in , , ,

Csicskul az EU? „Adnunk kell valamit Orbán Viktornak. Fájdalmas, de ez így működik” – vallott a brüsszeli képviselő

Kettészakadt Brüsszel: az Európai Bizottság egyik fele alkut kötne az Ukrajnának szánt 50 milliárd euró érdekében, a másik minden pénzt elvenne Magyarországtól, és válogatás nélkül kritizálja Orbán Viktort.

Az Európai Unió vezetői eszeveszett tárgyalásokat folytatnak Orbán Viktorral annak érdekében, hogy visszavonja a vétóját az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segéllyel kapcsolatban – írja a Politico.

A portál – amelynek működéséről Orbán Viktor a Mandinernek adott exkluzív interjújában külön is beszélt – tegnap azt írta, órákon belül bejelenthetik Brüsszelben, hogy Magyarország megkap 10 milliárd eurót a neki járó forrásokból, ám ez nem történt meg. Állítólag arra vártak, hogy megjelenjenek a szükséges jogszabályok a Magyar Közlönyben, így ma már tényleg dönthetnek a pénzek sorsáról hivatalosan is.

 

Ez persze nem mindenkinek tetszik:

Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője azt mondta, ha szükséges, Magyarország nélkül kell jóváhagyniuk a segélyt, és arra figyelmeztetett, hogy „Orbán Viktor áruló”. Egy másik európai parlamenti képviselő, Iratxe García úgy véli, ha most engednek a magyar miniszterelnöknek, akkor a jövőben is zsarolja majd az EU-t.

Weber azt is mondta, hogy Orbán Viktor szerinte kilépett a „Team Europe-ból”, és az orosz csapathoz csatlakozott, míg García arról beszélt, elfogadhatatlannak tartja az Európai Bizottság tervét, hogy eurómilliárdokat szerezzen meg Budapest. Eközben a zöldek és a liberálisok azt akarják, hogy az EU-ban szüntessék meg az egyhangúságot megkövetelő szabályt, és nyilatkozatban követelik, hogy Magyarország ne kaphassa meg a neki járó forrásokat.

Bár a Politico információi szerint a 10 milliárd euró sorsa már eldőlt, ez vélhetően nem lesz elég a megegyezéshez. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Bloombergnek kijelentette, hogy Magyarország akkor vonja vissza az ukrajnai támogatás elleni vétóját, ha Brüsszel kifizeti az összes olyan uniós pénzt, amit a jogállamisági aggályok miatt visszatartanak, azaz nagyjából 30 milliárd eurót.

 

 

Adnunk kell valamit Orbán Viktornak. Fájdalmas, de ez így működik

– fogalmazott egy brüsszeli képviselő a Politico cikkében. Megerősítette, tudomása szerint Magyarország kész alkut kötni, de csak a segélyekről, Ukrajna EU-csatlakozásáról nem. Utóbbiról Orbán Balázs is azt mondta a fent említett cikkben, hogy „vörös vonal”.

Ezzel kapcsolatban az egyik tisztviselő el is árulta, hogy Orbán Viktor hangosan kimondja azt, amiről csak suttog sok EU-vezető, azaz a tényt, hogy Ukrajna momentán nem alkalmas arra, hogy csatlakozzon az EU-hoz, vagy egyáltalán megkezdődjenek a tárgyalások. A kormányfő egy Franciaországban készült interjúban hangsúlyozta, nem kíván megállapodást kötni az ukrán csatlakozás kérdésében, de készen áll arra, hogy más ügyekben megtegye.

 

 

(Mandi)

 

 

 

 

 

SEGÍTSD KÉRLEK A MUNKÁNKAT EGY GOMBNYOMÁSSAL!

Kamu Gerinek távoznia kell! Kiderült: ekkor dönt a Fidesz arról, kit indít a főpolgármesteri székért!

Szentesi Zöldi László rendesen helyretette Farkasházy Tivadart – Ilyen egyszerű ez, Farkasházy. Értve?