in ,

Durván dagad a botrány – Újabb fotók igazolják a tiltott adatbázis-építést

NYOMOZÁST INDÍTOTT A RENDŐRSÉG A FŐVÁROSI ELLENZÉK BOTRÁNYA MIATT

A VIII. kerületi ellenzék ajánlóíveket érintő adatkezelésével kapcsolatban választás rendje elleni bűncselekmény, valamint személyes adattal visszaélés gyanúja miatt nyomozás indult ismeretlen tettes ellen. A Magyar Nemzet birtokába jutott újabb dokumentumok és fotók is arra utalnak, hogy tiltott választói adatbázist épít és használ a Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt vezette ellenzék kampánycsapata Budapesten.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény, valamint személyes adattal visszaélés gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a BRFK.

Az eljárást a hatóság azután rendelte el, hogy a józsefvárosi választási iroda ismeretlen tettes ellen feljelentést tett, miután lapunk leleplező cikket közölt a VIII. kerületi ellenzék ajánlóívekkel kapcsolatos adatkezeléséről.

 

A józsefvárosi választási iroda szerint a lapunk hétfői számában megjelent, Csalásra építheti kampányát Budapesten az ellenzék című cikk szerint feltételezhető, hogy csalással, törvénytelen eszközök igénybevételével készül az önkormányzati választásokra a fővárosi ellenzék.

A cikkben leírtuk: „Felvetődik a gyanú, hogy az ellenzék üzemszerűen rögzíti az ajánlóíveken szereplő személyek adatait, ez pedig tilos, mint az ajánlóívek másolása.” A józsefvárosi helyi választási bizottság hétfőn arról is döntött, hogy bejelentést tesz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak (NAIH), mert feltételezése szerint a Momentum Mozgalom, a Demokratikus Koalíció (DK), a Magyar Szocialista Párt, a Párbeszéd Magyarországért Párt és a Lehet Más a Politika jelöltállításhoz szükséges ajánlásgyűjtése során a személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be vagy annak közvetlen veszélye fennáll.

A választási bizottság kéri a hatóságot, hogy folytasson le vizsgálatot, és szólítsa fel az adatkezelőket a jogsérelem orvoslására, illetve a jogsérelem közvetlen veszélyének megszüntetésére.

Az ügyben a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István is bejelentést tett az adatvédelmi hatóságnál. Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke kérdésünkre hétfőn úgy nyilatkozott: „Amennyiben igazak a sajtóban megjelent hírek, nemcsak jogellenes adatkezelés, hanem személyes adattal való visszaélés és választással kapcsolatos bűncselekmény is megvalósul.” A NAIH elnöke hangsúlyozta: a jogszabályok tiltják az adatok rögzítését, az bűncselekmény, az ajánlóíveket kizárólag a kellő számú aláírások összegyűjtésére lehet használni.

Közben újabb dokumentum került lapunk birtokába, ami szintén felveti a törvénytelen adatrögzítés gyanúját. A fővárosi ellenzék kampánycsapatának egy csalódott tagja által szerkesztőségünkhöz eljuttatott fotók szerint Pikó András ajánlásainak hátoldalára egy aktivista tollal felírta, melyik választó nem írt alá neki, de ígérete szerint el fog menni szavazni. Azoknak az adatait is táblázatba foglalták, akik nem támogatták az ellenzéki jelöltet.

A kalkulációnak csak akkor lenne értelme, ha létezne hozzá választói névjegyzék is, amit a jelölt a helyi választási iroda közlése szerint nem vásárolt meg. – Az adatkezelés általános alapja, hogy az csak az érintett állampolgár kifejezett hozzájárulása alapján folytatható.

Ha például egy egyesület jövőbeni kapcsolattartás céljából támogatói aláírásokat gyűjt, az adatkezelési tájékoztatóban erről külön tájékoztatni kell a választót, akinek ehhez hozzá kell járulnia, az adatfelvevőnek pedig adatfeldolgozói szerződéssel kell rendelkeznie – jelentette ki lapunknak Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója.

Szerinte ezek nélkül bármiféle, politikai szimpátiára, szavazási hajlandóságra vonatkozó adat rögzítése jogellenes, a választási ajánlások pedig csak és kifejezetten az adott jelölt indítása céljából gyűjthetők és kezelhetők, egyebekre történő hasznosításuk nyilvánvalóan tilos. Hozzátette: az ilyesmi nem holmi politikai csínytevés, hanem bűncselekmény is lehet.

Tiltott adatbázis-építésre utal az is, hogy Karácsony Gergely kampánycsapata vette fel a legtöbb aláírásgyűjtő ívet, összesen kilencezret, amelyek segítségével 72 ezer aláírás volt gyűjthető, miközben mindössze ötezer érvényes aláírás kellett a főpolgármester-jelöltséghez. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője visszalépésre szólította fel Pikó Andrást, csakúgy, mint Sára Botond, Józsefváros fideszes polgármestere, aki szerint a legdurvább csalás történt.

 

Leleplező tények
– Udvarhelyi Tessza kampányfőnök egy zárt Facebook-csoportban szeptember 2-án késő este egy olyan képet posztol, amelyen az látszik, hogy a józsefvárosi ellenzéki kampánycsapat üzemszerűen rögzíti számítógépre az ajánlóíveken szereplő személyek adatait.
– A fénykép a kerületi kampányközpontot, a Baross utcai Patyolat nevű helyet ábrázolja, ahol Karácsony Gergely, a baloldal főpolgármester-jelöltje is lakossági fórumot tartott.
– Ellenzéki politikusok kommentelik a kampányfőnök bejegyzését, köztük a DK-s Simon György, aki az adatrögzítésre utaló jelektől tartva közölte: „Csak meg ne ossza valaki ezt a fotót!”
– Simon György kommentárját követően törlik a Facebook-posztot, azonban még ezt megelőzően egy csalódott aktivista másolatokat készít a bejegyzésről és az üzenetváltásokról.
– Udvarhelyi Tessza hétfőn először azt a magyarázatot adja, hogy az aktivisták csak feldolgozzák az íveket, miközben azokkal az aláírások gyűjtésén és leadásán kívül nincs dolguk.
– A kampányfőnök pár órával később a 168 Órának már azt a magyarázatot adta, hogy az aktivisták „azt is ellenőrizni szokták, hogy van-e hibás kitöltés”. Azonban kiderült, hogy a jelölt nem vásárolta meg a választói névjegyzéket, az ívek javítása, megváltoztatása pedig tilos.
– Tegnap újabb fényképek kerültek elő arról, hogy Pikó András ajánlóíveinek hátoldalán a választók szavazási hajlandóságát rögzítették.

 

(Baranyai Gábor – Kárpáti András – Tar Hajnalka, magyarnemzet.hu)

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

      Ő Katz Dávid, a libsik felszopója – Videó

      Íme Karácsony Gergely Zuglója – Képek