in

HOPPÁ! – Vizes élőhelyeket és sztyeppéket kap vissza a Hortobágy

A nemzeti parkban több mint 10 millió eurós beruházással zajlik le egy tájrehabilitációs projekt

Mintegy 4500 hektárt érint a Hortobágy vízháztartását fejlesztő Life-projekt – derült ki az Agrárminisztérium keddi helyszíni sajtótájékoztatóján. A Hortobágy élőhelyeinek megóvását támogató beruházás az uniós természetvédelmi Life-programok legnagyobb hazai környezetvédelmi fejlesztése – mutatott rá Rácz András államtitkár a beruházásban kiépülő egyik csatorna munkaterülete mellett tartott eseményen.

 

A Tisza-szabályozás óta fennálló tartozásokat váltanak meg

 

top7hungary.com

A Tisza-szabályozás óta elmaradt nagy áradások és a múltban lezajlott tájidegen mezőgazdasági tevékenység miatt károk érték a terület élővilágát, a 2020-ig zajló több mint 10 millió eurós (mintegy 3,2 milliárd forintos) projektben többek között ezeket a sebeket gyógyítják be. A tájrehabilitációs beruházás során a terület szikes gyepjeineksztyeppéinek, valamint mocsaras élőhelyeinek is javul majd az ökológiai helyzete. Helyreállítják a vízháztartást és nagyobb teret kapnak a nyílt vízfelületek is.

 

Felszámolják a korszerűtlen csatornarendszert

 

debrecen-portal.hu

A kétharmadrészt uniós forrásokból és egyharmadrészben állami keretből finanszírozott programban többek között jelentős részben felszámolják és átalakítják azt a 37 kilométer hosszúságú régi csatornarendszert, amely megakadályozza a történelmi legeltetési módszerek alkalmazását. Emellett számos műtárgyat is elbontanak.

A beruházás során visszaáll a Hortobágy vízintegritása – hangsúlyozta Farkas-Tóth Mónika projektmenedzser az eseményen. Szavaiból kiderült: a fejlesztés részeként pásztorszállásokatgémeskutakat és karámokat építenek, melyekkel a puszta évszázados tájképét kaphatja majd vissza.

(magyarepitok.hu)

NEM STADION – Felújítják a budapesti Kossuth tér meghatározó épületeit

NEM STADION! – A szürkemarhák génmegőrzésére jött létre állattartótelep Csongrádban