in , ,

Most kaptuk : így énekelték Pozsonyban a tiltakozók a betiltott magyar himnuszt (VIDEÓ)

Zengett a magyar himnusz Pozsonyban

Zengett a magyar himnusz Pozsonyban, a kedvezőtlen időjárás ellenére ugyanis vasárnap több százan jelentek meg a szlovák parlament előtt, hogy tiltakozásuknak adjanak hangot a botrányos himnusz-törvény elfogadásával kapcsolatban – írja a ma7.sk. A tüntetésen elhangzott: “a mai napon Pozsonyban, ahol a magyar történelem talán legnagyobb csatája zajlott, és megannyi magyar királyt koronáztak meg, a magyar himnuszt kell most megvédenünk”. Hozzátették: “kérjük és követeljük továbbá, hogy a szlovák kormány és parlament kérjen bocsánatot Zsák Malina Hedvigtől és családjától; a kettős állampolgárságról szóló törvény eltörlését, a szabad nyelvhasználatot, és jelképeink, többek között a magyar zászló használatát”.

 

A portál vasárnapi beszámolójában arról ír: május 5-én, vasárnap a “Himnuszunk a szabadságunk” címmel tüntetést szerveztek a pozsonyi vár mellett, a parlament épülete előtt. Halász Béla, a rendezvény egyik főszervezője elmondta:

a mai napon Pozsonyban, ahol a magyar történelem talán legnagyobb csatája zajlott, és megannyi magyar királyt koronáztak meg, a magyar himnuszt kell most megvédenünk. A szlovák parlament ugyanis olyan törvényt hozott, amely kifejezetten a magyarok ellen irányul, és amely tiltja és bünteti a magyar himnusz éneklését. Azt a himnuszt és nemzeti imát, amely összeköti a magyar nemzetet – a Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Vajdaság és a nagyvilág összes magyar emberét.

Hozzátette: a törvényt 108 parlamenti képviselő szavazta meg, köztük olyan magyar képviselők is, akik állítólag figyelmetlenségből nyomták meg az igen gombot, majd később bocsánatot kértek. Vezetőjük, Bugár Béla később pedig már úgy nyilatkozott: semmi értelme a tüntetésnek, és a törvény is rendben van. Halász Béla szerint a képviselők tette megbocsáthatatlan, és ezzel csak azt bizonyították, hogy alkalmatlanok a felvidéki magyarság képviseletére. Halász Béla arról is beszélt:

egy olyan országban élünk, ahol mindannyian háborús bűnösök vagyunk, ahol nem vagyunk egyenrangú polgárok, ahol büntetlenül vernek rendőrök szurkolókat, büntetlenül verik meg és hurcolják meg Malina Hedviget, ahol az autonómia szitokszó, ahol a déli régiókat teljesen elhanyagolják, ahol a magyar nyelv nem egyenrangú a szlovákkal.

Kiemelte?

kérjük és követeljük a jelenlegi állami jelképekről szóló törvény eltörlését és megváltoztatását, a Beneš-dekrétumok felülvizsgálatát, a jogtiprások következményeinek kárpótlását és jóvátételét, Esterházy János teljes rehabilitálását, a Szlovák Köztársaság területén a magyar nemzeti közösség államalkotó nemzetté nyilvánítását az alkotmányban, és a magyar nyelvnek a szlovákkal egyenrangúvá tételét. Kérjük és követeljük továbbá, hogy a szlovák kormány és parlament kérjen bocsánatot Zsák Malina Hedvigtől és családjától; a kettős állampolgárságról szóló törvény eltörlését, a szabad nyelvhasználatot, és jelképeink, többek között a magyar zászló használatát. A felvidéki magyar nemzeti közösség számára csak olyan érdekképviselet elfogadható, amely mindezt vállalja, programjára tűzi, és kiáll mellette.

A tüntetésen felszólalt Ondrej Dostál (SaS) szlovák képviselő is, aki elmondta: azon szlovák emberek és politikusok nevében van most itt, akik nem gondolják, hogy be kellene tiltani Szlovákiában a magyar vagy bármelyik más himnuszt. Hozzátette: bármelyik demokratikus ország himnuszának eléneklése pedig nem árt senkinek és semminek. Egy ilyen dolgot nem lenne szabad betiltani.

Neszméri Tünde, a Csemadok képviselője a tüntetésen arról beszélt: a Csemadok érdekvédelmi és kulturális szervezetként az elmúlt hetven évben mindig kiállt a magyar oktatás mellett. Kiemelte:

ma ünnepli a magyarság az anyák napját, ezért nem szabad elfelejtenünk, hogy a legtöbbünk édesanyjától kapta anyanyelve mellett azt a kulturális értékrendet is, ami miatt ma itt vagyunk, aminek okán úgy érezzük, ki kell ide állnunk és fel kell emelnünk a szavunkat az értelmetlen, soviniszta törvény ellen, amely a nemzeti lobogónk használatának tiltása után himnuszunk éneklését is megtiltaná.

Hozzátette:

továbbra is meg kell maradnunk magyarként szülőföldünkön. Ehhez viszont az kell, hogy nemzeti jelképeinket, zászlónkat, címerünket ne csak a szívünkben hordozhassuk, hanem használhassuk is azt, hogy nemzeti imánkat, mely nemcsak egy ország, hanem egy nép himnusza, elénekelhessük, és továbbra is kérhessük: Isten, áldd meg a magyart!

Az eseményen Harangozó Gyula, felvidéki származású Kossuth-díjas művész is felszólalt, aki szerint a felvidéki magyarságot nézve nagyon fontos elmondani, hogy rendesen dolgozó, becsületesen adót fizető és országot építő polgároktól van szó, akiktől most meg akarják vonni a saját nemzetük manifesztálását, és azt, hogy naponta megélhessék magyarságukat, hogy magyarul tanulhassanak, és magyarul beszélhessenek.

A beszédek közben Korpás Éva előadóművész a tüntetőkkel közösen énekelte el az A csitári hegyek alatt című magyar népdalt, majd Écsi Gyöngyi népdalénekes, előadóművész szintén a tömeggel a Felszállott a páva című népdalt énekelte el. A tüntetést záróakkordjaként a tiltakozók a magyar Himnuszt Kovács Koppány, a Rómeó Vérzik frontemberének felvezetésével énekelték el.

A tüntetés során jelentették be, hogy Andrej Danko, a szlovák parlament elnöke meghívta a tüntetés szervezőit, majd sajtótájékoztatót tart.

Az eseményről szóló teljes videós beszámolót itt tekinthetik meg.

Forrás: ma7.sk; Fotó: Himnuszunk a szabadságunk/facebook.com

 

(pestisracok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Nem stadion! – Új tejtermékeket is tervezhetnek Nyugat-Magyarország leendő kutatási központjában

Bayer Zsolt szabályosan megsemmisítette az ellenzéket a Bayer showban – Videó