeztetési feladatok ellátására. Minderről az alpolgármester tájékoztatta írásban a képviselőket, miután személyesen, június 11-én egy 12 fős grémium előtt is közölte: az új közbeszerzést a Hungest kapja, “ezt ő már letárgyalta”.

 

A tárgyalásokat koordináló Bakai-Nagy Zita alpolgármester arról is beszámol, hogy ezekről az egyeztetésekről még jegyzőkönyvet sem készítettek; valószínűleg véletlenül felejtették el a transzparenciát hirdető ellenzéki vezetők, hogy ez azért szintén aggályos, több szempontból is. Az viszont biztos, hogy a szerződés felbontása miatt hatósági vizsgálat indul, a László Imréék által hozott döntés pedig nem marad következmények nélkül.

 

(Jurák Kata, pestisracok.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

A libernyák Váncsa István szerint Németh Szilárd egy “pacaltáltos” – Pont Váncsa beszél?

Gödnek annyi, lebénult! Jogerősen felmentették a munkavégzés alól a momentumos polgármestert Gödön