in ,

Böjte Csaba Kárpátalján: a békéért kell imádkoznunk, ennél most nincs fontosabb

„Jézus Krisztus szerelmi vallomását jelenti a karácsony és a húsvét is.”

Jézus Krisztus szerelmi vallomását jelenti a karácsony és a húsvét is” – nyilatkozta Böjte Csaba a Metropolnak. „Mária Magdolna, kicsi szívem, szólj a többieknek, hogy találkozunk a galileai tenger partján. Folytatjuk ott, ahol abbahagytuk.

Olyan gyönyörű, hogy a nagy Isten képes akár a Nagypénteket is megbocsátani. Ezt nekünk is meg kell tanulnunk”

– mondta a ferences rendi szerzetes.

 

 

A héten a gyerekekkel Kárpátalján tett látogatása után Böjte atya. Mint mondta: „Próbáltuk közösen megérteni: annak ellenére, hogy Jézus nagycsütörtökön és nagypénteken annyi nehézségen ment keresztül, mégsem borult ki. Nem kezdett veszekedni senkivel. Feltámadása után sem mondta, hogy: »na gyertek, rúgjuk szét Heródes portáját«. Hanem megőrizte lelke nyugalmát. Fontos ez, hiszen ezek az árva gyerekek is sok mindenen keresztülmentek, ezért meg kell tanulniuk uralkodni önmagukon. Ebben lámpás a mi urunk, Jézus Krisztus, aki azt mutatta meg, hogy ugyan van baj a világon, de vegyük vállunkra a keresztet, segítsünk egymáson, és akkor lesz biztosan szebb a világ!”

A kárpátaljai magyar pedagógusok invitálására érkezett Csaba testvér fontolgatja, hogy ezen területen is létesít árvaházat.

Miután megtartotta előadását, több településre is ellátogatott, ahol elkeserítő látvány fogadta.

„Sajnos minden városban ott vannak a katonatemetők, már messziről látszódnak a sírok mellett lévő zászlók és virágok, közelebbre menve pedig a síró özvegyek és árván maradt gyerekek. A kicsik gyakran kiviszik a kedvenc játékaikat, plüssmackókat és édesapjuk sírjára helyezik őket. Szívfájdító. A sírokon lévő képekkel szintén nagyon nehéz szembenézni, hiszen olyan fiatalemberek mosolyognak róluk, akik bajtársiasságból mentek, vagy gyakran kényszer hatására, katonának. Olyan arcú emberek, akikkel bármikor leülnék meginni egy kávét, de nem lehet, mert meghaltak” – mondta.

Böjte Csaba januárban töltötte 65. születésnapját.

 

(Mandi)

 

 
 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!


 

Már jönnek a Magyar Péteres locsolóversek: Zöld erdőben jártam Magyar Pétert láttam

Elon Musk: életpazarlás, amit Ukrajna a háborúban folytat