in , ,

Kiderült: többszörös a ballibek aránya az újságírók között a szavazókhoz képest

A választópolgárokhoz képest sokkal nagyobb a balliberális meggyőződésűek aránya

Egy, a fejlett országok médiaszakembereinek a politikai preferenciáit vizsgáló dán tanulmány arra az eredményre jutott, hogy az újságírók között – a választópolgárokhoz képest – sokkal nagyobb a balliberális meggyőződésűek aránya. A konzervatív, nemzeti érzelmű újságírók viszont sokkal kevesebben vannak, mint az ilyen nézeteket támogatók aránya a társadalomban.

A svájci Basler Zeitung által közölt kutatási eredmény szerint a „fejlett nyugati világ”  médiaszakemberei és újságírói nagymértékben előítéletesek, méghozzá a saját balliberális nézeteik javára.

A 17 országra kiterjedő vizsgálatnak a Svájcra vonatkozó adatai a Marktagent.com egyik nemrégiben készült felméréséből származnak, amely 332 újságíró kérdezett meg a kutatáshoz.

A 2018-as választás azt mutatta, hogy Magyarországon is felülreprezentált a balliberalizmus a sajtóban a valós támogatottságához képest

A tanulmány adatai szerint az újságírók többsége – egyáltalán nem követve a társadalom többségének nézeteit – baloldali, illetve valamilyen balliberális irányzatot követ.

Az újságírók közül a legtöbben a zöld, liberális, újbaloldali eszméket, illetve a második helyen a feminizmust követik.

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a szerkesztőségekben átlagosan háromszor annyi a zöld- és a feminista ügyek iránt elkötelezettek száma, mint az átlag (a normális) népességben.

Ennek következtében aztán, amikor egy ország népességének 10 százaléka támogatja a feminizmust, akkor ott viszont már az újságírók 30 százaléka teszi ugyanezt, ami végül egyértelműen a feminizmust támogató véleményeknek az erős felülreprezentáltságát eredményezi a sajtóanyagokban.

Az újságírók által képviselt ideológiák és világnézetek listáján a harmadik helyen a szociális liberális irányultság áll, ezt követi kommunizmus és az Európa-párti hozzáállás. A kutatás szerint ez a három attitűd kétszer annyira elterjedt a médiában, mint a népességben.

A tanulmány a ballib meggyőződésű újságírók felülreprezentáltságán kívül még arra az érdekességre is felhívja a figyelmet, hogy a konzervatív és nemzeti érzelmű újságírók viszont igen nagy mértékben alulreprezentáltak a médiaszakemberek körében. A kutatás szerint a nemzeti és konzervatív orientáció hatszor gyakoribb a népességben, mint az újságírók körében.

Ez tehát valójában a balliberális újságírók sokat hangoztatott függetlensége.
(Vincze Viktor Attila, 888.hu)

 

NAGY FORDULAT – Az olaszok a migrációt megállítani akaró pártok felé fordultak

NA VÉGRE! – Az illegális migráció megfékezéséért német-osztrák-olasz együttműködés indul