in ,

Bréking – Lemond a Jobbik elnöksége az EP-választási zakó után

Ősszel országos tisztújítást fog tartani a párt

A Jobbik országos elnöksége úgy döntött, hogy vállalva a politikai és személyi felelősséget az EP-választás eredményéért, nem tölti ki a teljes mandátumát. Éjjeli sajtóközleményében a párt azt írja: előrehozott tisztújítást írnak ki, időpontjának az önkormányzati választások utáni hónapot jelölték ki. Az őszi tisztújításig a Jobbik országos elnöksége teljes jogkörrel fogja ellátni a feladatait.

Mint ismert, az európai parlamenti választás egyik legnagyobb vesztese a Jobbik: 6,3 százalékos eredményt értek el, amely számszerűsítve azt jelenti, hogy a párt 873 ezer szavazót vesztett el 2018 április nyolcadika óta. Az EP-választáson gyakorlatilag az MSZP-P mögé szorult vissza a Jobbik.

Fotó: MTI Fotóbank

A párt elnöksége szerdán és csütörtökön ülésezett, ahol hivatalosan az európai parlamenti képviselő személyéről döntöttek, de érezhetően sokkal nagyobb volt a baj a pártban. A csúfos szereplés után többen jelezték, hogy Sneider Tamás pártelnöknek nincs maradása, Varga-Damm Andrea például azt mondta, ha ő lenne a Jobbik elnöke, már biztosan felajánlotta volna a lemondását. Sneider Tamás a hét elején még nem érezte szükségét annak, hogy ő vagy az elnökség lemondjon.

Jól jelzi a párton belüli állapotokat, hogy az EP-választás után első jobbikos nyilatkozatok arról szóltak, hogy megmaradásuk a legnagyobb sikernek tekinthető, noha ekkor még a legerősebb ellenzéki pártként hivatkoztak magukra. A Jobbik hivatalos kommunikációjában a Fidesz támadásaival magyarázza gyengülését, ez azonban sokkal inkább magyarázható a néppártosodás kudarcával, ez vezetett ugyanis a párt tavalyi kettészakadásához is.

(Forisek Ádám, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hű de szimpatikus – Íme, a Momentum főpolgármester-jelöltje

Apáti Bence a magzatpózban síró Jobbikról