in

Most érkezett: Indul a lőszergyártás Magyarországon

Lőszert és lőport is gyártanak majd hosszú távon Magyarországon

Lőszert és lőport is gyártanak majd hosszú távon Magyarországon azokhoz a magyar-cseh fegyverekhez, amelyeket Kiskunfélegyházán állítanak elő – írja szombati számában a Magyar Nemzet.

Az év második felében elkezdődik a sorozatgyártás a kiskunfélegyházi magyar fegyvergyárban. A tervek szerint hosszú távon nemcsak kézi lőfegyvereket, pisztolyokat, géppisztolyokat és gépkarabélyokat fognak Magyarországon gyártani, hanem a hozzájuk szükséges minőségi lőport és lőszereket is – tudta meg a Magyar Nemzet. Információik szerint ezzel önállósíthatja majd magát a magyar fegyveripar, amely egyelőre cseh licenc alapján szerel össze fegyvereket a Magyar Honvédségnek, a büntetés-végrehajtásnak és a rendőrségnek.

Kilaghaj, 2013. február 15. Egy láda 12,7 milliméteres géppuskalőszer az afganisztáni Kilaghaj közelében 2013. február 15-én, ahol magyar tűzszerészek a PRT lejárt, légi szállításra alkalmatlan lőszereinek és egyéb, házilag robbantásra alkalmassá tehető eszközeinek megsemmisítését végzik. A honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportja (PRT) márciusban befejezi munkáját Baglán tartományban. MTI Fotó: Koszticsák SzilárdNemcsak kézi lőfegyvereket, pisztolyokat, géppisztolyokat és gépkarabélyokat gyárthatnak Magyarországon a jövőben, hanem a hozzájuk szükséges lőport és lőszereket is (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ezekből a fegyverekből eddig tízezer darabot osztottak ki a hadsereg alakulatainak, erről Benkő Tibor honvédelmi miniszter számolt be a budapesti Petőfi-laktanyában. Az üzemben nyárra készítik fel az infrastruktúrát a termelés beindításához, addigra megkötik a szerződéseket a gyártósorokon dolgozó szakemberekkel is.

 

Simicskó István korábbi honvédelmi miniszter tavaly márciusban jelentette be, hogy a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó HM Arzenál Zrt. gyárában cseh licenc alapján első lépésben a fegyverek összeszerelése indul meg, majd 2019 januárjától a teljes gyártás Magyarországon lesz. A cég a cseh Ceská Zbrojovka Exporttal kötött licencmegállapodást. A szerződés alapján tíz év alatt százmillió eurós összértékben kétszázezer lőfegyvert gyárthatnak majd Kiskunfélegyházán. Az egyezség értelmében a Magyarországon gyártott fegyverekből a cseh haderő is részesülhet majd. Az üzemben korszerű, NATO-kompatibilis marokfegyvereket, P-07 és P-09 típusú pisztolyokat, Bren 2 típusú gépkarabélyokat és Scorpion Evo 3 típusú géppisztolyokat gyártanak majd. Jelenleg nincs gyártás, csak alkatrészekből szerelnek össze fegyvereket. A fegyvergyártás körülbelül kétszáz embernek jelent új munkahelyet – ismerteti a Magyar Nemzet.

(forrás:www.hirado.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Stabil agyhalál – A Böszme felesége vezeti a DK listáját – Mennek szétlopni az EU-t is

Friss! – Nohiszen! Az LMP is önállóan indul az EP választásokon – Demeter Márta elmenekül Brüsszelbe?