in ,

EZ MÁR NAGYON KÍNOS! – Vona megpróbálta megcáfolni, hogy Allah az Allah

De nem sikerült

Még a Jobbik pártelnöke, Vona Gábor is belezavarodott az Allah mellett hitet tevő mondatainak magyarázatába – írja a Mandiner.

Mint ismert, a pártelnökről kikerült egy felvétel, melyen muszlim fiatalok előtt törökül tesz hitet Allah előtt. Nem sokkal ezután Vona Gábor magyarázkodásba kezdett, ám csúfos kudarc lett a vége, mivel törölnie kellett az eredeti bejegyzését, a kritikus kommenteket pedig eltávolították.

A törököknél ugyanis nem mindegy, hogy kis „i”-vel vagy nagy „I”-vel írjuk Isten nevét.

A török nyelvben az Allah szó a Korán istenét jelenti, akit az iszlámban megkülönböztetnek a keresztények istenétől, akit ‘Tanri’ szóval jelölnek.

Vona Gábor Facebook-oldalán most azzal védekezik, hogy ő nem Allahot dicsőítette,

hanem Istent, akit török nyelven történetesen így neveznek.”

A pártelnök, hogy megvédje az állítását, segítségül hívta a Google fordítót, de még ezzel is hibát vétett, ezért végül törölte az első posztját.

A Google Translate szerint ugyanis a nagy kezdőbetűvel írt „Isten” fordítása törökül a Tanri. (De nemcsak a Google fordító, hanem az online török-magyar szótár is ezt erősíti, lásd a két kifejezést itt és itt.)

Vona így a Google keresőjében inkább a kisbetűs „isten” kifejezésre keresett rá, nehogy gáz legyen.

Ám később kapcsolhatott a jobbikos pártközpont, hogy amennyiben valaki tényleg a Vona által hivatkozott „Isten” kifejezésre keres rá, akkor nem az Allah, hanem a Tanri kifejezés fog megjelenni.

Ezért törölték az eredeti bejegyzést, majd az új posztban már megfordították a keresési sorrendet és törökről magyarra fordítással próbálkoztak.

#1

Vona első próbálkozása

#2

Vona második próbálkozása

A hibára több kommentelő is felhívta a figyelmet, de azokat szándékosan törölték a pártelnök oldaláról. Íme, ez a hozzászólás már nincs az oldalon:

 

(forrás: Nagy Gábor, 888.hu)

MEGÉPÜL PAKS! – Aláírták a közel 800 millió eurós paksi turbinaszerződést

Nemzetbiztonsági kockázatot jelent Szél Bernadett jelenléte a bizottság ülésén