in ,

Kezdődik (és megint az USA-ból indult): Európára is átterjedt az amerikai bankpánik, nagy bajban a Credit Suisse

Habár vasárnap állami mentőcsomagot kapott az Egyesült Államokban bajba kerülő bank, a pénzügyi szektor stabilitásával kapcsolatos kétségeket továbbra sem sikerült eloszlatni.

Tegnap nagyot estek a vezető pénzintézetek részvényei, miután a svájci Credit Suisse legnagyobb pénzügyi támogatója, a Szaúdi Nemzeti Bank bejelentette, hogy többször nem fogja kisegíteni a CS-t. A szaúdiak tavaly decemberben még 1.75 milliárd frankos tőkeinjekcióval állították talpra a már akkor is gyenge lábakon álló svájci bankot.

A Credit Suisse papírjai több mint 30 százalékos eséssel reagáltak a hírre, a nap folyamán pedig más európai bankok részvényének kereskedését is fel kellett függeszteni, miután azok is elérték a napon belül megengedett maximális veszteséget.

Az esti órákban a svájci jegybank közleményt adott ki, hogy szükség esetén hajlandó segítséget nyújtani a Credit Suisse-nek, egy hajnalban érkező hír pedig arról számolt be, hogy 54 milliárd dolláros kölcsönt biztosítanak a bajba jutott bank számára. A Credit Suisse csődje nagy problémákat okozhatna, a bank ugyanis több mint 574 milliárd dolláros eszközállománnyal rendelkezik. Kontextusba helyezve ezt a számot a bank anyaországának, Svájcnak az éves GDP-je 800 milliárd dollár.

 

 

 

Az ügy pikantériája, hogy az Európai Központi Bank épp ma tartja következő kamatdöntő ülését. Mivel a térség tagállamaiban továbbra is magas, és helyenként még mindig növekvő pályán mozog az infláció, a jegybanktól 0.5%-os kamatemelést vártak az elemzők, a megingó bankrendszer miatt azonban kérdés, hogy ezt hajlandóak lesznek-e meglépni.

Ha igen, az a tőzsdék további eséséhez vezethet és még kellemetlenebb helyzetbe hozhatja a bankokat. Ha nem, az infláció okozhat még nagyobb problémákat.

 

 

 

(Kriptoakademia.com)

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

Figyelem!

Veszélyben a munkánk, veszélyben a mindenszo.hu!

Mint arról már beszámoltunk, teljesen jogtalanul, és oktalanul a Facebook korlátozta a negyvenezres Facebook oldalunkat. Az elérésünk teljesen lecsökkent, szinte a nullára.

Alternatív módokon is próbálunk hozzátok eljutni, ezért arra kérünk téged is, segítsd a munkánkat, ha teheted, kövess minket a többi közösségi médiában is, mindegyiken szintén naprakész információkhoz, hírekhez juthatsz:

 

TELEGRAM csatornánk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Telegram – Alkalmazások a Google Playen

TWITTER oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Twitter Clearance, 54% OFF | www.ingeniovirtual.com

 

REDDIT oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
ArtStation - Reddit Logo Study

 

VK oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Fájl:VK.com-logo.svg – Wikipédia

Kövess minket az alternatív Facebook oldalunkon is, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Download Facebook (FB) Logo in SVG Vector or PNG File Format - Logo.wine

 

 

 


 

 

Támogasd munkánkat egy lájkkal! Köszönjük!

 


 

 

 

 

 

Na, végre! „Nagyon fojtogató Magyarországon élni” – A libsi Hodász Andrásban is felmerült, hogy külföldre költözik – Húzz el, Hodász! Húzz!

Agyhalál: a Momentum és az MSZP 1948-ra emlékezett március 15-én + Budapesten egy tojásba (!) kiabálta az ellenzék: „Mocskos Fidesz!”