in

NEM STADION! – A szürkemarhák génmegőrzésére jött létre állattartótelep Csongrádban

A Körös-Maros Nemzeti Park területén található állomány az egyik legnagyobb hazai tenyészet

Augusztus 14-én átadták a Csongrád megyei Montág-pusztai szürkemarha állattartótelepet. A közel 500 millió forintos beruházás a Körös-Maros Nemzeti Park területén került kiépítésre a Magyar Mélyépítő Kft. kivitelezésében. A projekt annak a 37 milliárd forintos beruházásnak a része, amelynek keretében 92 környezetvédelmi munkálatot végeznek 100 ezer hektárnyi területen az ország több pontján.

A beruházás lehetővé tette az új, 1280 négyzetméter alapterületű, három oldalról zárt istálló és a hozzá csatlakozó 7850 négyzetméteres karámrendszer megépítését, amely mintegy hétszáz magyar szürkemarha teleléséhez biztosít megfelelő feltételeket. Továbbá emeltek egy iroda- és fogadóépületet, egy 320 négyzetméteres kiszolgáló épületet, valamint elkészült egy szervestrágya-tároló, egy csurgalékvízgyűjtő-akna és egy szikkasztóárok-rendszer.

A fejlesztés bővítette az állatállományt

A nemzeti park 2620 egyedes szürkemarha-állományával az egyik legnagyobb hazai tenyésztőnek számít.

A fejlesztés eredményeként bővült az állatállomány, és így  Csongrád megye legnagyobb szürkemarha-tenyészállományát hozták létre.

Nagy István agrárminiszter az átadón elmondta, hogy a mintegy 700 jószágból álló újabb szürkemarha törzstenyészet elsődleges feladata a génmegőrzés.

 

Javultak a védett fajok életfeltételei

A projekt részét képezte továbbá Békés megyében, Tótkomlós térségében a puszták eredeti vízháztartásának helyreállítása, mintegy 105 millió forintból. A tavaszi vízborítások biztosítása érdekében két új műtárgy és három átjáró épült, valamint átalakítottak több csatornaszakaszt. A 881 hektárnyi pusztát érintő beavatkozás hatására javulnak a védett vízi és mocsári fajok életfeltételei is.

(magyarepitok.hu)

HOPPÁ! – Vizes élőhelyeket és sztyeppéket kap vissza a Hortobágy

Most már mindenki Kunhalmi Ágnes cicijével foglalkozik