in

Magyar termelői és értékesítési szövetkezet alakult Kárpátalján

A magyar kormány 35 millió forintos támogatásával megalakult a Kárpátaljai Termelői és Értékesítési Szövetkezet (KTÉSZ)

A magyar kormány 35 millió forintos támogatásával megalakult a Kárpátaljai Termelői és Értékesítési Szövetkezet (KTÉSZ), a határon túli magyarlakta területek első ilyen szervezete, amely egész Kárpátalján szervezi a magyar vállalkozások termelői tevékenységét és minőségi termékeinek értékesítését – jelentette be tegnap a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének (KMVSZ) elnöke Beregszászon.

 

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tartott Sikerképzés–2017 rendezvényen Virág László elmondta: a KTÉSZ-t alulról jövő kezdeményezésként 11 kárpátaljai magyar vállalkozó alapította a Miniszterelnökség támogatásával.

A KTÉSZ célja, hogy egy-egy térségben összefogja a tájjellegű és egyéb termékek termelését és értékesítését mind Ukrajnában, mind Magyarországon – áll a távirati iroda tudósításában. Az elnök kiemelte: a szövetkezet a székelyföldi vállalkozások példájára szeretne kárpátaljai „brandet” létrehozni, és Kárpátalján előállított minőségi termékek egész skálájával Magyarországon megjelenni.

Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa hangsúlyozta: a magyar–magyar összefogás révén Kárpátalján, minden gazdasági, szociális és politikai nehézség ellenére, óriási sikereket lehet elkönyvelni az utóbbi években.

Önmagáért beszél az a tény, hogy a magyar állam által fenntartott Rákóczi-főiskolán több mint ezer kárpátaljai magyar vállalkozóval közösen gondolkodnak a szülőföldön maradást szolgáló jövőről.

A rendezvényhez kapcsolódó sajtótájékoztatón Grezsa István jelentős sikernek nevezte, hogy a jelenleg 1200 tagot számláló KMVSZ taglétszáma az utóbbi egy-két évben megtízszereződött. Úgy vélte, a KTÉSZ megalakulása és az Egán Ede kárpátaljai gazdaságfejlesztési program sikeres megvalósítása is azt jelzi, hogy a kárpátaljai magyarok a szülőföldjükön akarnak maradni és boldogulni.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Jövőre megtízszereződik a kukoricavetőmag-program

A kormánybiztos bejelentette, hogy a nagy sikerre való tekintettel jövőre folytatódik, sőt megtízszereződik a KMVSZ idén kezdett kukoricavetőmag-programja, amelynek keretében a magyar kormány 25 millió forintos támogatásával 880 zsák kiváló minőségű magyar kukorica-vetőmagot osztottak ki kárpátaljai magyar gazdáknak, akik ennek köszönhetően 200-250 millió forint összértékű termést takarítottak be.

Hamarosan elkezdődik 8000 zsák, mintegy 200 millió forint értékű magyar vetőmag Kárpátaljára szállítása és szétosztása.

(magyaridok.hu)

Súlyos földrengés után magyar kormányzati segítség – Megnyitja kapuit a magyar segítséggel újjáépített olasz templom

BRÉKING! Nagy szarban Havas Henrik – Hétfőn dől el a nagyképű Havas Henrik sorsa az ATV-ben