in ,

HOPPÁ! – Már a svédeknél is téma az EU-ból való kilépés

A Svéd Demokraták vezetője belebegtette, hogy népszavazást írna ki Svédország EU-tagságáról

Jimmy Akesson, a bevándorlásellenes (és a függetlenobjektív sajtó által szélsőjobboldalinak titulált) Svéd Demokraták párt vezetője egy svéd rádiónak adott interjúban beszélt arról, hogy népszavazást tartana Svédország EU-tagságáról, és ezen a Swexitet, azaz az ország kilépését támogatná.

Az EU nem a megfelelő mód az európai együttműködésre”

– mondta.

A kijelentés meglepőnek számít Svédországban, ugyanis korábban arról volt szó, hogy a párt annak érdekében nem veti fel ezt a kérdést, hogy más pártokkal szövetséget köthessenek a választásokon.

Az interjú előtt nem sokkal a párt két másik tagja a Facebookon tett hasonló kijelentéseket, így egyértelműnek tűnik a Svéd Demokraták álláspontja a kérdésben – írja a The Local.

Ki akarunk lépni az EU-ból, nem akarunk olyan vezetőket, akiket senki nem választott meg”

– írta Kristina Winberg és Peter Lundgren.

A páros megreformálná az EU-t, a gazdasági együttműködéssel egyetértenek, de a nyitott határokkal nem.

Akesson úgy vélekedett, hogy nincs esélye kormányra kerülni, viszont pártja komoly befolyásra tehet szert a közelgő svéd választásokon.

Svédországban ősszel lesznek parlamenti választások. Flamm László Svédország-szakértő szerint komoly esély van a nagykoalícióra annak érdekében, hogy a Svéd Demokraták ne kerülhessenek kormányra. A skandináv országban a jelenleg kormányzó baloldali koalíció, a mérsékelt jobboldali ellenzék és a Svéd Demokraták egyaránt húsz százalék feletti támogatással rendelkeznek, de a két nagy párt közül egyik sem akar összefogni a bevándorlásellenes párttal.

A szakértő egyébként szintén nem tartja reálisnak, hogy a Svéd Demokraták kormányra kerüljenek, ettől függetlenül Svédországban már komolyan téma az ország EU-ból való kilépése.

(forrás: Pörge Béla, 888.hu)

MUCIKA SZOPÓÁGON – Kálmán Olgának nincs visszaút az ATV-be

Sivalkodnak az amerikai liberálisok, mert Trump elnök természetes szövetségesként tekint Orbán Viktorra