in

Szerintem a libsik már sírva vinnyognak – A Fitch még javíthat idén a magyar osztályzaton

A Moody’s nem változtatott a hitelminősítésünkön és a kilátásainkon sem

Még egy alkalom marad 2017-ben, hogy változzon hazánk hitelminősítői megítélése, miután legutóbb a Moody’s nem nyúlt Magyarország osztályzatához. Az alap­folyamatok és a piaci árazás alapján indokoltnak látszik a mostaninál is jobb minősítés, ami az ország újabb devizaforrások bevonására irányuló törekvései miatt lehet különösen fontos.

Bár adottak voltak a várakozások, a Moody’s Investors Service péntek késő estére várt ütemezett felülvizsgálata során nem foglalt állást Magyarországról, így nem volt újabb felminősítés, illetve a kilátások is maradtak a stabil kategóriában. A Moody’s idén már nem tervez véleményt mondani, így nála változatlanul egy szinttel a befektetési kategóriában zárja 2017-et Magyarország. Jelenleg mind a három nagy hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriában van Magyarország, a Standard & Poor’s pozitív, a Moody’s mellett a Fitch Ratings is stabil kilátásokat tart érvényben. Utóbbinak egyedüliként van még ebben az évben lehetősége javítani a magyar besorolást, november 10-én.

Fotó: Reuters

Jobb nemzetközi megítélés mellett kedvezőbb feltételekkel juthat az állam devizaforrásokhoz

A hitelminősítői gyakorlat az elmúlt időszakban egyre kiismerhetetlenebbé vált. A szokásjog szerint először a kilátásokat javítják, és utána jön az osztályzatemelés. Ehhez képest a Standard & Poor’s kihagyta ezt a lépést, amikor tavaly kiemelte a magyar besorolást a befektetésre nem ajánlott besorolási szintről. Ezzel szemben a Moody’s egy ideje nem is kommentálta a magyar gazdasági folyamatokat, amelyek szinte minden hazai és nemzetközi elemzőház értékítélete alapján kedvezőek, és a költségvetési stabilitást sem fenyegeti semmi. Ugyanakkor a múlt héten a Moody’s több pozitív hitelminősítői lépést is végrehajtott a magyar bankszektorban, de az állam megítélésén nem változtatott.

Egyes szakértők szerint már most jóval magasabb besorolást érdemelnének a magyar eredmények és kilátások a jelenleginél. Ahogyan a hazai kormányzat is azt hangsúlyozza, hogy a piaci árazása a hazai eszközöknek a hitelminősítői besorolásoknál jóval kedvezőbb képet mutat. Ezt támasztja alá, hogy nemrég először sikerült negatív hozammal értékesíteni rövid futamidejű magyar állampapírt, az országkockázati felárunk pedig történelmi mélypontra süllyedt. A gazdasági kormányzat nemrég bejelentette, hogy hosszabb idő után újból jelentősebb értékben bocsát ki eurókötvényt, mivel ezzel kedvezőbb feltételekhez juthat lejáró devizaadósságunk megújításában. Egy felminősítés nyomán azonban még jobb feltételekkel juthatna az állam devizaforráshoz.

(Rácz Gergő, magyaridok.hu)

Amikor a Google csicskítja a baloldalt – Visszanyal a fagyi – A fake news és a baloldal.

A nemzetközi helyzet fokozódik – A migráció minden eddiginél veszélyesebb szakasza következik