in ,

A maffiózó Czeglédy nem nyugszik – Czeglédy: a Fidesz és a KDNP az NVB tagjait listázza, a következő pedig az lesz, hogy sárga csillagot ragasztanak rájuk

Czeglédy Csaba szerint a Fidesz és a KDNP rossz emlékű korszakok mintájára listáz

Czeglédy Csaba szerint a Fidesz és a KDNP rossz emlékű korszakok mintájára listáz embereket, ezért felszólítja a kormánypártokat arra, hogy ezt azonnal hagyják abba, a történtek miatt pedig az NVB-hez fordul. Az MSZP és Gyurcsány Ferenc ügyvédjeként elhíresült, 6,3 milliárd forintos költségvetési csalással, valamint más bűncselekményekkel vádolt – jelenleg DK-színekben induló – képviselőjelölt minderről az atv.hu-nak beszélt. Az ügyben szombaton délután megszólalt Völner Pál államtitkár is, aki úgy fogalmazott: az NVB ellenzéki delegáltjainak magatartása semmi másra nem alkalmas, csak a jogrendszerbe vetett bizalom rombolására, a jogállam megcsúfolására. Az ellenzéki pártok képviselői viszont Czeglédy Csaba véleményéhez csatlakozva kijelentették, hogy a Fidesz az, aki alkotmányos jogokat sért.

 

A portál azt írja, hogy két nappal azután, hogy a KDNP-s Nacsa Lőrinc meglebegtette, hogy nyilvánosságra hozzák a Nemzeti Választási Bizottság azon tagjainak névsorát, akik Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztésével ellentétesen szavaztak, délelőtt Halász János a Fidesz frakció szóvivője név szerint sorolta fel a listát, mivel a politikus szerint egy köztörvényes bűncselekmény ügyében folytatott eljárást hátráltatnak így. Ez pedig Czeglédy Csabát “rossz emlékű korszakokra” emlékezteti, amikor listázták az embereket. Az Atv megkeresésére kifejtette:

Ez nem jogállami fenyegetőzés, ez már több annál. A következő az lesz, hogy sárga csillagot fognak a választási bizottsági tagokra ragasztani, vagy a ruhájukra, ajtajukra 

-vélekedett Czeglédy, akinek felháborodásához az MSZP-s Tóth Bertalan, valamint Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője is csatlakozott. Tóth Bertalan úgy fogalmazott, hogy “ez a módszer egyébként nem áll távol a Fidesztől”, szavai szerint “ez rossz gyakorlat”. Tordai Bence viszont kijelentette, hogy a Fideszt “nyilván kínosan érintheti valami, azért reagál ilyen kétségbeesetten”. A DK-s Arató Gergely az üggyel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy az alkotmányos jogokat is megsértette a Fidesz azzal, hogy nyomást akart gyakorolni a választási bizottsági tagokra. Az Atv.hu híradójában elhangzott: Czeglédy Csaba panaszt tesz az NVB-nél a történtek miatt. 

Az államtitkár szerint példátlan, hogy köztörvényes bűncselekmény gyanújánál ne függesszék fel a mentelmi jogot

Mint arról korábban részletesen beszámoltunk, az ügyben Völner Pál államtitkár is megszólalt. Az Igazságügyi Minisztérium mély megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította a Szegedi Törvényszék kérését és a bíróság kezdeményezése ellenére sem függesztette fel Czeglédy Csaba, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőjelöltjének mentelmi jogát. Völner Pál az MTI-hez is eljuttatott levélben kiemelte: Magyarországon még nem volt példa arra, hogy köztörvényes bűncselekmény gyanúja esetén ne függesszék fel a mentelmi jogot. “Ez elfogadhatatlan, a bűnüldöző szervek munkáját nehezíti és lehetővé teszi a gyanúsított számára, hogy bizonyítékokat tüntessen el, vagy az országból elszökjön” – tette hozzá. Az államtitkár kitért arra, a magyar demokrácia történetében példátlan, hogy “egyes politikai körök megpróbálják ellehetetleníteni az igazságszolgáltatás működését”.

“Felszólítjuk az ellenzéki pártokat, hogy a törvények adta lehetőségekkel ne éljenek vissza, ne akadályozzák a bíróságokat a munkájukban”

– fogalmazott. Az államtitkár felidézte: Czeglédy Csabának az évekkel a választás kiírását megelőző cselekményen alapuló, a választási eljárással semmiféle összefüggésben nem lévő büntetőügyekben kell bíróság elé állnia – esetének a mentelmi jog lényegéhez, szelleméhez nincsen köze. Emellett azt, hogy a mentelmi jog nem alapjog, az Alkotmánybíróság is hangsúlyozta már, éppen Czeglédy Csaba ügyében, 2018-ban – tette hozzá.

Az NVB ellenzéki delegáltjainak magatartása semmi másra nem alkalmas, csak a jogrendszerbe vetett bizalom rombolására, a jogállam megcsúfolására”

– írta Völner Pál, aki arra kérte az NVB elnökét, hogy levelét juttassa el minden párt küldöttjének, “a magyar demokrácia és Európa jövőjének ügye ugyanis nem lehet néhány politikai hazárdőr játékszere”.

Czeglédy Csaba és társai ellen a Szegedi Törvényszéken bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás. A bíróság azonban Czeglédy Csaba jelöltté válását követően felfüggesztette az eljárást, mivel az európai parlamenti választáson jelöltként igazolt személyt mentelmi jog illeti meg, vele szemben a büntetőeljárás mindaddig nem folytatható, amíg a mentelmi joga fennáll. A bíróság egyúttal kezdeményezte az NVB-nél a vádlott mentelmi jogának felfüggesztését, az NVB azonban kedden úgy döntött, hogy fenntartja a jelölt mentelmi jogát. 

PestiSrácok.hu/Atv híradó, fotó:MTI/Balogh Zoltán

(Jurák Kata, pestisracok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

Kegyetlen tény: hónapok óta támadja a babaváró hitelt az Európai Bizottság

Amerikai lap: hatalmas előrelépés Orbán és Trump találkozója