in

Összeomlás – Óriási baj van Srí Lankán, és már a benzin is kifogy az országban, verekednek az élelmiszerért is

Pénzt nyomtatnak és eladnák a nemzeti légitársaságot

Pénzt nyomtatnak és eladnák a nemzeti légitársaságot, hogy az alapvető importcikkeket ki tudják fizetni és fizetést adjanak az állami dolgozóknak, a benzinből pedig mindjárt kifogy az ország.

Jelenleg csak annyi benzintartaléka van Srí Laknának, amennyi egyetlen napra elég – jelentette be Ranil Wickremesinghe, az ország új miniszterelnöke a BBC tudósítása szerint, amit a Hvg.hu szemlézett. Már a bejelentése előtt is nagy sorok álltak a benzinkutaknál, ez után pedig még többen próbálnak pánikszerűen szerezni némi üzemanyagot.

 

Wickremesinghe azt is megígérte: eladják a nemzeti légitársaságot, hogy az érte kapott pénzzel próbálják stabilizálni a gazdaságot. Mivel viszont az országnak nagyjából 75 millió dollárnyi valutára lenne szüksége a következő napokban ahhoz, hogy az alapvető fontosságú importcikkeket ki tudják fizetni és az állami dolgozóknak fizetést kapjanak, a központi bank jobb híján elrendelte a pénznyomtatást.

Srí Lankán hetek óta tartanak a tüntetések az országot vezető család ellen, miután elszabadultak az árak, hiány alakult ki gyógyszerekből, és sokan nem tudják megfizetni a december óta 30 százalékkal dráguló alapvető élelmiszereket sem.

 

Colombo, 2022. május 17. Üzemanyaghiány miatt hosszú sorban álló emberek egy colombói töltőállomás előtt 2022. május 17-én. A 22 millió lakosú Srí Lankát hetek óta tüntetések sújtják amiatt, hogy a kormány képtelen megbirkózni az élelmiszer-, üzemanyag- és gyógyszerhiánnyal, amely az ország 1948-as függetlensége óta a legsúlyosabb gazdasági válságot idézte elő. MTI/EPA/Chamila Karunarathne

 

A múlt héten Mahinda Rajapaksa miniszterelnök lemondott, két testvére is távozott a mezőgazdasági és a pénzügyminiszteri székből, az öccse, Gotabaya viszont továbbra is ragaszkodik az elnöki poszthoz. Az új kormányfő azzal az ígérettel volt kénytelen kezdeni a munkáját: mindent megtesz, hogy ne legyen éhínség, naponta háromszor ehessen minden család.

 

Május 12-én nevezte ki Gotabaja Radzsapaksza Srí Lanka-i államfő az új miniszterelnököt a 73 éves Ranil Vikremeszinghe veterán politikus személyében, miután egyre nagyobb méreteket öltött az országban az elégedetlenség. Vikremeszinghének, aki korábban már öt alkalommal látta el a szigetország kormányfői tisztségét, az a feladat jutott osztályrészül, hogy a tömegtüntetések “kezelésén” kívül a frakciókra szakadt törvényhozásban a politikai egység helyreállításával kivezesse Srí Lankát a függetlensége óta legnagyobb gazdasági válságából.

 

(infostart.hu)

 

 

Add tovább!

Döbbenet: a DK-s képviselők felveszik a milliós fizetéseket, de továbbra sem járnak be dolgozni

Itt vannak a fotók a PestiSrácok.hu születésnapi rendezvényéről, a teljes jobboldali sajtó hallgat róla….