in ,

Maffiabíróság – Eltartott rokona halála után jutott féláron a belvárosi palotalakáshoz a Szegedi Törvényszék vezető bírója

Eredetileg nem Kovalcsik Éva bírónő volt a Szeged, Kölcsey utcai önkormányzati lakás bérlője, hanem egy rokona, akivel eltartási szerződést kötött, ezért juthatott hozzá előbb a bérleti joghoz, majd az igen csak jutányos vételi lehetőséghez. Az akkor felbecsült érték összesen 54 százalékát kellett csak kifizetnie, egyösszegben.

Ez derül ki azokból a dokumentumokból, amelyet mi hiába kértünk közérdekű adatigénylésben is, megkeresésünket válaszra sem méltatták, sem a polgármester, sem Szeged jegyzője. Szabó Bálint, a Szeviép-károsultak képviselője viszont önkormányzati képviselőként betekintést kapott az iratokba. Szabó szerint nyilvánvaló, hogy a várost kár érte, de a visszaélés lehetősége is felmerül.

“Felszólítom a bírónőt, hogy ő saját maga hozza nyilvánosságra azt az adásvételi szerződést, amivel továbbadta a lakást nyolc nappal azután, hogy ő kedvezményesen megvette. A két vételár különbözetét pedig fizesse meg a városnak” – fogalmazott az önkormányzati képviselő.

 

Szabó Bálint a cikkeink megjelenése után már jelezte a Facebook oldalán, hogy a sajtóhírek olyan súlyú korrupciós ügyek gyanúját vetik a szegedi városházára, amelyben elengedhetetlen a tisztánlátás. Ezért önkormányzati képviselőként iratbetekintést is kért, és írásbeli kérdésekkel fordult a jegyzőhöz, valamint Botka Lászlóhoz, amelyekre a szocialista polgármesternek a pénteki közgyűlésen kötelessége válaszolni.

A PestiSrácok.hu derítette ki tényfeltáró riport sorozatban, hogy a Szegedi Törvényszék Szeviép-ügyben eljáró több bírája és Szeged város önkormányzata között több kapcsolat is van, vagyis a Botka féle városvezetés két bírót is előnyökhöz juttatott. 

Dr. Nóvé Ágnes – aki egyébként eredetileg nem is tagja annak a bírói tanácsnak, amelyikre kiszignálták a Szeviép-ügyet – a férjével közös építőipari vállalkozás által több százmillió forint értékben kapott munkát a várostól, az önkormányzattól, illetve annak cégétől és egy intézményétől.

Kovalcsik Éva tanácsvezető bírónő pedig 12,4 millió forintért vehetett meg egy ma minimum 50 milliót érő, 100 négyzetméteres luxuslakást a szegedi új korzón. Ráadásul a szomszédok szerint egy napot nem lakott soha a lakásban. A palotalakás nyolc nappal azután, hogy a bírónő megvette, újra gazdát cserélt.

ERKÖLCSI ÉS JOGI AGGÁLYOK IS VANNAK AZ ÜGYBEN

A következőket mondja Szabó Bálint, Szeviép-károsulti képviselő, aki önkormányzati képviselőként megnézhette az önkormányzat honlapjára ki nem tett dokumentumokat is, és az általunk feltárt ügyekkel kapcsolatos egyéb iratanyagot is.

Két, a sajtóhírekben megjelent információ is igazolást nyert a papírok alapján. Első körben Szeged város önkormányzatának száz százalékos tulajdonában álló ingatlankezelőnél kaptam iratbetekintést. Tőlük egy 50 milliós munkára kapott megbízást az ÉPTÁRKER Kft, méghozzá meghívásos pályázaton. (Ez a Nóvé bírónő résztulajdonában lévő cég – a szerk.) Ami ennél is érdekesebb lehet, hogy ez a zöld város projektben elnyert munka, amiről a város honlapján elérhető adatokból nem sok minden derül ki. Az ebbe való betekintést vagy a jegyzőnek vagy a polgármesternek kell lehetővé tennie, nos ez még várat magára – mondta Szabó. 

Aminek viszont a teljes dokumentációját megkapta a képviselő, az a Kölcsey utca 4 szám alatti Wagner-palota 100 négyzetméteres önkormányzati lakásának értékesítése.

Az iratok azt mutatják, hogy a lakás eredeti bérlője Kovalcsik Éva egy rokona volt, akivel a bírónő tartási szerződést kötött 2013-ban. Ennek a rokonnak az elhalálozásával szállt rá a bérleti jog a bírónőre. 2015 áprilisában nyújtotta be a kérelmet a vásárlásra. Augusztusban, az érintett kérésére zárt ülésen döntött a pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottság az eladásról. Eredetileg a felbecsült érték, 21 millió 100 ezer forint 70 százaléka lett volna a kedvezményes vételár, amiből további kedvezményt kapott a vevő készpénzes fizetésért

– részletezte az iratbetekintésen megismert adatokat Szabó Bálint.

Ez még egyébként nem lenne ördögtől való, Szegeden ugyanis az önkormányzat annak idején minden lakásbérlőnek lehetővé tette, hogy kedvezménnyel megvásárolja a várostól bérlakását. Csakhogy ezzel a lehetőséggel élve Kovalcsik Éva bírónő nem azért élt, hogy saját tulajdonosa legyen az otthonának, hanem azért, hogy rögtön el is adja az értékes belvárosi ingatlant.  

Szabó Bálint szerint vagy erkölcsi, vagy súlyos jogi aggályok merülnek fel az ügyben, amit tisztázni kell. Ezért arra kéri a Szegedi Törvényszék bíráját, hogy hozza nyilvánosságra azt az adásvételi szerződést, amivel ő adta tovább az ingatlant.

Ha többért adta el, mint amennyiért ő kapta, tehát keresett rajta, az erkölcsileg nincs rendben. Egy bíró ilyet nem csinál önkormányzati ingatlannal, még akkor sem, ha az önkormányzat túlságosan is megengedő rendelete nem tiltja meg az azonnali továbbértékesítést. Ez esetben arra kérem a Kovalcsik Éva bírónőt, hogy a két vételár különbözetét fizesse be az önkormányzatnak, és akkor még mindig csak az akkori piaci árnál vagyunk

– hangsúlyozta a képviselő. Ha ugyanazon az áron adta el, mint amennyiért vette, akkor felmerül az átjátszás gyanúja, azaz hogy színlelt szerződést kötöttek, ami viszont már büntetőjogi kategória – tette hozzá Szabó Bálint.

Az önkormányzati képviselő jelezte, hogy amennyiben a bírónő nem lesz együttműködő, büntető feljelentést tesz az ügyben.

Vezető kép: PS

(Füssy Angéla, pestisracok.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Credo – Egy plébános szerint az RTL-t földig kellene rombolni, és sóval behinteni a helyét – Videó

Balliberális maffiabíróság Magyarországon – Mindenki kerülje a magyar igazságszolgáltatást!