in , ,

Hoppá! Reynders: a választások előtt nem bünteti meg az EU Magyarországot

Az uniós biztos szerint azonban hazánkkal több problémája van az EU-nak, mint a lengyelekkel.

Interjút adott Didier Reynders, az Európai Bizottság jogállamiságért felelős biztosa a Politicónak amelyben a Lengyelországgal és Magyarországgal szembeni fellépésről beszélt. 

Lengyelországról Reynders elmondta, hogy komoly nyomást gyakorolnak az országra. Ismeretes, két esetben is napi büntetést szabtak ki a lengyelekre, összesen másfél millió eurónyit, amit, ha nem fizetnek, az uniós forrásokból vonnak majd el. Szerinte a lengyel kormány nagy része már engedne, de a kormánykoalíció szélsőjobbos tagjai, különösen az igazságügyi reformért felelős miniszter, Zbigniew Ziobro nem hajlandó erre.

Reynders szerint hazánkkal többféle probléma van, mint a lengyelekkel, ahol a bírák függetlensége és az LGBTQ-mentes zónák miatt lépett fel az Unió.. Magyarországgal szemben viszont ez a lista elég hosszú, az akadémiai szabadságtól a migráción át a melegek kirekesztéséig, a korrupcióig és a sajtószabadságig – sorolta.

Reynders leszögezte: az áprilisi választásig nem fognak Magyarországtól pénzeket elvonni a jogállami mechanizmussal. Ez már csak azért is biztos volt, mert a bizottság nem volt hajlandó addig elindítani a mechanizmust, amíg annak törvényességéről nem dönt az Európai Bíróság. Ez február 16-án fog megtörténni – teszi hozzá a hírről beszámoló 24.hu.

A bizottság egyik hivatalnoka egyébként azt mondta a Politico Playbooknak, hogy a bíróság döntése után nagyon hamar el tudják majd indítani a mechanizmust, de biztosan lesz arról is egyeztetés, hogy befolyásolja-e ez a magyar választásokat, mielőtt döntenének – zárul a cikk.

 

(mandiner.hu)

 

 

Add tovább!

Beer Miklós 2.0 – Kidobhatná már a katolikus egyház: Hodász atya mint a liberalizmus fogadatlan prókátora

Bayer Zsolt Makiról: a fröccsöntött messiás