in , ,

Orbán Balázs is beindult – Visszavágott Orbán Balázs a tagállami vétó eltörlését kívánó külügyminisztereknek

Nem engedhetjük meg, hogy egyes országok másokra kényszerítsék akaratukat a háború és a béke kritikus kérdéseiben

„Nem engedhetjük meg, hogy egyes országok másokra kényszerítsék akaratukat a háború és a béke kritikus kérdéseiben, mint például a szankciók bevezetése vagy a fegyverek finanszírozása”. Ezt írta az Euronews hírcsatorna honlapján megjelent véleménycikkében Orbán Balázs. A magyar miniszterelnök politikai igazgatója a Politico amerikai hírportálon közzétett nyílt levélre reagált, amelyben hét uniós külügyminiszter azt javasolta, hogy a blokk közös kül- és biztonságpolitikájában térjenek át a minősített többségi szavazás fokozottabb alkalmazására.

Orbán Balázs szerint egy ilyen javaslat elfogadása az Európai Unió erejének aláásása mellett a nemzeti szuverenitást is veszélyeztetné.

Egy ország külpolitikája döntő fontosságú az ország irányának kialakításában, és a szuverén külpolitika folytatása szükséges a függetlenség védelme érdekében.

– tette hozzá.

 

A hét miniszter javaslatának jogi gerincét az Európai Unióról szóló szerződés 31. cikkének felhasználása jelenti, amely bevezetné a „konstruktív tartózkodást”, lehetővé tenné a minősített szavazást a közös álláspontokhoz, valamint bizonyos operatív intézkedésekhez, és átjáró záradékot hozna létre, hogy meghatározott külpolitikai területeken a minősített többségi szavazás standard eljárás legyen.

 

E három javaslat közül a konstruktív tartózkodás a legkevésbé vitatott, amit még Magyarország is alkalmazott tavaly októberben – közölte.

Orbán Balázs szerint azonban a másik két lehetőség nem életképes megoldás. Azok az állami szuverenitás feladását igényelnék anélkül, hogy a szükséges demokratikus felhatalmazást megkapnák a néptől.

A politikus emlékeztetett, hogy az EU a második világháború után jött létre, új lendületet pedig a Szovjetunió összeomlása után nyert. Mint fogalmazott, mindkét alkalommal azzal a céllal, hogy leküzdje az

imperialista törekvéseket és elősegítse az együttműködést az egyenlő, független és szuverén tagállamok között.

Hozzátette: a független külpolitika feladása az egyhangú döntéshozatal megszüntetésével alapvetően ellentmondana az unió lényegének.

 

A politikai igazgató úgy véli, az EU sokféleségben egyesülve mottójának fényében, ahelyett, hogy marginalizálnánk ezeket a különbségeket, a blokknak ki kellene használnia a tagállamok eltérő nézőpontjait.

 

Orbán Balázs aláhúzta: az egyhangú döntéshozatal választása elősegíti a konstruktív vitákat, és biztosítja, hogy a különböző – még a főáramlattól eltérő – véleményeket is megfelelően figyelembe vegyék, mivel azok az emberek akaratát tükrözik.

A magyar politikus a véleménycikkében ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy geopolitikai szükségszerűség az Európai Unió bővítése. Szerinte egyre nagyobb az egyetértés abban, hogy a bővítés biztosíthatja az EU számára a szükséges dinamizmust, ami ahhoz vezethet, hogy a közeljövőben 35 tagállam lehet. Aláhúzta: a konkrét keretet ehhez még nem véglegesítették, de szerinte félrevezető az az elképzelés, hogy a bővítés mélyebb integrációt és a tagállamok szuverenitásának feláldozását igényli. Leszögezte azonban, hogy a sikeres és versenyképes EU-hoz egy rugalmasabb integrációs modell felkarolása szükséges. Ez kiemelné a nyílt és konstruktív viták, valamint a tagállamok közötti kompromisszumok fontosságát. – Ha a külpolitikai döntéshozatalban a kvantitatív többségi szavazásra való áttérést javasoljuk, azzal azt kockáztatjuk, hogy elidegenítjük ezeket a tagjelölt országokat, és akadályozzuk a bővítési folyamatot – mutatott rá Orbán Balázs.

Együtt kell működnünk és kollektív külpolitikai döntéseket kell hoznunk, felismerve, hogy valódi egységet csak konszenzussal lehet elérni.

– zárja sorait Orbán.

 

 

(magyarnemzet.hu)

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

Varga Judit beindult! Levelet írtam Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztosnak

Tessék sokat napozni! A D vitamin jó! Mindent leírunk most ami jó és ami rossz! Mit lehet és mit nem szabad – A mainstream-mel ne törődjetek