in ,

Tibi atya is beszólt a lázadó színművészetiseknek! Nem is akárhogy!

A tüntető színészek 5 arcpirító hazugsága

A színház – tisztelet a kevés kivételnek – maníros ripacskodás.

„1) »A színház a kultúra közvetítőközege, szellemi műhely«

A színház – tisztelet a kevés kivételnek – maníros ripacskodás, ahol nem egy-egy darabot láthatunk, hanem azt, hogy rendezőtől a színészig mindenki eltöltekezik a saját önkifejezésével. Dagályos gesztusok, gagyi politikai humor (csak a templomban nem lehet, itt igen), merész trendújításként eladott filléres magamutogatás, amit csak az téveszt össze bármifajta kultúrával, akinek semennyi hozzáférése nincs.

2) »Ha nincs színház, nincs kultúra«

De, van. A közösségi médiában teljes mértékig megkerülhető minden, amit csinálnak, és vannak, akik meg is kerülik. Kevesebb Esztergályos Cecíliát idéző affektálással, több hozzáadott értékkel. Nem a hetvenes években vagyunk, gyerekek, de nem is a kilencvenesekben: nem ti mondjátok meg, mi a kultúra.

3) »A színház akkor jó, ha lázadó«

Haha, jó vicc. A kedvenc mondataim egyike Zizektől, hogy a posztmodern társadalom ellensége már nem a közöny, hanem a lázadáshelyettesítő lázadásimitálás (prayfor hashtagek előnyben). Ennek Európa ezen részén egyébként hagyományai vannak, a színház feladata ugyanis az volt, hogy a magasrangú elvtársak által megfelelően szűrt társulat éppen annyira lázadhasson, amennyire a hatalom számára még nem kényelmetlen, de a társadalmi feszültséget elvezeti. Egyébként is, inkább a színházban csinálják, állami felügyelet alatt, mint lakásokban, pincékben és raktárakban, ahol állambácsi nem fülelhet bele a suskusba. Jegyezzük meg: államilag támogatott lázadás az államrend ellen nem létezik.”

Tibi atya

 

(mandiner.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Egy igazi örömhír! A libernyák Enyedi Ildikó is távozik a Színház- és Filmművészeti Egyetemről

Szánalmas politikai hisztéria a Színművészetin! Elfoglalták az egyetemet a diákok, és követelőznek! Ismerős?