in , ,

Bunkó Spar! Kőkemény üzenetet küldött Nagy Márton tárcája a hazánkat bemószeroló üzletláncnak

Hatékony működés helyett álhíreket terjeszt a SPAR – fakadt ki a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Igencsak elmérgesedni látszik a magyar kormány és a SPAR élelmiszerlánc közötti viszony. Ahogy arra a Világgazdaság minapi cikkében rámutatott: átszervezi a magyarországi SPAR-t az osztrák anyacége, a Spar Österreich.

Hans Reisch vezérigazgató több helyen is nyilatkozott, arra panaszkodva, hogy a magyar fél részesedést szeretne szerezni a vállalatban, ugyanakkor a salzburgi székhelyű boltóriás bepanaszolta Magyarországot az Európai Bizottságnál a kiskereskedelmi különadó miatt.

 

 

A különadó felső mértéke az idén 4,5 százalék, s csak azokra vonatkozik, akik nettó 100 milliárd forint felett árbevételt érnek el. De kifogásolták a SPAR részéről a tavalyi élelmiszerár-stopot is. Tekintve, hogy sem a kiskereskedelmi különadó (ez 2020 májusától jelent meg újra), sem az élelmiszerár-stop (ezt tavaly augusztusban már kivezették) nem új intézkedés, felmerül a kérdés, hogy a SPAR miért éppen most nyitotta ki a vitát uniós szinten – írta cikkében a Világgazdaság.

Mindenesetre a Financial Times cikke szerint a vállalat úgy véli, a kormány intézkedései „felborítják a kereslet és a kínálat egyensúlyát a mezőgazdasági és élelmiszerpiacon; diszkriminatív módon lehetővé teszik a kis, független kiskereskedők és a franchise-hálózat tagjai számára, hogy elkerüljék a veszteségeket azáltal, hogy akciós vagy csökkentett áron vásárolnak a nagy integrált kiskereskedőktől”.

A Nagy Márton által vezetett Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn határozott, kemény hangvételű közleményben reagált a fejleményekre.

Hangsúlyozták:

a valótlan és rosszindulatú állításokkal szemben a kormány a családok és a rezsicsökkentés megvédése érdekében azokban a szektorokban – így többek közt a kiskereskedelemben, az energiaszektorban és bankszektorban – vezette be az extraprofitadókat, ahol azok keletkeztek.

Ezekben az ágazatokban az energiaválság, továbbá az azt kísérő, megugró infláció okán olyan extra jövedelmek képződtek, amiért az érintett vállalatok nem dolgoztak meg.

A kormány ezeket az extraprofitokat elvonta, az így keletkező bevételek biztosítják a rezsivédelmi alap finanszírozását, részletezték. „A magyar kormány elvi álláspontja ugyanis az, hogy a háború, a káros szankciók és az energiaválság árát nem a magyar családoknak kell megfizetniük” – olvasható a minisztérium nyilatkozatában. Egyúttal rávilágítottak:

a kiskereskedelmi különadót az Európai Unió Bírósága jogszerűnek nyilvánította.

Ezzel szemben minden más állítás alaptalan a szaktárca szerint. De ez még semmi!

Nem fogta vissza magát a gazdasági minisztérium

A kormányt érintő támadások hátterében a gazdasági minisztérium szerint nem a SPAR által megfogalmazott intézkedések állnak, annak valós oka a vállalat veszteséges gazdasági helyzete. A SPAR Magyarország Kft. működése ugyanis szerintük nem hatékony, mivel

piaci versenytársaihoz képest magasabb költségszerkezettel rendelkezik, emellett a piaci és az árversenyben is alulmarad.

„Ahelyett, hogy hatékonyságát és versenyképességét megerősítő lépéseket tenne, továbbá beszállna a piaci árversenybe, kétségbeesésében alaptalan álhíreket terjeszt” – üzent a minisztérium, a felvásárlási szándékkal kapcsolatos híresztelésre azonban ennél konkrétabban nem reagáltak.

 

 

(Mandi)

 

 

 

 

 

 

 


LEGYÉL NAPRAKÉSZ!


 

Mehet a levesbe – Szinte semmi sem valósult meg Karácsony eddigi ígéreteiből

Elkezdhet rettegni Kamu Geri – Vitézy Dávid bejelentette: elindul a főpolgármester-választáson – VIDEÓ