in ,

Bréking! Kopasz Bálint olimpiai bajnok

Varga Ádám ezüstérmes kajak egyes ezer méteren.

 

Magyar idő szerint hajnalban rendezték a kajak-kenu versenyek középdöntőit és döntőit. Elsőként a női kajak 200 méter egyes döntőjére került sor, ahol a magyar versenyző, Lucz Dóra hatodik helyen végzett kajak egyes 200 méteren a tokiói olimpián. A szám másik magyarja, Kárász Anna a B döntőben hetedikként zárva összesítésben 15. lett.

A keddi döntős program előtt közvetlenül egy utasszállító repülőgép húzott el meglehetősen alacsonyan a pálya felett, hogy a közelben fekvő Haneda repülőtéren landoljon. Az általa keltett hullámokat ugyanakkor nem érzékelték a futam résztvevői, mert a hátszél néhány óra alatt szinte viharossá fokozódott, s erősen fodrozta a vizet.

Ilyen körülmények között kezdődött a finálé, amelyben a szám koronázatlan királynője, a kétszeres címvédő új-zélandi Lisa Carrington, aki az olimpiákat és világbajnokságokat tekintve tíz éve veretlen a sprint távon, rögtön az élre állt és végig vezetve magabiztosan nyert. Mögötte a spanyol Teresa Portela és a dán Emma Jörgensen végzett a második és harmadik helyen. Az UTE 26 éves, háromszoros Európa-bajnoka, friss Eb-ezüstérmese, Lucz Dóra ezúttal nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába, végig a középmezőnyben haladt és hatodikként csapott a célba.

A második magyar érdekeltségű esemény a férfi kajak 1000 méter, ahol két versenyzőnk, Kopasz Bálint és Varga Ádám is bejutott a döntőbe.

Elsőként az öt éve tizedik Kopaszt szólították a rajthoz, a győriek 24 éves kajakosa Rio óta már világ- és Európa-bajnokságot is nyert ebben a számban, s most is esélyeshez méltóan versenyzett. Már a rajt után az élre állt, féltávnál két hajóhossznyi előnnyel vezetett, majd a célba is ő ért tisztán elsőként. Mögötte Dostal, Schopf, Csang volt a további továbbjutók sorrendje.

Az ötkarikás újonc Varga szintén jól kezdett a második középfutamban és az első helyen lapátoló portugál Fernando Pimentával tartva faképnél hagyták a mezőnyt. Ötszáz méternél a KSI 21 éves kajakosa rövid időre át is vette a vezetést, de a futamot végül a 2018-ban világbajnok Pimenta nyerte úgy, hogy végén – Vargához hasonlóan – már ki is engedhetett. A szám döntőjét két óra múlva, magyar idő szerint 5.21 órakor rendezték.

Kopasz Bálint óriási fölénnyel, olimpiai csúccsal az első helyen végzett , Varga óriási hajrával a második lett: a kajak-kenu királyszámában tehát kettős magyar győzelem született. Az utolsó aranyérmünk 1968-ból való ebből a számból!

 

(mandiner.hu)

 

 

Add tovább!

Fantasztikus ezüstérem: Berecz Zsombor második lett finndingiben!

Szanyi az ellenzékről: ezek a csicskák nem tudják Orbánt megverni